Stebuklų miestelis

Ruošdamiesi kalėdiniam maratonui Vilniaus Stiklo kvartalo bendruomenė penktus metus iš eilės stengiasi vieni kitus nustebinti, kaip tik išmanydami. Ir tam jau būna pasiruošę lapkričio 11-ąją – šv.Martyno dieną, simbolizuojančią rudens sezono užbaigimą ir Kalėdų laukimo pradžią. Vietos bendruomenė tądien minėdama šviesos ir gausaus stalo šventę miestą puošia tradicinėmis ir moderniomis kalėdinėmis puošmenomis, rašoma pranešime spaudai.

Evaldo Čingos nuotr.

Kur tik beužklysi – vitrinos, durys ar vidiniai kiemeliai – viskas tiesiog stebina išradingomis, daug kūrybos reikalaujančiomis, instaliacijomis. Turbūt nieko keisto, kad miestiečiai ir sostinės svečiai noriai įsiamžina prie žadą atimančių kalėdinių puošmenų. Kalėdinė pasaka ne mažiau juntama ir kavinių, interjero, meno, papuošalų ir gėlių butikėlių vidinėse erdvėse, kuriose eksponuojamos atvežtinės stiklinių žaisliukų kolekcijos.

Stiklo kvartalo iniciatyvų autorė, vietokūros dizainerė ir atviro meno galerijos „ARTerija” kuratorė Julija Janus sako, kad šio senamiesčio kvartalo bendruomenės nariai nuolat laimi Vilniaus savivaldybės paskelbus gražiausių kalėdinių vitrinų konkursus: „Kuomet iš praeivių išgirstu, jog vaikštant šiose jaukiose gatvelėse širdį užlieja kalėdinė šiluma, mums tai – šauniausias komplimentas, nes visi labai stengiamės kaskart sukurti vis didesnį kalėdinį stebuklą.”

Evaldo Čingos nuotr.

Įkvėpimo ieško savaip

Čia įsikūrusios legendinės „Ponių laimės” fasado puošmenomis tradiciškai rūpinasi garsiausias šalies dekoratorius Mantas Petruškevičius, šalia milžiniškų makarunsų nutūpdęs mažyčius cukrinius sargybinius, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Evaldo Čingos nuotr.

Netoliese esanti „Augusto ir Barboros” meilės istorijos kavinė paniro į apsnigtą miško tankmę.

Restorano „Lokys” kiemelyje iš saldaus miego šventiniam laikotarpiui pažadintas šviečiantis lokys. Kalėdinių puošmenų idėjų čia daugiausiai kyla dizainerei Eglei Tautkutei, kurios mintis dažniausiai įgyvendina kolega, auksinių rankų savininkas Rišardas.

Evaldo Čingos nuotr.

Nemenkas iššūkis laukė „Senatorių pasažo” šeimos, kuomet čia reikėjo įtempti dešimties metrų aukščio žaliaskarę. Natūrali eglė čia tiesiog įriedėjo, pasitelkiant sunkiasvorę techniką ir kaimynų pagalbą. Nors pasažo kiemelis visus metus apšviestas lempelėmis, fasadas šįmet sužibo nauja lempučių girlianda, kuri papuošė ne tik šį pastatą, bet ir visą Dominikonų gatvę. Tradiciškai čia užsukusius sutiks raudonnosis elnias Rudolfas, kuriam kompaniją šiais metais palaiko ir menininko Jurgio Malinausko sukurtas Kalėdų senelis.

„Esame įsikūrę vienoje įspūdingiausių istorinių Vilniaus vietų, kuri yra svarbi miesto gyventojams ir sostinės svečiams. Per didžiąsias metų šventes šias erdves paverčiame džiaugsmingų susitikimų vieta, kurioje kiekvienas pajus tikrą Kalėdų dvasią,” – tikina „Senatorių pasažo” įkūrėjas, danų verslininkas Niels Peter Pretzmann.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją