Per Kalėdas vieni kitiems dovanojame žvakes, kuriomis ir patys tamsiais vakarais kuriame namų jaukumą. „Jeigu jos ryškių spalvų, aromatizuotos, gali rimtai pakenkti sveikatai“, – DELFI teigė Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistė Sigita Židonytė.

Pasak specialistės, didelė dalis prekybos centruose parduodamų žvakių pagamintos iš nenatūralių medžiagų, parafino.

„Mūsų rinkoje pilna žvakių, į kurias pridėta kvapų, dažų ir kai jas deginame, akivaizdžiai matome rūkstančias juodas smalkes, kurios yra nuodingos“, – atkreipė dėmesį S. Židonytė.

Kokias žvakes deginti patiems ir dovanoti artimiesiems? Cheminių medžiagų specialistė patarė rinktis natūralaus bičių vaško žvakes, kurios galbūt greičiau sudega, bet skleidžia malonų, natūralų kvapą.

„Žinau, kad rinkoje yra ir sojų vaško žvakių, kurios natūralios. Bet kokiu atveju, svarbu, kad žvakės nebūtų ryškių spalvų ir stipriai prikvėpintos“, – pakartojo pašnekovė.

Gavusiems dovanų kaip tik tokių žvakių nebūtina išmesti. „Jei neilgai deginsim, nieko neatsitiks. Tačiau po to reikėtų gerai išvėdinti kambarį, nedeginti žvakių dideliais kiekiais, vengti tai daryti namuose, kur yra mažų vaikų, žmonių, sergančių kvėpavimo takų ligomis“, – patarė cheminių medžiagų ekspertė.

Gresia neurologiniais ir vėžiniais susirgimais

Kad namai kvepėtų Kalėdomis, ji siūlė rinktis natūralius, bet labai malonius kvapiklius: galima apelsiną prismaigstyti gvazdikėlių, namus kvėpinti kepamais pyragais, cinamonu.

„Kalbant apie žvakes, rekomenduočiau visiems smagią pramogą – patiems pasidaryti natūralaus vaško žvakių. Labai paprastas ir smagus užsiėmimas pati visai neseniai išbandžiau“, – sakė Baltijos aplinkos forumo atstovė.

Deginant kai kurias kvapiąsias parafinines ar gelio žvakes į aplinką sklinda acetaldehidas, formaldehidas ir naftalenas. Šios medžiagos gali sukelti neurologinius bei vėžinius susirgimus. Be to, degant žvakėms susidaro suodžiai. Juose be anglies galima rasti ftalatų, organinių lakiųjų junginių, tokių kaip benzenas, toluenas. Jie nusėda ant grindų, kilimų, ypač ant elektros prietaisų.

Nusėda plaučiuose, gali užkimšti alveoles

Jei šiuos paviršius liečia vaikai, suodžiai gali patekti į jų virškinimo sistemą. Įkvėpus suodžių, jie nusėda plaučiuose, kvėpavimo takuose ir gali užkimšti alveoles.

JAV Energetikos departamento L.Berkeley Nacionalinės laboratorijos mokslininkai padarė išvadą, kad užteršto namų oro žala sveikatai prilygsta skaudžioms eismo įvykių ar infekcinių ligų pasekmėms.

Smulkiosios dalelė, kurios patenka į orą deginant smilkalus bei žvakes, laikomos ypač pavojingomis, nes absorbuoja toksines medžiagas bei mikroorganizmus, kurių yra ore, ir perneša juos į gilesnius kvėpavimo takus. Tai gali sukelti lėtinius apsinuodijimus, alergines organizmo reakcijas.

Pastaruoju metu skelbiama vis daugiau studijų ir tyrimų, kuriuose teigiama, kad mūsų namų oras kai kuriais atvejais gali būti labiau užterštas, nei prie judrių gatvių ir sankryžų.

Namus teršia ne tik smilkalai, žvakės, bet ir kvapūs lapeliai, į elektros tinklą jungiami ar prie ventiliatorių kabinami gaivikliai, į klozetą dedami muiliukai, skysti gaivikliai.

Šiuose kvapikliuose galima rasti formaldehido, sintetinių kvapiųjų medžiagų, sintetinių dažų, organinių kvapiųjų medžiagų (muskuso junginių), ftalatų. Daugelis šių medžiagų yra toksiškos, gali sukelti vėžinius susirgimus, dirginti odą ir kvėpavimo takus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)