Kaip pasakoja „Decopine“ įkūrėjos Lora Kuprytė ir Eglė Truskė, idėja verslui toptelėjo visai netikėtai – leidžiant laiką gamtoje epidemiologinių suvaržymų metu. Artėjant šventiniam laikotarpiui iš gamtos parsineštos natūralios medžiagos ir seniai nebenaudojami daiktai tapo ekologiškomis šventinėmis namų dekoracijomis, kurias šiandien gali įsigyti apie tvarų rytojų galvojantys žmonės.

Pandemijoje atrado gamtos grožį

Pandemijos metu ribojami socialiniai kontaktai, uždarytos darbo ir pramogų vietos, įgrisusios keturios sienos, skirtos ir darbui iš namų, ir buičiai, pargynė žmones atgal į gamtą. Čia didžiąją laiko dalį ėmė leisti net ir tie, kurie dienas sutikdavo ir palydėdavo judriose miesto gatvėse. Taip nutiko ir dviem viename dideliame pasaulio mieste daugiau nei dešimtį metų pragyvenusioms lietuvėms. Londone tautietės neteko darbo, o nusistovėjusią rutiną pakeitė laikas gamtoje.

Giant Pinecone

Moterys pasakoja, kad apribotos laisvalaikio praleidimo galimybės ir nauja veikla – buvimas gamtoje – atskleidė gamtos grožį kitu kampu. Jos elementai, tokie kaip kankorėžiai, gilės, uogos, medžio šakos ar gėlės, pasak L. Kuprytės, staiga tapo idėja sukurti namų interjero detales, kartu panaudojant ir nebereikalingus namuose esančius daiktus – žvakides, vazas, stiklines ir kitus seniai užmirštus niekučius.

„Standartinėse parduotuvėse tada nematėme dėmesio vertų tokio tipo dekoracijų. Be to, mums buvo įgrisęs visur perdėtai naudojamas plastikas. Visuomet buvome priešiškos perdėtam vartotojiškumui, todėl dekoracijų gamybai siekėme panaudoti ir nenaudojamus daiktus, kuriuos turėjome namuose, taip juos prikeldamos naujam gyvenimui dekoracijų pavidalu“, – pasakoja L. Kuprytė.

Lora Kuprytė

Pašnekovė prisimena, kad jos verslo bendraautorė Eglė daugiausiai laiko praleisdavo gamindama namų dekoracijas, o ji pati užsiimdavo maisto ir produktų fotografija, todėl kilo mintis sukurtas namų interjero dekoracijas nupaveiksluoti ir nuotraukomis pasidalinti internetinėje rankdarbių parduotuvėje. Pirkėjų susidomėjimas ir idėjos sėkmė pasibeldė netrukus.

„Buvo likęs tik mėnuo iki Kalėdų, kurioms ir buvo skirtos mūsų pavyzdinės dekoracijos, pagamintos iš kankorėžių, medžių šakų ir gilių. Vos tik patalpinus mūsų produkcijos pavyzdžius, pasipylė klientų užklausos ir užsakymai Kalėdinėms dekoracijoms bei teigiami atsiliepimai.

Mūsų dėmesys kokybei ir tvarumui, bei dekoracijų išskirtinumas pritraukė vis didesnį susidomėjimą. Savo darbais mes siekėme parodyti žmonėms, kad ekologiškos, zero waste (aut. past. be atliekų) dekoracijos gali pasižymėti ne tik išskirtiniu grožiu, bet ir būti ilgaamžiškos, nesukeliančios žalos nei žmonėms, nei gamtai“, – sako „Decopine“ įkūrėja.

Lietuvoje daugiau galimybių

Sugrįžti į Lietuvą verslininkes paskatino Jungtinės Karalystės sprendimas palikti Europos Sąjungą, mat apsunko ir naujojo verslo plėtra – komplikuotas tapo produkcijos siuntimas į kitas Europos Sąjungos šalis. O ir Lietuvos gamta, pasak tvaraus verslo įkūrėjų, turtinga savo gėrybėmis, kurių Jungtinėje Karalystėje paprasčiausiai nėra. Gausesni gamtos turtai, moterų teigimu, suteikia ir daugiau kūrybiškumo laisvės.

„Kai nusprendėme perkelti „Decopine“ į Lietuvą ir pasidomėjome, kokia yra tvaraus verslo situacija gimtojoje šalyje, buvome maloniai nustebintos, kaip per pastarąjį dešimtmetį pagausėjo tvarių verslų.

Mes džiaugiamės, kad mūsų šalies verslai juda tvarumo ir sąmoningumo link. Nepaisant to, matome, kad natūralios namų dekoravimo medžiagos nėra tokios populiarios kaip jų neorganiškos konkurentės. Vis dar likęs skeptiškas požiūris į jų kokybę ir panaudojimą. Dar pastebime, kad šiuolaikinis namų interjeras ganėtinai šabloniškas ir jam trūksta jaukumo pridedančių dekoro akcentų”, – įsitikinusios L. Kuprytė ir E. Truskė.

Eglė Truskė

Paneigia mitus

Kurdamos dekoracijas moterys atsižvelgia į kliento norus, todėl gali sukurti ir pirkėjo vaizduotėje ką tik gimusią idėją, o visos sukurtos dekoracijos – vienetinės ir gaminamos pagal užsakymą. Kaip pasakoja Lora, jų gaminamos dekoracijos tvirtinamos ant šiaudinių arba medinių formų, cemento, perdirbto stiklo arba antrinio panaudojimo perdirbamų medžiagų. Retkarčiais naudojami perdirbti elementai dekoracijų papuošimui ir vandeniniai dažai.

„Kuriame namų interjero dekoracijas, ekologiškus dovanų rinkinius, sezoninį švenčių dekorą. Mūsų kolekcijas sudaro stalo dekoracijos, miegamojo, vaikų kambario, virtuvės ir restoranų, kabinamos dekoracijos, puokštės, ekologiško vaško žvakės. Šiuo metu turime nemažą kolekciją Kalėdinių dekoracijų: vienetinius vainikus, eglutes, šventinio stalo dekorą, žaisliukus eglėms ir dovanas”, – pasakoja verslininkė.

Concrete Christmas ornaments

Savo siūlomais produktais moterys siekia pakeisti nusistovėjusias interjero puošybos tradicijas, pasenusį požiūrį, kad natūralūs produktai negali būti kokybiški ir ilgaamžiai. Neretai pirkėjus dar persekioja įvairūs mitai dėl natūralios produkcijos – abejojama jų kokybe, manoma, kad iš natūralių medžiagų pagamintas daiktas netarnaus tiek, kiek galėtų tarnauti iš ilgaamžių medžiagų pagaminti daiktai.

Moterys nebando paneigti, kad dabar pasaulinėje rinkoje paplitęs plastikas ilgaamžis ir galbūt pigesnis, tačiau iškart pabrėžia – jo ilgaamžiškumas yra daugiau problema nei privalumas. O ir pigesnė prekė itin brangiai kainuoja gamtai, kurią dabar vis daugiau tiek verslų, tiek privačių asmenų siekia išsaugoti ir atsižvelgti į klimato kaitos, užterštumo problemas.

„Nupirkta plastikinė dekoracija gali atsibosti ir būti išmesta vos po poros metų, o gamtoje išlikti ilgai nesuirusi. Natūralios medžiagos, pavyzdžiui medis, natūraliai gamtoje ir suyra. Dėl to plastiko perteklius, mūsų nuomone, yra viena didžiausių šių dienų ekologijos problemų.

Klaidinga manyti, kad organiškos medžiagos nėra ilgalaikės. Priklausomai nuo jų naudojimo sąlygų, jos gali išsilaikyti ilgus metus. Dažniausiai ekologiškų dirbinių kaina yra didesnė, nes pradedant medžiagų surinkimu ir baigiant gamyba – visas procesas atliekamas rankomis, ne mechanizuotose gamyklose.

Taip pat, mūsų dekoracijų gamyba priklauso nuo sezoniškumo, nes vienokiai ar kitokiai dekoracijai pagaminti tam tikri gamtos elementai gali būti randami tik tam tikru sezonu, pavyzdžiui uogos, tad kai kurių medžiagų kiekis dažnai yra ribotas“, – aiškina tvaraus verslo įkūrėjos.

Įkūrėjos pasakoja, kad gamindamos dekoracijas galvoja ne tik apie tai, kaip padaryti kuo gražesnę dekoraciją, bet ir apie tai, kaip ją supakuoti. Moterys įsitikinusios, kad ne tik pats ekologiškai pagamintas daiktas, bet ir jo tvarus įpakavimas gali ženkliai prisidėti prie gamtos išsaugojimo ir vartotojų sąmoningumo.

Christmas Tree Toy

„Mums svarbu ne tik gražus įpakavimas, bet ir pačių pakuočių ekologiškumas. Todėl neretai naudojame jau anksčiau panaudotas dėžes, organiškas pakavimo medžiagas. Mūsų vizija yra tapti lyderiaujančiu prekiniu ženklu rankų darbo namų dekoracijų rinkoje bei dalintis sąmoningo pirkimo įpročiais su savo klientais.

Norime neapsiriboti vien dekoru, bet ir plėstis į kitas interjero dizaino šakas kaip baldai, apšvietimas. Kitaip nei standartinės dekoro gamyboje naudojamos medžiagos, tokios kaip plastikas, kuris aplinkoje gali išlikti daugiau nei šimtą metų, mūsų dekoracijos natūraliai suyra neteršiant gamtos”, – ateities perspektyvomis dalijasi L. Kuprytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)