Eglutės iš įvairiausių medžiagų – nuo plastiko atliekų iki medienos ar audeklo skiaučių – jau aštuonerius metus ne tik puošia Klaipėdos Ievos Simonaitytės bibliotekos kiemelį – kūriniai varžosi, kuris labiausiai sužavės kiemelio lankytojus.

Šiais metais kone 40 bendruomenių bei mokymo ir darbo įstaigų pasidalijo savo idėjomis, o eglučių puošybos tema siejama su tvarumu, kurį neretai, ypač per šventes, nepelnytai pamirštame.

Stebuklingo miško organizatoriai kalėdines eglutes kaip ir ankstesniais metais kvietė kurti sakant „ne“ putplasčiui ir kitoms su žaliomis idėjomis nederančioms medžiagoms bei ragino naudoti antrines žaliavas.

Vaikus į dienos centrą suburiančio Labdaros ir paramos centro „Dienvidis“ direktorė Jurgita Kulevičienė teigia, kad nebuvo nė vieno, kuris neprisidėtų bendrai kuriant eglutę. Kas naršė idėjų, kas sprendė, kaip jas įgyvendinti, tad tai bendras visų 26 vaikų kūrinys, kuris patiko ir patiems jo kūrėjams.

„Kai nusprendėme ruoštis, radome rūsyje užsilikusių tūbų, vaikai padėjo dažyti, pjaustyti, šlifuoti, kad gražiai atrodytų, puošti. Ieškome, ką turime, iš ko galima padaryti. Dar radome namuką, jį panaudosime kitais metais. Patiko idėja gaminti iš to, ką turime. Vaikai patys žavėjosi, kaip gražu. Puošime ir dienos centrą, kaip tik atsivežėme žmonių eglučių. O bibliotekos kiemelyje eglutes puošiame ne pirmą kartą, tik pernai buvo karantinas, tai nebuvo vaikų ir neturėjome galimybės to padaryti. Vaikai noriai įsitraukia į bendrą darbą, tik reikia suaugusiojo priežiūros, kad tas darbas būtų baigtas. Juk žinote, vaikams tai pavalgyti, tai pertrauką pasidaryti reikia. Džiaugiamės eglute, kuriame, kad ja ir kiti pasigrožėtų“, – dalijasi J. Kulevičienė.

Vaikų lopšelis-darželis Klaipėdoje „Pušaitė“ bibliotekos kiemelyje savo linksmą eglutę pristato pirmą kartą, nors dalyvavę Klaipėdos 100 eglučių puošimo konkurse jie jau pelnė nugalėtojo titulą. Į tvarumo idėją mielai atsiliepusi mažųjų ugdymo įstaiga sumanė panaudoti nebereikalingus guašo buteliukus. Šukuosenomis ir šypsenomis padabinti indeliai lyg maži žmogeliukai supasi ant vienos pedagogės sukurto rėmo.

„Idėją sumanė mūsų neformalaus ugdymo mokytoja, ji ir pagamino rėmą iš bambuko. Esame dalyvavę 100 eglučių puošimo konkurse, tada laimėjome ekskursiją į delfinariumą, o šiame kiemelyje dalyvaujame pirmą kartą. Tvarumo idėja mums nesvetima – pasipuošėme langus iš naudoto popieriaus iškarpytomis snaigėmis. Ar vaikai susidomės tokiomis idėjomis, priklauso nuo to, kaip jam tai pasakojama. Pats gal ir nesugalvotų, kad galima ką nors panaudoti; jie priima viską labai nuoširdžiai, kad taip ir reikia. Manau, jie tai perduoda ir toliau – papasakoja tėvams, draugams, kaip ir ką darė. Kurdami snaiges neturėjome jokio šablono, nesakėme, kokio dydžio turi būti. Vaikams snaigės turi būti lengvos, todėl naudojome baltą, nors ir naudotą popierių. Pas mus vaikai dirba jau nuo trejų metų, nors daugiau darė vyresni, maždaug nuo penkerių metų. Snaiges karpė kiekviena grupė. Tokia veikla naudinga net suaugusiam, nes vaikai ir tėvelius įtraukia. Mes ir lauke turime tvarių eglučių kiemelį, tvarumo idėja išties nesvetima“, – sako lopšelio-darželio „Pušaitė“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Loreta Anuprevičienė.

Itin aktyviai įsitraukianti asociacija „Paupių bendruomenė“ kasmet eglutę kuria tokią, kad ji turėtų savo istoriją ir suvienytų kuo daugiau žmonių. Asociacijos vadovė Regina Baguckienė sako, kad apie pačią eglutės idėją galvojo jau nuo pat praėjusių Naujųjų metų, norėjo prisiliesti ja prie vaikystės, tačiau įgyvendinti ėmėsi tik rudeniop.

„Dar galvojome, gal kokia kita mintis kils, bet pasilikome prie pradinės idėjos. Žaisliukus eglutei, iš kurių ji sukurta, pradėjome rinkti nuo rugsėjo, kreipėmės per socialinius tinklus į Klaipėdos miesto ir rajono gyventojus. Žaisliukai į mūsų aruodą byrėti pradėjo nuo spalio. Viršūnės lėktuvas yra atvykęs iš Vilniaus, nuo jo byra žaislai, kurie sudaro eglutę, ir sukrenta į maišą. Žaisliukus rinkome labai aktyviai, mūsų bendruomenės nariai perrinko spintas. Kai kurie vaikai su žaislais gal ir skaudama širdimi atsisveikino, – prašė tėvai atrinkti žaisliukus ir pažadėjo, kad visi ateis prie eglutės ir aplankys tuos žaisliukus. Tokią eglutę kūrėme dėl to, kad vaikystė dažniausiai būna nerūpestinga, tikrai šviesesnė nei šis dabar pilkas laikotarpis. Tiesa, pradinis sumanymas buvo kiek kitoks – nemanėme, kad kad eglutė bus tokia didžiulė ir sunki. Teko apgalvoti, kad eglutė būtų stabili. Ją gaminant buvo gal dešimt kartų peržiūrėti žaislai, kilo daug prisiminimų visoms ją gaminusioms moterims, mes dalijomės tomis emocijomis. Buvo nuostabu. Žaislus rinkome patys, į Klaipėdą ir Klaipėdos rajoną važiavau ir aš. Skaičiavome, kad surinkome maždaug 5235 žaislus, kai kuriuos žmonės dovanojo dėžėmis. Buvo ir tokių, kurie atnešdavo dar papildomai, kai atvažiavusi paimti papasakodavau, kam jie bus panaudoti“, – pasakoja per 30 žmonių aplankiusi R. Baguckienė.

Vaikystės prisiminimus dalijanti eglutė yra 3 metrų aukščio ir 2,20 metro skersmens. Moteris neslepia, kad žmonių širdis pavergiančios eglutės kasmet suburia labai daug žmonių.

Dalyvių sąrašas išties ilgas, tvarumo idėją palaiko daugelis klaipėdiečių. Tie, kurie nedalyvauja konkurse, gali užsukti pasigrožėti į bibliotekos Saulės laikrodžio kiemelį iki sausio 14 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją