Ir toliau pūs smarkus pietvakarių, vakarų, antroje dienos pusėje pajūryje pereinantis į šiaurės vakarų krypties vėjas. Daug kur jo greitis sieks 15–20 m/s, vietomis vakariniuose rajonuose gūsiai sieks 21–26 m/s, o iki vidudienio pajūryje ir stichines reikšmes – 28–30 m/s. Plūstant šilumai, šia dieną oras spės sušilti iki 4–9 laipsnių aukščiau nulio.

Penktadienio naktį ciklonas mūsų nepaleis ir toliau diktuos Nors po truputį ir ims tolti. Danguje atsiras šiek tiek pragiedrulių. Daug kur protarpiais krituliai. Lietus pereinantis į šlapdriba, sniegą. Vakarų , šiaurės vakarų vėjas dar daug kur bus gūsingas, gūsiai sieks 15–20 m/s, pajūryje iki 25 m/s. Paryčiais temperatūra svyruos nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 laipsnių šilumos.

Penktadienio dieną situacija mažai keisis. Daug kur su pertraukomis kris šlapdriba, sniegas. Smarkokas vakarų, šiaurės vakarų vėjas bus žvarbus. Vietomis, daugiausia vakariniuose rajonuose, gūsiai sieks 15–18 m/s. Su juo pamažu į šalį vėl plūs vėsaus oro masė. Aukščiausia temperatūra pasiskirstys tarp 0–5 laipsnių šilumos.

Kur sudėtingiausia?

Sniegui nuklojus Lietuvą, Vilniaus gatvėse apie 8 val. ryto susidarė 14 eismo grūsčių, skelbia JUDU eismo stebėjimo sistemos duomenys.

Sudėtingiausia situacija dėl spūsčių yra Pilaitės prospekte, Molėtų plente, Ozo, Geležinio vilko gatvėse.

Sostinės gatvėse taip pat buvo užfiksuoti 4 eismo įvykiai – Geležinio vilko, Mokslininkų, Mildos ir Pavilionių gatvėse.

Visame Vilniuje šiuo metu yra 15 vietų, kuriose vykdomi eismo darbai, taip pat 9 vietose yra ribojamas eismas.

Perspėja Vakarų Lietuvos gyventojus

„Lietuvoje sulauksime viso pluošto prognozuojamų atmosferos reiškinių įvairovės, kas gali būti tik blogiausia žiemą: ir audros, ir sniego, ir pūgos, ir lietaus, ir šlapdribos“, – Delfi sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos meteorologas Gytis Valaika.

Užfiksavote pūgos nuotraukų? Kviečiame dalintis el. paštu pilieciai@delfi.lt!

Jis Lietuvos gyventojus įspėja: ketvirtadienį, jei įmanoma, geriau atidėkite nereikalingas keliones.

„Pavojingiausia situacija bus Vakarų Lietuvoje, konkrečiau pajūrio ruože arčiausiai jūros. Stiprių vėjų laukiama visoje Klaipėdos apskrityje, tačiau turi būti atsargūs ir visos Lietuvos gyventojai: snigs ir pustys visoje Lietuvoje: atsargūs turėtų būti ne tik vairuotojai, bet ir pėstieji, nes bus slidu.

O juk žinome, kad pirmasis sniegas būna klastingas – pasitaiko įvairių nelaimių, nes po šiltojo sezono tiek vairuotojai, tiek pėstieji nebūna pasiruošę: slidinėja automobiliai, žmonės krenta ant žemės – nelaimės, traumos ir panašiai. Patarčiau geriau vieną dieną pakentėti ir neplanuoti kažkokių kelionių“, – kalbėjo meteorologas.

Vakarų Lietuvos gyventojai trečiadienį 14.10 val. jau gavo įspėjamąsias garsines Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos siųstas žinutes su įspėjimu apie šiandien ir rytoj sustiprėsiančius vėjo gūsius, kurie gali siekti iki 30 m/s.

„Tai jau vadinama stichiniu vėju. Net Vakarų Lietuvoje yra tikimybė, kad vienu metu snigs ir griaudės perkūnija. Tai – labai retas gamtos reiškinys. Amerikos meteorologai kalba, kad, ką gyvenime norėtų patirti, tai – sningant pamatyti perkūniją. Tai tarsi amerikiečių svajonė“, – sakė meteorologas Gytis Valaika.

Tuoj pat jis pridūrė: „Jei jau sningant pamatysite žaibuojantį dangų, jums, galima sakyti, pasisekė. Tai per visą savo gyvenimą pamato ne kiekvienas“.

G. Valaika įspėja gyventojus, ypač iš Vakarų Lietuvos, pritvirtinti šiukšlių konteinerius, gėlynus, šiltnamius ir kitus lauke esančius daiktus, kad vėjas jų tiesiog nenupūstų.

„Gėlių vazonus ir mažesnius šiukšlių konteinerius patartina net nusinešti į vidų, kur nėra vėjo. Saugokite ir savo automobilius bei kitą turtą, kurie yra arti medžių. Žiemą, kai jau nebėra lapų, mažesnė tikimybė, kad vėjas juos išvers, bet pasitaiko ir tokių situacijų“, – patarimais dalijosi meteorologas.

Meteo.lt skelbia, kad lapkričio 22-osios naktis buvo šalčiausia per visą šių metų rudenį. Anykščiuose šalo iki -10,5 °C, Molėtuose – iki -10,4 °C, Utenoje – iki -10,3 °C, Zarasuose – iki -10,1 °C.