Naudingiausias – juodasis šokoladas

Parduotuvių lentynose galime rasti įvairių dovanoms tinkamų šokolado gaminių, pradedant šokolado plytelėmis ar figūrėlėmis, baigiant didelėmis saldainių dėžėmis.

Sveikos mitybos principai neabejotinai vis labiau įsitvirtina daugumos mūsų gyvenime, nes per keletą metų gerokai pasikeitė saldumynų pirkimo įpročiai. „Nors vis dar daugiausiai parduodame pieniško šokolado, paskutiniu metu gerokai padidėjo ir juodojo šokolado populiarumas: tiek jo paklausa, tiek pasiūla", – pranešime žiniasklaidai pasakoja „Rimi" kategorijos vadovė D. Špūrienė.

Prasidedant Kalėdų sezonui, parduotuvių lentynos puošiamos ne tik kalėdinėmis dekoracijomis, bet ir šventiškai įpakuotais saldumynais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė tvirtina, kad visada geriau rinktis kokybiškesnius šokolado gaminius, kuriuose kakavos būtų ne mažiau nei 70 proc.

„Medikai ir mokslininkai vis daugiau kalba apie flavonoidus, kurie pasižymi antioksidaciniu poveikiu. Oksidacinis stresas yra vienas iš veiksnių, sukeliančių tokias ligas kaip vėžį, cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių bei įvairias uždegimines ligas. O vienas iš produktų, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, yra juodasis šokoladas. Medicininiai duomenys skelbia, kad jis turi pakankamą kiekį aktyviųjų flavonoidų, kurie mažina oksidacinį stresą", – pasakoja E. Gavelienė.

Tai reiškia, kad kuo šokoladas grynesnis, turintis daugiau kakavos sausųjų medžiagų ir mažiau kitų pridėtinių komponentų, tuo jis naudingesnis sveikatai. „Juodajame šokolade randama organinių, biologiškai aktyvių junginių, tokių kaip polifenoliai, flavonoidai ir katechinai. Jie pasižymi antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis, padeda apsaugoti ląsteles nuo uždegimų, gali pagerinti smegenų veiklą ir sustiprinti imuninę sistemą", – sako gydytoja dietologė.

Saugo nuo trombų ir kelia nuotaiką

Pasak Editos Gavelienės, klinikiniai tyrimai įrodė, kad saikingas juodojo šokolado vartojimas mažina sergamumą koronarine širdies liga. „Pabrėžiu – saikingas, nes nėra taip, kad pradėję valgyti šokoladą plytelėmis nesusirgsime širdies ligomis. Juodasis šokoladas gerina kraujotaką, nes mažina trombų susidarymo tikimybę. Žinoma, tai nereiškia, kad šokoladą galime ar turime skanauti kasdien. Šokoladu kaip ir kitais desertais patartina mėgautis ne dažniau nei du kartus per savaitę, o juos valgant šiek tiek padidinti išgeriamo vandens kiekį", – teigia gydytoja dietologė E. Gavelienė.

Šokolado mėgėjai tikina, kad jis pagerina nuotaiką, nes yra susijęs su vadinamaisiais laimės hormonais. Pasak gydytojos dietologės, kaip ir kiti saldumynai, šokoladas skatina endorfinų (hormonų, skatinančių malonumo pojūtį) atpalaidavimą. „Šokolade yra triptofano – medžiagos, kurią smegenys naudoja serotoninui gaminti. O didesni serotonino kiekiai, kaip žinoma, skatina pakilią nuotaiką. Taip pat jame yra feniletilamino, kuris stimuliuoja smegenų malonumo centrus, tačiau tiesa tokia, kad šokolade visų šių medžiagų yra labai mažai", – paaiškina E. Gavelienė.

„Rimi" kulinarijos technologai namuose kviečia pasigaminti gardų šokoladinį pyragą su sūdyta karamele ir riešutais, kuris puikiai tiks ir šventiniam stalui.

RECEPTAS

Šokoladinis pyragas su sūdyta karamele ir riešutais

Pyragui reikės:

  • 200 g juodojo šokolado;
  • 200 g sviesto;
  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 150 g rudojo cukraus;
  • 2 šaukštų kvietinių miltų;
  • 75 g graikinių riešutų.
  • Sūdytai karamelei reikės:
  • 150 g rudojo cukraus;
  • 50 ml plakamosios grietinėlės;
  • 100 g sviesto;
  • 0.75 g druskos.

Gaminimas:

  1. Šokoladą ištirpinkite nedideliame puode ar vandens garų vonelėje. Įberkite cukrų. Leiskite šokoladui atvėsti 15 minučių.
  2. Po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus ir smulkintus riešutus.
  3. Supilkite tešlą į 21–22 cm dydžio kepimo popieriumi išklotą pyrago skardą nuimamais kraštais. Kepkite 180° C orkaitėje 20–25 minutes.
  4. Paruoškite sūdytą karamelę. Nedideliame puode apie 2–3 minutes pakaitinkite rudąjį cukrų ir grietinėlę. Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite sviestą bei druską.
  5. Atvėsinkite mišinį šaldytuve, kol jis taps šiek tiek tirštesnis. Supilkite karamelę ant pyrago. Leiskite jam pastovėti šaldytuve 1–2 valandas. Tada išimkite iš formos ir patiekite. Galite pabarstyti graikiniais riešutais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją