Nuo romėnų stalo iki Guliverio skrandžio

Keliautojas ir virtuvės šefas pasakoja, jog austrės buvo labai mėgiamos ir vertinamos nuo romėnų laikų. Dauguma jų buvo žvejojamos Britų salyno vandenyse. Vėliau, romėnams pasitraukus, ilgainiui austrės prarado delikateso statusą.

„XVII a. austrės pradėtos naudoti įvairiems patiekalams gaminti. Mažesnės austrės dažnai buvo valgomos žalios, o didesnės – troškintos arba virtos pyraguose. Iš austrių su kiauliena ar aviena buvo gaminamos ir dešros. Įdomu ir tai, jog austrės buvo kepamos įdarytos kalakutų ar ančių viduje“, – pasakoja V. Radzevičius.

Garsus vyras pastebi, kad austrės minimos ir Džonatono Svifto kūrinyje „Guliverio kelionės“. Garsiausioje Dž. Svifto knygoje pagrindinis veikėjas ir laivo kapitonas Guliveris patiria laivo avariją ir išsilaipina vietoje, vadinamoje Liliputija, kur paplūdimyje renka ir valgo austres, kad išsaugotų maisto atsargas.

Austrių karštligė

Šis literatūros kūrinys ir plačiai pasklidusi istorija apie Guliverį prisidėjo prie austrių populiarumo, padidėjo jų paklausa. Tuo metu austrių buvo daug ir jos buvo pigios, todėl Londone jas pardavinėjo beveik ant kiekvieno kampo. Jos buvo labai populiarios tarp sunkiau besiverčiančių žmonių, kurie naudojo austres kaip tuomet brangios jautienos pakaitalą, dėjo jas į troškinius ir sriubas.

V. Radzevičius pasakoja, kad vėliau, XIX amžiuje, austrės išgyveno tokį aukso amžių, jog jų Jungtinėje Karalystėje pradėjo trūkti. „Padidėjus austrių paklausai, austrės buvo gausiai žvejojamos, todėl natūralūs austrių ištekliai tapo beviltiškai maži. Jungtinės Karalystės vyriausybei teko į savo vandenis įvežti Ramiojo vandenyno austres, kad pakeistų mažus vietinių austrių išteklius“, – sako virtuvės šefas.

Jis atkreipia dėmesį, kad šiais laikais austrės laikomos šventiniu maistu. „Austrėmis žmonės mėgaujasi specialiuose austrių baruose, jos labai populiarios naujametiniuose vakarėliuose ir visi tik ir kalba apie jų nepaprastą skonį“, – pranešime spaudai teigia pašnekovas ir dalinasi trimis austrių paruošimo receptais, kurie neabejotinai padės Naujuosius metus pasitikti skaniau.

 Austrės

Naujametiniai V. Radzevičiaus austrių receptai:

Klasikinis receptas

Jums reikės:

Austrių

Citrinų

Paruošimas:

Šviežias austres atidarykite, išdėliokite didelio skersmens inde. Tame pačiame inde patiekite ir citrinų, pjaustytų ketvirčiais. Prieš valgydami ant austrės užspauskite citrinos sulčių. Su maža šakute atkabinkite austrę nuo kiauto ir „šliurpkite“ tiesiai iš geldelės.

Austrės su balzamiko actu

Jums reikės:

Austrių

Balzaminio acto

Itin smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno.

Paruošimas:

Pjaustytą svogūną užpilkite balzaminiu actu taip, kad apsemtų ir gerai pamaišykite. Palaikykite kelias minutes. Šviežias austres atidarykite, šaukšteliu užpilkite paruošto mišinio ir suvalgykite viską vienu kąsniu.

Austrės azijietiškai

Jums reikės:

Austrių

Žaliosios citrinos sulčių

ojos padažo ir vasabių (japoniškų krienų)

Paruošimas:

Atidarykite šviežias austres, apšlakstykite jas soja ir žaliosios citrinos sultimis. Įdėkite trupinėlį vasabių ir suvalgykite viską vienu kąsniu. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją