Pasak Gražvydo, pirma jo šviesų instaliacija buvo įgyvendinta 2019 m., o šių metų projektas padarytas naudojant individualiai valdomas LED lemputes, kurios gali šviesti net 16 milijonų atspalvių.

„Aišku, mes skirtumo tarp kiekvieno atspalvio negalime pamatyti, tačiau tai dar labiau pagerina visą vaizdo kokybę. Praeitus trejus metus buvo naudojamos vienspalvės vielinės pigios girliandos, jos dažnai gesdavo. Palyginimui – senos girliandos kainuodavo apie 3 Eur. už 10 metrų, dabartinės – apie 15–20 Eur.“, – sako jis.

Vaikinas pasakoja, kad į kiekvieną medyje esantį valdiklį eina po 2 interneto kabelius ir papildomi signalo bei elektros laidai. „Praktiškai laidų po žeme daugiau negu girliandų“, – pasakoja jis.

Anot Gražvydo, šio tipo girliandos yra retos Lietuvoje, kaip ir puošyba pasitelkiant muzikinius elementus. „Šis visas reikalas yra labai paplitęs Amerikoje. Tad labai smagu būti to pradininku Lietuvoje“, – kalba jis.

Pasiruošimo darbus Gražvydas pradėjo dar gegužės mėnesį, jis išskiria kelis pasiruošimo etapus.

„Pavasaris – planavimas, prekių užsakymas, maketavimas; vasara – kaip aš sakau, „juodi darbai“, o tai yra girliandų vyniojimas, laidų prakasimas, skydinių montavimas, valdiklių konfigūravimas ir panašiai; ruduo jau buvo tas metas, kuomet dirbau prie programavimo ir dainų animavimo“, – pasakoja jis.

Vaikinas pastebi, kad prie darbų teko praleisti nemažai laiko, pasak jo, vienai dainai pritaikyti prie apšvietimo tekdavo skirti apie 15 dienų po 4–5 valandas į dieną. „Mano darbo efektyvumas buvo toks, kad visą rudenį teko eiti miegoti 8 val. vakaro, o keltis 5 val. ryte ir „šviežiu“ protu sėstis prie kompiuterio bei darbuotis“, – pasakoja jis.

Gražvydo neišgąsdino ir pakilusios elektros kainos. Pasak jo, nors iš pradžių buvo planuojama šviesti 6 val. per parą, tačiau buvo priimtas sprendimas šviesti tik tam tikromis valandomis.

„Dabar toks laikas, kai visi taupo, visų antra – šiokiadieniais vakare Kybartuose mažai vaikščiojančių žmonių, tad nuo sekmadienio iki ketvirtadienio instaliacija švies tik vakare, nuo 17:00 iki 19:00 val., o penktadienį ir šeštadienį – nuo 17:00 iki 22:00 val.“.

Pasak Gražvydo, šiais metais viską teko daryti nuo nulio, todėl buvo minčių, kad idėjos nepavyks įgyvendinti laiku. „Buvo net minčių, kad galiu nespėti, tačiau viskas pavyko ir net labai! Be galo dėkoju, žmonėms, kurie susirinko į įžiebimą. Iš akies pasakyčiau, kad buvo kažkur 500 žmonių, tačiau tai skaičius tik iš akies, bet patikėkit, žmonių buvo pilna“, – dalinasi jis.

Daugiau apie šią instaliaciją Gražvydas pasakoja savo Facebook puslapyje „Kybartų šviesų pasaka“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)