Vairuotojai turės būti atidesni kelyje – laukia pavojingi reiškiniai

Kaip sako sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė pastarosiomis dienomis dar galėjome pasidžiaugti gražiais, saulėtais orais su nedideliu sniegu, tačiau artimiausia para atneš orų permainas. Ketvirtadienį orus lems galingas ciklonas, kuris atkeliauja iš šiaurės rytų.

„Jau šiandien vakare vakarinį šalies pakraštį pasieks stipresni vėjai. Vakare pajūryje pietvakarių krypties vėjo gūsiai turėtų siekti 15 m/s, o naktį gūsiai turėtų išplisti į daugelį vietovių. Daug kur tie gūsiai sustiprės ir sieks 15–20 m/s, vietomis vakariniuose rajonuose vėjas stiprės iki 21–26 m/s. O antroje nakties pusėje pajūryje bus pasiektas stichinis reiškinys, kuomet vėjo greitis sustiprės iki 28–30 m/s“, – sako S. Dalinkevičiūtė.

Ji tęsia, kad su vėju atkeliaus ir intensyvūs krituliai, kurie bus įvairūs.

„Nakties metu kritulių sulauksime visoje šalyje. Pirmoje nakties pusėje iki vidurnakčio daugiausia snigs, tačiau po vidurnakčio krituliai po truputį keis savo pavidalą ir pereis į šlapdribą ir lietų. Pūgos lankysis tik vietomis, daugiausia šiauriniuose rajonuose, kur sniego pavidalo krituliai užsibus ilgiausiai“, – sako sinoptikė.
Sniegas užklupo Lietuvą

Žemiausios temperatūros bus pasiektos iki vidurnakčio. Anot S. Dalinkevičiūtės, šiąnakt iki vidurnakčio oro temperatūra turėtų nukristi iki 3–8 laipsnių šalčio, vakariniame šalies pakraštyje temperatūra sieks apie nulį laipsnių, o prie pat jūros turėtų išsilaikyti ir silpnai teigiamos temperatūros.

„Būtent tas perėjimas iš neigiamos temperatūros į teigiamą leis formuotis ir kitiems pavojingiems reiškiniams, tokiems kaip lijundra ir plikledis. Tikėtina, kad ypač Klaipėdos apskrityje nakties metu susiformuos lijundra, tad ryto valandomis to regiono gyventojai turėtų būti atidesni keliuose“, – įspėja S. Dalinkevičiūtė.

Ketvirtadienio dieną atplūs šilto oro masė, o penktadienį laukia įvairūs krituliai

Sinoptikės teigimu, ketvirtadienio dienos metu situacija keisis mažai. Visoje šalyje ir toliau lankysis krituliai, tačiau jie bus šlapdribos ir lietaus pavidalo. Dienos metu sniego neturėtume sulaukti.

Dieną vėjas išlieka gūsingas, pietvakarių–vakarų krypties. Po pietų pajūryje jis keis kryptį į šiaurės vakarus ir daug kur išlieka 15–20 m/s stiprumo. Vakariniuose rajonuose jis bus stipresnis ir vietomis sieks 21–26 m/s. Nuo vidurdienio vėjas pajūryje turėtų po truputį rimti ir tokių pavojingų reiškinių kaip pūgos neturėtų būti.
Spūstys Vilniaus mieste

„Ketvirtadienio dieną sniego pavidalo kritulių neturėtume sulaukti, tačiau tas perėjimas iš neigiamos temperatūros į teigiamą vietomis formuos lijundras, jos bus didesnės pietinėje šalies pusėje ir šiek tiek išsitęs Šiaulių, Kauno apskrityse. Tačiau visos pagrindinės lijundros turėtų keliauti per Tauragės, Marijampolės, Alytaus apskritis. Su lijundra kai kur pasirodys ir plikledis – dienos metu pietinės Lietuvos dalies gyventojai turėtų būti atidesni, ypač keliuose“, – pabrėžia S. Dalinkevičiūtė.

Su vakarų vėju į šalį plūsta šilto oro masė, tad dienos metu oras šils iki 4–9 laipsnių šilumos. Anot sinoptikės, ketvirtadienio diena numatoma šilta.

„Penktadienį situacija po truputį ims keistis, nors kažkokių kardinalių pokyčių nebus. Tiesa, nakties metu ir dieną vietomis išliks vėjuota, gūsiai sieks 15–20 m/s. Penktadienio naktį pajūryje vėjas gali sustiprėti iki 25 m/s, tačiau, kaip ir minėjau, situacija po truputį rimsta ir krituliai, nors ir lankosi daug kur, tačiau jie bus su pertraukomis ir vėl įsimaišys ta kritulių įvairovė – nuo lietaus iki sniego, visko galime sulaukti“, – sako S. Dalinkevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją