Apie Estijoje iškritusį sniegą paskelbta feisbuko puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Rašoma, kad sniegas turėtų iškristi ir Lietuvoje, o savaitės pabaigoje vyraus 4-5 laipsniais žemesnė temperatūra nei pirmadienį.

„Estijos pietryčiuose (Haanja) esančiose aukštumose šiandienos rytas žiemiškas. Lietuvoje šią savaitę irgi pasirodys snaigės. Teks šilčiau apsirengti, nes oro temperatūra antroje savaitės pusėje bus 4-5 laipsniais žemesnė nei šiandien“, – rašo „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Ką sako senolių išmintis: kaip sužinodavo, kokios bus Kalėdos?


Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba savo feisbuke pasidalijo pasakojimu apie senolių išmintį – pagal ką seniau žmonės spėdavo, kokios bus Kalėdos.

„Praėjusį šeštadienį (lapkričio 11 d.) buvo šv. Martynas. Seniau žmonės sakydavo: „Jei Martynas su ledu, tai Kalėdos – su bradu (purvu)“ ir atvirkščiai: „jei Martynas su bradu, tai Kalėdos – su ledu“. Be to, sakyta, jeigu lapkričio 11-ąją – giedra, būsianti labai šalta žiema“, – rašė Meteo.lt.

Tarnyba priminė, kad praėjusį šeštadienį (lapkričio 11 dieną) visoje Lietuvoje lijo arba buvo dulksna.

„Žemės paviršius buvo visur šlapias (jau nekalbant apie Vakarų Lietuvą kenčiančią nuo staigaus poplūdžio), su purvu, todėl tvirtai galime sakyti, kad šv. Martynas pasitaikė su bradu. Iš to, remiantis senolių pastebėjimais, galima manyti, kad artėjančios Kalėdos bus žiemiškos (su ledu). Taip pat, šeštadienis visoje šalyje buvo debesuotas, todėl ateinanti žiema neturėtų būti labai šalta.

Dabar belieka sulaukti artėjančių Kalėdų ir žiemos. Tada ir pamatysime ar tokie senolių spėjimai pasitvirtins“, – rašė Meteo.lt.

Tarnyba atkreipė dėmesį, kad tokios Kalėdų „prognozės“, kurios remiasi senolių išmintimi ir spėjimais, tiek pernai, tiek užpernai pasitvirtino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją