Gali reikšmingai praturtinti kiekvieno žmogaus mitybą

Gydytoja I. Lubninienė pasakoja, kad imbieras dėl savo gydomųjų savybių yra puikiai žinomas jau tūkstančius metų.

„Šviežiame imbiere yra labai daug vitaminų bei mikroelementų. Jame gausu B3, B6 vitaminų, geležies, kalio, vitamino C, magnio, fosforo, cinko, folato, riboflavino, niacino“, – vardija pašnekovė.

Anot jos, seniau imbieras buvo rekomenduojamas tik siekiant sumažinti pykinimą. Ir nors ši rekomendacija yra išlikusi iki šių dienų, gydytoja pataria vengti imbiero besilaukiančioms moterims. O jei vis tik norisi išbandyti šia natūralią priemonę pykinimo simptomams mažinti, vertėtų pasitarti su gydytoju.

„Imbiero šaknis taip pat turi ir priešuždegiminį ir antibakterinį poveikį. Tad jį galima rinktis peršalus ar tiesiog siekiant natūraliai sustiprinti organizmą“, – nurodo medikė.

Šeimos gydytoja teigia, kad šviežios imbiero šaknies vartojimas šaltuoju metų sezonu gali būti itin vertingas. Iš šios šaknies, anot jos, geriausia gaminti arbatą. Ją galima praturtinti ir citrina bei medumi.

Patarimai, kad imbiero naudingosios medžiagos būtų efektyviausiai pasisavinamos

Netinkamai apdorotas net ir pats natūraliausias bei sveikiausiais produktas gali netekti savo vertingųjų savybių. Pavyzdžiui, medaus negalima maišyti su itin karštu vandeniu. Tačiau šviežiai imbiero šakniai ši taisyklė visai negalioja.

„Teigiama, kad naudingiausia šviežio imbiero šaknį, prieš ją vartojant, susmulkinti gabalėliais. Juos reikia užpilti karštu vandeniu. Taip bus efektyviausiai pasisavinamos visos gydomosios medžiagos. Žinoma, galima vartoti ir maltus imbiero miltelius, įvairius papildus ar net atlikti specialias inhaliacijas. Vis dėlto, mano nuomone, pats naudingiausias sveikatai bus šviežias imbieras“, – sako pašnekovė.

Gydant peršalimą gydytoja pataria susmulkintus šviežios imbiero šaknies gabalėlius keletą minučių pavirti vandenyje. Toks pasiruoštas gėrimas bus dar veiksmingesnis.

„Žinoma, galime ruošti net ir šaltą imbiero gėrimą, kuris tonizuos ir suteiks energijos. Toks paruoštas gėrimas atgaivins karštą vasaros dieną“, – pataria ji.

Vis dėlto, medikė sako, kad nereiktų persistengti su vartojamo imbiero kiekiu. Visai nereikia, kad paruošta arbata ar šaltas gėrimas būtų aštraus skonio. Itin didelis kiekis suvartoto imbiero gali pažeisti gerklės gleivinę, sudirginti virškinimo sistemą.

Ilona Lubninienė

Ne visada imbierą galima vartoti nepasitarus su gydytoju

Šeimos gydytoja teigia, kad ne tik besilaukiančioms ar žindančioms moterims vertėtų pasitarti dėl imbiero vartojimo su medikais.

„Imbieras gali pakenkti, jei žmogus kenčia nuo virškinamojo trakto uždegimo, serga tulžies akmenlige. Imbiero geriau nevartoti, jei greitu metu laukia operacija, mat jis turi kraują skystinančių savybių“, – nurodo pašnekovė.

Taip pat, šviežias imbieras sąveikauja su kitais augalais, kurie mažina kraujo krešumą. Jo nereiktų vartoti su česnaku, gvazdikėliais, ciberžole.

„Imbieras gali neigiamai sąveikauti ir su tam tikrais vaistais. Tad, pajutus neigiamą jo poveikį, svarbu pasitarti su šeimos gydytoju dėl tolimesnio vartojimo“, – pabrėžia ji.

Šeimos gydytoja I. Lubninienė sako, kad ilgą laiką šviežio imbiero arbatos nereiktų gerti, jei ja mėgaujamasi kasdien. Nors tokia arbata sveikam žmogui ir nebus kenksminga, dideli kiekiai taip pat neturės pastebimai reikšmingesnės naudos.

„Vaikams iki 3 metų imbieras nėra rekomenduojamas dėl savo aštrumo. Ir nors Pietų šalyse imbieru patiekalus vaikams gardina nuo labai ankstyvo amžiaus, pas mus ši praktika nėra taikoma“, – teigia medikė.

Imbiero šaknis – dažnas pirkėjų pasirinkimas atvėsus orams

„Rimi Lietuvos“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad atvėsus orams padidėja ir imbiero paklausa.
Eglė Krasauskienė

„Lyginant imbiero šaknies pardavimus birželio–rugpjūčio mėnesiais su spalio–gruodžio mėnesiais, jie išauga net iki 70 procentų. Pirkėjai dažniausiai renkasi imbiero šaknį, kurią naudoja įvairių patiekalų gardinimui. Juk imbiero šaknis tikrai praverčia gaminant Azijos virtuvės patiekalus, įvairius glotnučius ir kokteilius. O šaltuoju metų sezonu labai pravartu skanauti ir karštą imbierų arbatą su medumi bei citrina“ – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, taip pat pastebima tendencija, kad vis labiau populiarėja įvairūs gėrimai su imbieru. Taip pat prieš didžiąsias metų šventes suintensyvėja ir imbierinių sausainių pardavimai. Juk jie gali būti ir puiki dovana artimiesiems.

„Norintys malonaus imbiero prieskonių kvapo namuose tokius sausainius gali išsikepti patys, o nespėjantys to padaryti – įsigyti mūsų parduotuvėse“, – teigia „Rimi Lietuvos“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Kiekvieną dieną geriau“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją