Ilgų nuotolių bėgikas, Lietuvos Lietuvos čempionas Egidijus Adomkaitis sportininkų pamėgtoje šventėje dalyvauja jau ilgus metus ir net pusę „Rimi Vilniaus maratono“ gyvavimo laiko yra aktyvus dalyvis.

„Mano karjera prasidėjo prieš 11 metų – pirmą kartą dalyvavau maratone, per tuos metus kažkurią distanciją ir bėgu. Tai kokį dešimtą kartą bėgu“, – dalijasi sportininkas.

Egidijus Adomkaitis

Dvidešimtą kartą surengtas maratonas kasmet pritraukia vis daugiau dalyvių.

„Šiemet maratonas ypatingas tuo, kad yra jubiliejinis. O sveikata žmonių gyvenime yra labai svarbi. Mes dažnai klausiame žmonių, kas jų gyvenime yra svarbu ir sveikatą mini labai aukštai. Pamenu, kovido metu sveikata buvo pirmoje vietoje, dabar, aišku, atsirado kiti dalykai, kaip karas Ukrainoje, infliacija, energetiniai ištekliai, kylančios kainos, bet aišku, sveikata išlieka tarp pačių svarbiausių pasirinkimų. Kai klausiame žmonių, kas konkrečiai neramina, mini tokius dalykus, kaip aukštas kraujospūdis, nutukimas, įvairūs kiti negalavimai, psichologinės įtampos, nerimas ir panašiai. Ir, aišku, sportas, maratonas yra tai, kas gali padėti su visais tais iššūkiais tvarkytis“, – sako „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius.

Pašnekovas sako manantis, kad maratonas, bėgimas, yra kur kas daugiau, nei tik sportas.

„Tai yra šventė, kai susirenka vaikai, tėvai, giminės, bendradarbiai, manau, tas buvimas kartu dar labiau suartina, dar labiau suburia kartu. Aš tikiu, kad kiekvienas turi savo kažkokį asmeninį tikslą – nubėgti tam tikrą distanciją, įveikti ją tam, įveikti ją tam tikru laiku ir tas bendraminčių būrys aplinkui aišku, padeda įveikti asmeninius tikslus“, – dalijasi V. Lukoševičius.

Vaidas Lukoševičius

Ilgų nuotolių bėgikas sako, kad norintiems pagaliau išbandyti savo jėgas bėgime, yra keletas patarimų, ypač, jei pasiryžimas bėgti atsiranda prieš pat maratoną.

„Mano TOP 3, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, jei nusprendėte bėgti maratone, tai pirmiausia supraskite, kad jaudulys yra normalu ir jaudintis reikia – su jauduliu Jūs galite padaryti žymiai daugiau, nes tas dalykas turi Jums kažkokią reikšmę. Kitas dalykas tai labai gerai išsimiegokite. Ir trečias dalykas – bėgimas tai yra privilegija, ir Jūs dalyvaujate bėgimo šventėje, visi žmonės aplink nėra Jūsų priešai, jie yra Jūsų pagalbininkai ir visi susirinko, kad Jums padėtų ir kartu įveiktumėte šią distanciją. Mėgaukitės švente ir aplinka, kuri Jus palaiko“, – siūlo E. Adomkaitis į maratoną žvelgti ne tik kaip užsibrėžtą nubėgti tam tikrą atstumą.

Pašnekovas pataria per daug nepasiduoti euforijai ir neprarasti savikontrolės, kad po pirmojo kilometro maratono išbandymas nesibaigtų dėl nuovargio ar oro trūkumo. Anot E. Adomkaičio, reikia suprasti, kad bėgama ilga distancija.


„Visiems bėgikams ir pats sau kartais kartoju, kad jei tik startuoju ir man atrodo, kad bėgu per lėtai, tai reiškia, kad bėgu per greitai. Visada yra toks apgaulingas jausmas, nes euforija, daug žmonių, tas startas – labai sunku susigaudyti, dėl to geriau stengtis save tiesiog suvaldyti ir visada smagiau pabaigti distanciją aukšta nata, nei krentančio lapo principu, – nusišypso ilgametis sportininkas. – Svarbiausia esate Jūs, žiūrėkite savęs, nesilyginkite. Kiekvienas turime savo istoriją, tai kiekvienas ją ir gyvenkime. Svarbiausia, kad Jūs būtumėte laimingi ir gautumėte iš aplinkos tą energiją, kuri padės oriai finišuoti“.

E. Adomkaitis dvidešimtajam maratonui užsibrėžė 10-ties kilometrų planą, o bėgimo sportui taip pat neabejingas V. Lukoševičius prisipažino, kad pusmaratonis jam kol kas yra pats didžiausias iki šiol buvęs sau mestas iššūkis.

Jubiliejiniame renginyje sekmadienį užfiksuota daugiau nei 10 tūkst. dalyvių.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją