„Subalansuota ir sveikatai palanki mityba turi savo taisykles, tai yra balansas, įvairovė ir saikas. Jomis vadovaujantis tikrai galima mėgautis maistu be baimių, jeigu, žinoma, nekamuoja kitos problemos tokios, kaip alergijos, netoleravimai, jautrus žarnynas“, – sako dietistė Laura Panavė.

Kalbėdama konkrečiai apie kiaušinį, dietistė sako, jog tai yra puikiai įsisavinamas baltymas, kurio paros normos dažnas žmogus vis dar nesunaudoja. Kiaušinis yra puikiai virškinamas produktas, neapkraunantis organų, turintis gerųjų riebalų ir vitaminų.

„3–4 kartus per savaitę valgyti po 2–3 kiaušinius atsižvelgiant į amžių, ūgį ir svorį, tikrai nepakenks. Perdozavus gali atsirasti alergija, bėrimai, kiaušiniai, valgomi su angliavandeniais, gali sukelti sunkumą, pilvo pūtimą, tad idealu juos valgyti su daržovėmis ir tokiu būdu pasiimti didžiausias galimas maistines medžiagas“, – teigia L. Panavė.

Laura Panavė, nuotr. iš asmeninio archyvo.

Į klausimą, kuris kiaušinis sveikiau: kietai virtas, pusiau ar skystas, dietistė atsako, kad kietai virtą kiaušinį mūsų organizmas įsisavina geriausiai ir lengviausiai, todėl bent jau 70 proc. savo savaitės suvalgomų kiaušinių reikėtų gerai išsivirti. Mažiau apdorotas kiaušinis visada turi „red flag“ dėl salmoneliozės.

Paklausus apie apdorotus kiaušinio patiekalus, L. Panavė sako, kad čia viskas labai paprasta: kuo daugiau norime iš produkto ir kuo labiau linkime savo skrandžiui ir virškinimui gerovės – tuo paprastesnis ir su mažiau ingredientų patiekalas turėtų būti. Geriausia yra virti kiaušiniai, omletas. Jei kiaušinius norime įdaryti, tai tam puikiai tinka avokadas, graikiškas jogurtas, trintas su tryniu, o štai majonezo reikėtų vartoti rečiau ir su saiku.

„Tobulas kiaušinis yra laimingų, laisvai belakstančių vištų, kurios gauna kuo natūralesnį pašarą, kuomet minta žole, daržovėmis. Dėl paties kiaušinio dydžio, tai skaičiuokime taip: vidutiniškai 1 kiaušinis turi 6 g baltymo, nuo dydžio mažai kas skiriasi, tai ar 2–3 mažiukai turės daugiau baltymo ir maistinių medžiagų ar 1 didelis“, – atsako dietistė, paklausus, kurie kiaušiniai yra geriausi.

L. Panavė priduria, kad viskas, kas ateina iš gamtos, yra sveika, tik reikia atsižvelgti į tai, kad dažnai žmogus turi alergiją kiaušinio baltymui. Tokiu atveju neretai tinka putpelių kiaušiniai. Putpelių kiaušiniuose gausu vitaminų A, B1, B2, B12, magnio, kalio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, jie padeda palaikyti hormonų balansą, dėl savo naudos rekomenduojami besilaukiančioms ir žindančioms. Juose yra daugiau baltymų, nei vištų kiaušiniuose. Imant stručio kiaušinį, jis vienas yra lygus 35 vištos kiaušiniams, verda nuo 1 iki 1,5 val. Maistine prasme jis puikus, tačiau tiek finansiškai, tiek dydžiu tinka nebent per Velykas.

Paklausus, kokių mitų apie kiaušinius prisiklauso dažniausiai, dietistė sako, kad vis dar tenka pakovoti su vienu iš mitu – baltymo valgymu ir trynio išmetimu, tai pat cholesteroliu, kuris, neva, kyla valgant per daug kiaušinių.

Šie mitai, pasak L. Panavės, senai amerikiečių sugriauti, tik dar nepasiekia plačios publikos: „1 kiaušinis, kaip minėjau turi 6–7 g, baltymo, kad būtų paprasčiau, imame 6 , tad 3 g yra baltyme, o 3 trynyje. Trynys yra net naudingesnis, nes jame esantys riebalai padeda įsisavinti baltymą. Na, o dėl cholesterolio, tai jo kiaušiniai nekelia ir net senjorai gali valgyti juos po kelis kartus savaitėje, ko ankščiau šiukštu buvo negalima. Mokslas, kaip ir visa kita – tobulėja, dirbant dietiste nuolat turime ieškoti, mokytis, tirti, kad klientai ir pacientai jaustųsi saugūs ir pasitikėtų, bei rezultatai džiugintų“.

Paklausus, kaip lengvai nulupti kiaušinį, dietistė sako, kas paslapties čia nėra: „Itin šviežias kiaušinis lupasi sunkiau ir dažnai visiškai nesvarbu, kokio šaltumo vanduo. Man pasiteisina vanduo su ledukais, itin greita ir veiksminga“.

