DELFI įsitikino, kad yra dar vieta žemėje, kur galima susigrąžinti Kalėdų džiaugsmą! Ir net nereikia keliauti už Atlanto – Europos Kalėdų sostinė Strasbūras net ir suaugusius privers iš naujo patikėti pasakomis. Tai Prancūzijos vyno regiono Alzaso širdyje, prie pat Vokietijos sienos įsikūręs miestas, kuris, atrodytų, visus metus ruošiasi tam, kad nustebintų savo gyventojus ir svečius Kalėdinių džiaugsmų asortimentu.

Jei Strasbūre su bičiuliais bandysite tartis dėl susitikimo „prie Kalėdinės mugės“, tai tikėtina, kad visi ateis į skirtingas vietas, kadangi visas Strasbūras yra nusėtas lemputėmis margintų medinių namelių, siūlančių trumpam stabtelėti, užmiršti dienos rūpesčius ir paskanauti Karšto balto vyno su prieskoniais arba įsigyti ekskliuzyvinių rankų darbo žaisliukų ant eglutės. Čia nėra vienos pagrindinės mugės – visas miestas – pradedant namų balkonais ar langais ir baigiant parduotuvių vitrinomis tiesiog rėkte rėkia „Žmogau, sustok, dar vienas kadras!“. Norisi tiesiog eiti ir fotografuoti viską iš eilės, kad bent dalį tos atmosferos ir jaukumo pasisavintum ir pasiliktum sau visoms ateities Kalėdų šventėms.

O ar žinote tą jausmą, kai ateini į mugę ir nori įsigyti ką nors neapibrėžto, bet gražaus, kas galėtų nudžiuginti ir bent kiek nustebinti artimuosius, tačiau po ilgų klajonių ir paieškų, paaiškėja, kad pirkti nėra ko, nes viskas banalu? Strasbūre taip nebus. Tik vienas patarimas – turėkite grynųjų. Ir šį kartą neskaičiuokite kiekvieno cento – juk šventės tam ir reikalingos, kad pamalonintume dėmesiu tuos, kuriuos mylime, bet kartais pamirštame jiems tai parodyti ar pasakyti.

Iš tiesų Strasbūro kalėdinė mugė (kuri pirmą kartą buvo surengta dar 1570 metais) yra išmėtyta vienuolikoje skirtingų vietų centre ir ją sudaro apie 300 palapinių. Ekskursiją po šventinį miestą vertėtų pradėti Place Broglie prie "Kūdikėlio Kristaus“ vartų (Christkindelsmärik), o toliau – intuityviai, kur akys veda ar nosį kvapai vilioja. Place Kléber aikštėje Jūsų laukia įspūdinga 30 metrų aukščio eglė, prie kurios būtina pasidaryti smagią „asmenukę“.

Bagetės su pelėsiniu sūriu – nuodėmės vertas reikalas. Gurmanai neliks nusivylę, jei paragaus tradicinių žąsies kepenėlių Fois Gras, kurios yra laikomos prancūzų virtuvės delikatesu. Verta atkreipti dėmesį, kad Prancūzija – didžiausia žąsies kepenėlių gamintoja ir vartotoja pasaulyje – iš kasmet pagaminamų 23 tonų Fois Grois, apie 18 tonų pagaminama būtent Prancūzijoje.

Vynas, kalėdiniai pyragai, saldainiai, uogienės, prieskoniai, arbatos – ko tik čia nėra! Amatininkų sumeistrauti žaislai, miniatiūrinės statulėlės, kalėdiniai papuošimai, girliandos ir kiti dirbiniai – dar vienas dalykas, dėl kurio verta aplankyti Strasbūrą šventiniu laikotarpiu.

Ir žinoma - geros nuotaikos prancūzų pardavėjai, kurie pavaišins sausainiais ar nuoširdžiai patars, ką čia "tokio tradicinio ir subtilaus" galima būtų įsigyti.

Tačiau geriau vieną kartą pamatyti, negu dešimt kartų išgirsti. Specialiai DELFI skaitytojams - įspūdžiai reportaže iš Strasbūro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)