Tvirtinama, šilti orai švenčių dienomis bus mažai tikėtini. Mes jas stebime akyliau nuo praėjusios savaitės ir matome vieną įdomybę. Šiemet aiškumo dėl švenčių ženkliai daugiau. Jau net ir praėjusios savaitės gale oro temperatūros grafikų vaizdas buvo panašus. Jis nesikeičia iš esmės ir dabar. Net 50 kartų prasukus europinį ECMWF modelį ir daugiau nei 20 kartų paleidus amerikiečių GFS modelį, beveik visos skaičiavimų kreivės neria žemyn.

Panašu, kad žiemiški orai ir vėl turėtų sugrįžti jau po savaitės, maždaug gruodžio 21-22 d. Galite matyti, kad dauguma linijų yra žemiau nulinės linijos (juoda ryški linija). Tad paprasčiau sakant, maža tikimybė, kad 2021 metų šv. Kūčios ir Kalėdos šiemet bus šiltos. Didžiausias klaustukas dabar: ar jos bus švelniai šaltos ar visgi šaltukas spustels truputį stipriau".

Kalbėti apie kritulius, rašoma puslapyje, dar yra ankstoka, nes šios prognozės dažniausiai dar labiau klysta nei oro temperatūros. Tačiau atsižvelgus į dabartinius duomenis, sniego gausybe šių metų Kūčių ir Kalėdų šventės nepasižymės.

Daugiau 4–6 cm sniego ant žemės vargiai ar bus", – praneša Orai ir klimatas Lietuvoje" meteorologas Gytis Valaika, tačiau įspėja, jog prognozių šventėms patikimumas nėra labai aukštas, o laiko dar yra pakankamai, todėl šios gali dar pasikeisti.

2021-ieji nepagailėjo įvairiausių oro reiškinių

Orai ir klimatas Lietuvoje" profesionalų kuruojamas puslapis taip pat skelbia, jog šie metai nepagailėjo įvairiausių oro reiškinių, o ypatingai jų sulaukėme metų pradžioje, kai iškrito daug sniego. Nors 2020-aisiais metais turėjome ganėtinai šiltas šventes, tačiau 2021-ųjų sausis atnešė mums tikrą žiemą.

Prasidėjo sausis – prasidėjo ir žiema. Paminėjimo verti net trys intensyvūs snygiai. Jau mėnesio 9 d. iš pietų atslinkusio ciklono krituliai sugebėjo suformuoti pavojingą ar net stichinę šlapio sniego apdrabą. Didelio svorio neatlaikė ir lūžo medžių šakos, įlūžo silpnesni stogai ar konstrukcijos, gyventojai liko be elektros.

Per 2 paras sniego danga paaugo daugiau nei 10 cm, ypač rytiniuose rajonuose. Rimtai pasnigus netruko atkeliauti ir šalčiui, kuris labiausiai smogė sausio 17 d. kai daug kur naktį atšalo iki 20-25, kai kur 27 laipsniai žemiau nulio". Kitą dieną po šalčių piko t. y. sausio 18 d. Pamario regioną užklupo dar viena sniego banga.

Siaura juosta keliaudama per Šilutės ir Klaipėdos rajonus sugebėjo priversti labai daug sniego. Nors patikimų duomenų nėra (smarkaus sniego nepagavo matavimo stotys), tačiau pagal gyventojų pranešimus galima manyti, kad per parą iškrito daugiau nei 20-30 cm. šviežio sniego. Užverstiems gyventojams teko nemažai padirbėti, kol išsikasė iš namų. Apylinkių nuotraukos bylojo apie sąlygas būdingas regionams esantiems gerokai šiauriau nei Lietuva".

Su ne ką mažesne porcija sniego susidūrė ir rytų Lietuva, sausio 25 dieną šalies link pajudėjo dar vienas drėgmės pritvinkęs ciklonas.

Pasiekęs Lietuvą jis kartu silpnėjo ir lėtėjo, todėl viskas išsitempė laike. Be perstojo snigo net 2 su puse paros. Sniego danga Vilniuje nuo 25 dienos ryto iki 27 dienos ryto paaugo 24 cm ir tai yra didžiausias toks prieaugis per 2 paras stebėjimų istorijoje. Prasidėjo pūgos, kurios sniegą pūtė į rimtas pusnis. Vėl formavosi šlapio sniego apdraba, kuri toliau laužė mėnesio pradžioje nenulūžusius medžius ir jų šakas. Pastarieji krito ant elektros linijų. Elektros tinklų darbuotojai ilgai stengėsi pasiekti nuo pasaulio beveik atkirstas atokias vietoves, todėl elektros tiekimas vietomis buvo sutrikęs savaitę ir daugiau", – puslapyje Orai ir klimatas Lietuvoje" rašė teksto autorius Lukas Sudvajus.

Minima, jog visus šiuos atvejus sieja viena įdomi detalė – visi jie buvo ilgai trunkantys, o kartais galėjo trukti net 2 paras.

Iki šiol Lietuvoje buvo įprasta, jog atėjęs smarkus sniegas greitai pasitraukia. Todėl snygis formaliai nepasiekė stichinio reiškinio kriterijaus, tačiau buvo dar ir koks stichinis, sukėlęs galvos skausmą ir nepatogumus elektrikams, vairuotojams bei paprastiems gyventojams".

Vėliau orai išliko žiemiški ir tokių intensyvių oro sąlygų daugiau nepasitaikė, o vasario pabaigoje sniegas daug kur visai ištirpo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)