Naujoji eglė – tai balta žiema ir šviesios Kalėdos

Pernai džiaugėmės balta žiema, kurios įkvėpti Vilniaus Kalėdų eglės kūrėjai šiemet mums leidžia iš arti pamatyti stulbinančią, tūkstančius kartų išdidintų snaigių geometriją.

Veidrodiniai ledo atspindžiai, sniego žėrėjimas ir snaigių simetrija – šiemet Katedros aikštėje sutviskusi eglė leidžia pasinerti į tikrą žiemą, tarytum stebėtume ją per mikroskopą.

„Snaigės kristalo grožis slypi jo simetriškoje, taisyklingoje geometrijoje, visi išsišakojimai sudaro 60 arba 120 laipsnių kampą. Įdomu ir tai, jog visos snaigės – skirtingos. Pagrindinė sostinės eglė dekoruota 96-iomis įvairaus dydžio ir skirtingų raštų šviečiančių snaigių dekoracijomis, kiek atitolusiomis nuo pagrindinės konstrukcijos“, – eglės dizaino idėją komentuoja jo kūrėjas, „Švenčių studija“ dizaineris Dominykas Koncevičius.

Iš baltų šakų ir 200 kvadratinių metrų veidrodžių sudaryta eglė kviečia patirti atspindžių žaismą – veidrodžiuose atsikartoja dekoracijos, lemputės ir prisiartinę stebėtojai. Pažvelgę viršun, išvysime 6 metrų skersmens kalėdinę žvaigždę, pakabintą eglės viršūnėje. Šiemet eglei skirta 89 tūkst. eurų, pernai – 95 tūkst. eurų.

Pirmaisiais įspūdžiais įžiebus eglutę pasidalino gyvai jos pamatyti atvykę vilniečiai ir miesto svečiai. Prie eglutės atskubėjęs vilnietis Mindaugas mano, kad šių metų eglutė yra prastesnė nei pernai metų: „Bet labai patinka, kad kalėdinė mugė išmėtyta per kelias miesto vietas. Eglutė atrodo tuštesnė, ir viršutinės snaigės atrodo kažkokios sulūžusios“.

Tuo metu Erika ir Albertas eglute buvo labai patenkinti. „Labai gražu. Labiausiai patinka spalvų pasirinkimas, toks elegantiškas. Eglutė lengva, lyg debesėlis“, – įspūdžiais dalijosi pora.

Su drauge pasigrožėti eglute atvykusi Ramunė džiaugiasi, kad šiemet sostinėje ir vėl turime nuostabią eglutę: „Kaip tik kalbėjome, kad labai graži. Negaliu lyginti su pernykšte – abi labai gražios. Vilnius visada originaliai papuošia eglutes“, – džiaugiasi Ramunė.


Šventinis koncertas persikėlė į namus, tačiau Katedros aikštėje – minios

Ankstesniais metais Kalėdų eglės įžiebimo šventė Vilniaus Katedros aikštėje suburdavo tūkstančius vilniečių ir miesto svečių. Atsižvelgiant į epideminę situaciją, jau antrus metus iš eilės eglės įžiebimo šventė persikelia į saugesnę aplinką – gyventojų namus, prie televizijos ekranų.

Todėl šiemet Katedros aikštėje šventinis koncertas nevyksta, aplink sužibusią eglę ramu, o tvarką prižiūri policijos pareigūnai.

Prieš įžiebiant eglę, Delfi kalbinti pareigūnai sakė, jog aikštėje kol kas jokių incidentų nebuvo, tačiau, stebėdami gausią minią, sako, kad „čia visos linksmybės prasidės tik vėliau, dar anksti.“

Visgi, gyventojai nepaisė prašymo nesibūriuoti. Atrodo, kad noras pamatyti eglutės įžiebimą pranoko baimę užsikrėsti COVID-19. Katedroje susirinkusioje minioje nesilaikoma atstumų, daugelis nedėvi kaukių. Vaizdas primena priešpandeminius laikus.

Vilniaus eglė, įžiebimas

Šventinį renginį buvo galima stebėti tik televizijos ekranuose – nuotaikingai sulaukti eglutės įžiebimo žiūrovams padėjo Jazzu, grupė „The Roop“, Jessica Shy ir Rokas, Donatas Montvydas, Vidas Bareikis, Jeronimas Milius ir Karina Krysko, Jurga ir grupė „Biplan“, Inga Jankauskaitė, Iglė ir Tadas, Dainotas Varnas, FC Baseball, Dominykas Vaitiekūnas, Monika Pundziūtė-Moniqué.

Kalėdų miestelis atgimsta net keliose vietose

Įžiebus eglę Katedros aikštėje, joje kartu atgimsta daug šventinių dovanų ir suvenyrų žadantis Kalėdų miestelis.

Tiesa, vilniečių ir miesto svečių saugumui ir patogumui, šiemet Kalėdų miestelis pradeda veikti ne tik Katedros aikštėje, bet ir kitose vietose.

Odminių skvere laukia gurmaniški užkandžiai ir karšto vyno puodelis, Vinco Kudirkos aikštėje – įvairūs gardumynai, Lukiškių aikštėje – kalėdiniai saldumynai ir karšti gėrimai. Kalėdų miestelis veiks iki sausio 2 dienos.

Tie, kas norės pasirūpinti kalėdinėmis dovanomis neišeidami iš namų, bus laukiami elektroniniame Kalėdų miestelyje ČIA. Įsigyti įvairių kūrėjų, amatininkų ir verslininkų darbus čia bus galima nuo 2021 m. gruodžio 1 d. iki 2022 m. sausio 9 d.

Pernai Vilnių puošė siurrealistinė eglė

2020-aisiais Katedros aikštėje įžiebta pagrindinė Vilniaus Kalėdų eglė priminė siurrealistinį paveikslą, vaizduojantį kalėdinę transformaciją: sujungus nuo centrinės eglės dalies žaismingai atitrūkusias keturkampes dalis, matėsi dar viena 12 metrų skersmens eglės figūra.

„Siurreali eglė – pačiu laiku, nes kai realybė tampa pernelyg dygliuota ir sudėtinga, išsigelbėjimas slypi mūsų visų kūrybiškume, vaizduotėje. Švęskime šias Kalėdas skirdami jas atradimams ir pažinimui. Kai negali skirti pasimatymo mieste, skirk pasimatymą miestui!“, – pernai kalbėjo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Modernią 26 metrų pločio ir 24 metrų aukščio kompoziciją sudarė 6000 natūralių kvepiančių eglišakių, kurias puošė beveik 4 kilometrai dinamiškai spalvas keičiančių RGB girliandų, 800 sidabro spalvos žaisliukų bei 150 kvadratinių metrų spindinčių veidrodžių.

25 skirtingų sričių specialistų komanda beveik pusmetį ieškojo šios neįprastos eglės techninių sprendimų, ruošėsi gamybai. O pats eglės kompozicijos montavimas, kuriuo rūpinosi 10 žmonių, užtruko apie 2 savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)