Vaikų lauks Kalėdų senelis

„Švenčių formatas bus panašus kaip ir kasmet. Nors ir neišsiskirsime įspūdingais reginiais, galbūt ir nebus žadą atimančių naujovių, tačiau stengsimės kurti bendruomenės šventę, pakviesti miestiečius bei svečius sutikti Kalėdas šiltai, šventiška, pakilia nuotaika“, – sakė A. Butkus. Pasak pašnekovo miestas pasipuoš šventiškomis lemputėmis, Palanga taps Kalėdų šviesos miestu.

„Pasitelksime ugnies šou elementus, žinoma, tradiciškai naktinį dangų nuspalvins ir šventiški fejerverkai. Birutės parko Sargo namelis taps Kalėdų senelio namais, kuriuose vaikai galės susitikti su pačiu seneliu, rašyti jam laiškus su savo norais ir pageidavimais. Namelis veiks kiekvieną sekmadienį, nuo 14 valandos iki 17 valandos vakaro“, – apie laukiamą šventę pasakojo kultūros ir jaunimo centro direktorius.

Šventė bus kuklesnė

Tradicinė šv. Kalėdų eglutės įžiebimo šventė įvyks gruodžio 3 dieną. Miestelėnams bus parodytas teatralizuotas pasirodymas, kurio metu Kalėdų senelis bandys įvairiais būdais įžiebti žaliaskarę, tačiau iš karto jam to padaryti nepavyks. „Kiekvienais metais ir, tikriausiai, kiekvienas miestas savo šventiniuose renginiuose naudoja teatrinius elementus ir mes neišsiskirsime. Yra minčių, jog šeštadieniais prie eglutės skambės muzika. Galbūt ją leis didžėjus, kuris iš įvairių kalėdinių melodijų sukurs muzikinį miksą. Tačiau šis klausimas dar yra sprendžiamas“, – atsargiai kalbėjo pašnekovas.

Naujųjų metų sutikimas Palangoje (M. Milinio nuotr.)

A. Butkus pažymėjo, jog vargu ar šiais metais bus galima išvysti didelių koncertų ar įspūdingų šou elementų. „Turime, švelniai tariant, gana saikingą biudžetą, pinigėlių numatyta daugiau nei perpus mažiau nei įprastai. O norint surengti turtingą šventę, reikia nemažai lėšų. Tad ateinančios šventės bus kiek kuklesnės, tačiau nereikia to sureikšminti. Svarbiausia – būti supratingiems vieni kitiems, atsinešti gerą nuotaiką, o mes padarysime viską, kas priklausys nuo mūsų. Kaskart vis ieškome to, kas mus gali nustebinti vis labiau, tačiau nesusimąstome, jog galime kada nors ir nusivilti. Galbūt kitiems metams, mums pavyks gauti šiek tiek daugiau pinigų, tad gal ir šventę surengsime labiau išskirtinę“, –– apie susiklosčiusią situaciją pasakojo direktorius A. Butkus.

Perims užsienio praktiką

Apie šių metų šventes atsargiai kalbėjęs A. Butkus sakė, jog pasitinkant naujuosius metus, koncertų taip pat neplanuoja, tačiau bus galima išvysti tikrai gausius ir gražius fejerverkus. „Jeigu viskas vyks sklandžiai, planuojame, jog prie miesto eglės įsikurs ir maisto vagonėliai. Pamėginsime perimti užsienio praktiką ir šventinę atmosferą kurti kartu su kultūringa prekyba. Žmonės galės įsigyti šiltų gėrimų, kavos ar arbatos“, – kalbėjo Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorius.

Pasak Palangos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo Vyganto Rekašiaus, šiųmetė eglė bus kaip ir kasmet – dirbtinė. „Kiekvienais metais ieškome ko nors naujo ir išsiskiriančio, tad ir šiais metais dabartinė eglutė bus tikrai įspūdinga bei, mano manymu, labai graži“, – sakė V. Rekašius.

Lietuvoje dar neregėta eglė

Kaip teigė bendrovės „Adam Decolight“, atsakingos už miesto bei eglutės puošybą, direktorius Nerijus Chmieliauskas, šiųmetė eglė bus išskirtinė savo forma.

