Kalėdos Kaune bus lengvos it plunksna

Kaip sako jau 16–tą Kauno eglę puošianti menininkė Jolanta Šmidtienė, šiuo metu vyksta galutinis plunksnelių kedenimas prieš šventę – eglutės įžiebimą. Eglutės puošimu rūpinasi 15 žmonių komanda. Anot menininkės, lyginant su pirminiu eglutės konceptu, konstravimo metu šį tą teko pakeisti.

„Labai mažai kas keitėsi. Šiek tiek pagal idėją pakoregavome viršūnę ir atsižvelgėme į žiūrovų nuomonę. Aš, kaip menininkas, mačiau konceptualiau, supūstas tas plunksnas, bet tada kilo klausimas – o jeigu žmogus ateis iš kitos pusės ir neprieis iki tos vietos, kur supūstos plunksnos? Teko ieškoti kompromiso, kad visiems būtų gerai“, – kūrybiniais užkulisiais dalinasi J. Šmidtienė.

Menininkė skaičiuoja, kad eglutę puošia apie 150 įvairaus dydžio plunksnų, jų matmenys siekia nuo metro iki trijų. Iš didesnių plunksnų sukonstruoti vartai. Dekoracijos puoš ne tik pačią eglutę, bet ir jos aplinką.

„Bus sukurti guoleliai – suoleliai, ant kurių tarp eglučių galės pasėdėti žmonės. Aišku, ir ten bus nutūpusios plunksnos. Tas angelas, kuris tarsi praskrido pro šią vietą, bus pribarstęs plunksnų visur aplinkui. Kai kur plunksnos bus sukritę kaip arkutės, prie kurių žmonės galės nusifotografuoti. Kai kur plunksna bus tiesiog ant eglučių nukritusi“, – detales atskleidžia J. Šmidtienė.

Didžioji dalis eglutės konstrukcijoje panaudotų eglišakių atvyko iš urėdijos, dalį atvežė geranoriški žmonės. Paklausta, kas kuriant plunksnuotą eglutę sukėlė daugiausiai iššūkių, menininkė atsako – plunksnos faktūra.

„Reikėjo sugalvoti, kaip padaryti, kad ji būtų lengva, nepaveiki atmosferai, švytėtų ir su šviesa derėtų, neplyštų, nebūtų labai sunki ir netirptų. Taigi, pasirinkau tokią medžiagą, kuri reikalavo labai daug darbo. Iš tikrųjų, čia praktiškai siuvinėjimas, tekstilininko darbas“, – sunkumus įvardina ji.

Šventiniu laikotarpiu laukia ir tradicinės, ir naujos pramogos

Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė atskleidžia, kad šiemet švenčių laukimas Kauno Rotušės aikštėje džiugins ne tik pamėgtomis tradicijomis, bet ir įvairiomis naujovėmis.

„Šių metų mūsų eglutė yra lengvos Kalėdos Kaune. Mintis tokia, kad per Kauno miestą praskrido angelas ir išbarstė 15 plunksnų. Visus atvykusius kviesime pabandyti jas surasti žaidžiant žaidimą Kauno senamiestyje. Aišku, įveikusiems šią užduotį, bus netikėtumai ir mini dovanėlės–staigmenos edukacijų erdvėje“, – sako A. Augonė.

Anot jos, kauniečius ir miesto svečius Rotušės aikštėje kaip ir visuomet džiugins kalėdinė mugė ir edukacijų erdvė, kurioje veiklos ras ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Edukacijų laikotarpis šiemet pratęstas – šventiniu laikotarpiu jis vyks kas savaitę nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, bendrai Kalėdų miestelis, edukacijos ir kitos veiklos tęsis iki pat Naujųjų metų.

Taip pat čia bus galima rasti Kalėdų senelio rezidenciją, vyks kalėdinė prekyba, apsilankys Kalėdų senis Kalėda.

„Tris vakarus prieš Kūčias Rotušės aikštėje vakarais vyks kalėdinių giesmių koncertai, kurie apjungs visus nuo mėgėjų meno kolektyvų iki profesionalų, nuo suaugusių iki mažųjų. Visus labai kviečiame tuos tris vakarus prieš Kūčias atvykti pas mus į aikštę ir gal net kartu sugiedoti kalėdines giesmes“, – kviečia A. Augonė.

Svarbiausias šventes kviečia sutikti kartu: eglės įžiebimo koncerte lauks unikali scena

Naujieji Rotušės aikštėje taip pat žada būti linksmi. Pasak A. Augonės, visi atvykę į Rotušės aikštę galės joje sutikti Naujuosius metus, čia skambės muzika ir vyks vakarėlis po atviru dangumi, tačiau fejerverkų nebus.

„Tikrai fejerverkų Kaune nebus. Bus kitokia pirotechnika, kuri ne mažiau įspūdinga, bet be triukšmo. Dėl visų saugumo, tradiciškai bus numatyta erdvė ir atsineštiems fejerverkams. Kaip visada, šalia Rotušės bus atitverta zona, kur kiekvienas, galės saugiai paleisti savo atsineštus fejerverkus“, – sako A. Augonė.

Eglutės įžiebimo koncertas Kaune šiemet scenografiškai bus visiškai kitoks – čia bus pirmą kartą įrengta unikali 360o. scena aplink visą eglutę. Pagrindinės miesto eglės įžiebimo renginys vyks paskutinį lapkričio šeštadienį, 25 dieną 18 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)