Lauros siūlomi šventiniai patiekalai su kiaušiniais:

„Mini Dutch babies“ – keksiukų formoje kepti blyneliai su obuoliais ir avietėmis

Lauros Panavės patiekalas, nuotr. iš asmeninio archyvo.

12 vnt. blynelių reikės:

3 didelių kiaušinių
180 ml lacto free pieno (paprasto arba augalinio)
100 g spelta šviesių miltų
1 v.š. cukraus (ar baltas ar rudas - jokio skirtumo).
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio kepimo miltelių ar sodos
2 v.š. kokosų aliejaus arba sviesto
1 nedidelio saldaus obuolio
Saujos aviečių (naudoju šaldytas)

Patiekimui reikės:
Kelių saujų aviečių (šviežių).

Gaminame:

Keksiukų formą įdėkite į orkaitės vidurį ir įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
Suplakite kiaušinius su druska, cukrumi ir kol masė suputos. Įplakite pieną. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir plakite, kol tešla taps vientisa.
Obuolį sutarkuokite per burokinę tarką ir įmaišykite į tešlą.
Išimkite įkaitusią keksiukų formą iš orkaitės. Patepkite ją kokosų aliejumi ar sviestu.
Tešlą išdalinkite į 12 formelių (vienam blyneliui prireiks apie 3 v.š. tešlos), įdėkite po 2–3 avietes. Kepkite apie 12–15 min., kol blyneliai iškils ir šiek tiek apskrus.

Iškepus dekoruojame avietėmis ar kaip norisi.

Lauros biksvitinis suktinukas su varškės kremu

Lauros Panavės patiekalas, nuotr. iš asmeninio archyvo.

Biskvitui:

4 dideli arba 5 vidutiniai kiaušiniai, kambario temperatūros;
80 g agavų inulino (100g/6g cukraus);
100 g baltų spelta miltų, arba idealiai sumaltų avižinių;
1/2 a š kepimo miltelių;
Pagal skonį vanilės ekstrakto.

Kremui:

500 g varškės 9% riebumo;
80 g agavų sirupo ar inulino;
1 v š smulkintų mėtų;
100 g aviečių,

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180C.

Į kepimo formą (20x30cm) įklokite kepimo popieriaus lakštą (nepalikite aukštų šoniuku, lips masė).
Kiaušinius kartu su saldikliu suberkite į elektrinio plaktuvo indą (galite ir rankiniu būdu) ir plakite dideliais apsisukimais apie 7 minutes, kol masė pasidarys labai puri, ir jos tūris patrigubės.
Miltus išmaišytus kartu su kepimo milteliais suberkite per tris ar keturis kartus į kiaušinių masę ir labai atsargiai kiekvieną kartą išmaišykite silikonine mentele, tik neperplakite, kad kiaušiniai nesubliūkštų.

Suverskite gautą masę į paruoštą kepimo indą, išlyginkite paviršių ir burbuliukus. Kepkite apie 10–12 minučių, kol biskvitas gražiai paruduos. Neperkepkite, jis turi būti minkštas ir purus.

Išimkite iš orkaitės ir palikite 5–10 minučių kepimo formoje truputį atvėsti. Pravėsusį biskvitą atsargiai iškelkite su kepimo popieriumi ant švaraus rankšluostuko (popieriumi į viršų). Gražiai, neskubant nuimkite popierių.

Sutrinkite varškę su sirupu iki vientisos masės, paragaukite saldumą, nes tai labai individualu. Ant pravėsusio biskvito silikonine mentele atsargiai ir tolygiai ištepkite kremą, per daug nespauskite.
Dviem linijom išilgai sudėkite avietes.

Atsargiai susukite pailgą ritinuką ir su rankšluostuku įdėkite į šaldytuvą 30 minučių pailsėti.
Pjaustome ir mėgaujamės.

Nuostabų kiaušinių patiekalą siūlo išbandyti Nijolė Stapels

Nijolės Stapels kiaušiniai, nuotr. iš asmeninio archyvo.

Reikės:

Virtų kiaušinių.

Kiaušinių įdarui:

Juodos arbatos lapelio, salotų, druskos, pipirų.

Gaminame:

Išvirkite kiaušinius kietai. Atvėsinkite, nulupkite ir perpjaukite skersai, bet ne per vidurį. Perpjaukite, kad viena puselė būtų mažesnė, o kita didesnė.
Išimkite trynius ir sutrinkite šakute su majonezu, dėkite norimus ingredientus ( pvz. trynius maišyti su majonezu, tarkuotu sūriu, smulkintu česnaku, druskos ir pipirų žiupsniu).
Į dubenėlį įpilkite virinto vandens ir įdėkite arbatos lapelį. Į arbatą sudėkite mažesnes puseles kiaušinių ir palaikykite.
Į serviravimo lėkštę dėkite salotų lapelių, ant jų sudėkite didesnes dalis kiaušinių, pripildytas įdaru. Pjūvis turi būti apačioje ant salotos.
Kai mažesnės kiaušinių puselės arbatoje šviesiai paruduoja, jas pripildykite likusiu įdaru ir uždėkite ant didesnių kiaušinių puselių.

Skanaus ir gražių švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)