„Žaliaskarė bus karkasinė, tačiau neįprastos formos, kurios Lietuvoje dar nėra buvę. Trumpai tariant, eglė bus panašios išvaizdos kaip dažniausia ją piešia vaikai. Iš pagrindinio švenčių akcento karkaso kyšos tokie spygliukai, kurie atkartos vaikų piešiamų eglės spyglių formą. Taip pat ši eglutė bus tarsi maža galerija. Ant jos dekoracijų galima bus matyti įvairių žiemiškų Palangos vaizdų su įvairiomis įžymiomis miesto vietomis, kaip Kurhauzas, J. Basanavičiaus gatvė, Birutės parkas ir panašiai. Žmonės žiūrėdami į eglutę, galės matyti ne tik dekoracijas, kalėdines puošmenas, girliandas, bet ir žiemiškus Palangos vaizdus. Mintis tokia, kad ir ne visada šv. Kalėdos, ypač pastaraisiais metais būna sutinkamos su sniegu, tad atvykę miesto svečiai ar turistai galės pamatyti, jog ir Palanga būna žiemiška, ją taip pat dengia sniegas“, – kalbėjo N. Chmieliauskas.

Nepraras jūrinių akcentų

Pašnekovas „Vakarinei Palangai“ sakė, jog pagrindinė miesto eglė sieks apie dvylika metrų aukščio. „Šiemet ji bus įvairiaspalvė, ją puoš smulkių lempučių fonas. Tokio puošybos elemento Palangoje ankstesniais metais dar nebuvo. Kaip visuomet bus bendras, įvairių skirtingų tipų šviesos elementų mišinys, kuris sukurs gražią visumą. Eglutę puoš ir kalėdiniai nešviečiantys žaisliukai“, – teigė įmonės direktorius. Pasak pašnekovo, miesto puošyboje išsiskirs du pagrindiniai elementai.

„Dekoracijose esančiose Vytauto, Jūratės, Kretingos gatvėse bei Šventojoje, bus integruoti eglišakių elementai: arba tai bus eglišakių vainikai, arba kamuoliai. Taip pat ant eglutės ir visose miesto erdvių papuošimuose bus naudojami gintarinės spalvos rutulio formos žaisliukai. Palanga – gintaro miestas, todėl tokia spalva ir pasirinkta“, – apie puošimo tematiką kalbėjo N. Chmieliauskas ir pridūrė, nors ankstesniais metais „bumbulai“ miesto dekoracijose jau yra buvę, tačiau šiemet naujovės įneš eglišakių elementai.

N. Chmieliauskas sakė, kad šiemet bus pasikeitusi ir muzikinio fontano forma. „Ji atkartos tuos pačius eglišakių kamuolius. Pasikeis ir spalva, vietoje baltos, pasirinkta šiltesnė. Tačiau bet kuriuo atveju girliandos, kaip ir praeitais metais imituos vandens tekėjimą. Papildomai bus galima išvysti šviesos vazonus. Nors forma kiek ir pakitusi, tačiau technologija išlieka ta pati“, – pasakojo už miesto puošybą atsakingos įmonės direktorius.

Pasipuoš vienoda stilistika

Pašnekovo pasakojimu, Šventosios miestas įsilies į bendrą visumą su Palanga – pagrindinė eglutė turės tokį patį smulkių lempučių foną. „Tam, kad būtų išlaikytas vientisumas, buvo nuspręsta, kad ir Palangos, ir Šventosios eglutės būtų puošiamos tos pačios stilistikos ir spalvinės gamos girliandomis.

Žaliaskarės papuošimuose vyraus šiltai baltos spalvos dekoracijos ir įvairiaspalvės lemputės. Bet pačių papuošimų forma skirsis, atsižvelgiant į konstrukcinius niuansus. Šventosios eglutė bus konuso formos bei sieks devynis metrus. Joje bus dar papildomi dinaminiai akcentai, kurie asocijuojasi su fontano judėjimu“, – apie Šventosios pagrindinę miesto puošmeną kalbėjo pašnekovas.

Anot N. Chmieliausko, Šventosios Mokyklos bei Šventosios gatvės taip pat bus papuoštos tokios pačios stilistikos kaip ir Palangoje. „Ankstesniais metais žmonės skųsdavosi, jog Šventojoje trūksta šviesos, dekoracijų arba jos ne tokios gražios ir puošnios kaip Palangoje. Tad dabar jau antrus metus iš eilės stengiamės miestų neišskirti ir puošti ta pačia stilistika“, –pažymėjo UAB „Festivio“ direktorius.