Kalėdų laukimas bei pasiruošimas šiai šventei, be abejonės, atneša kažkiek jaudulio, apmąstymų ir šilumos į kiekvienus namus. Turbūt sutiksite, kad meduoliai yra neatsiejama Advento bei pačių Kalėdų dalis.
© Shutterstock nuotr.

Namuose pasklinda malonus gvazdikėlių, kardamono bei cinamono kvapas, kuris švenčių laukimo nuotaika užkrečia visus šeimos narius. Namuose kepti meduolius ypač smagu, todėl prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič siūlo pamiršti nusistovėjusią nuomonę apie sunkiai paruošiamus meduolius ir išbandyti skanius, itin paprastai paruošiamus meduolius.

Abejingų nepaliksiantys kakaviniai meduoliai

Kakava dažniausiai lydi biskvitus, sausainius, tačiau konditeriai teigia, kad ji puikiai dera ir kepant meduolius, nes leidžia geriau atsiskleisti meduolių prieskoniams, rašoma bendrovės pranešime spaudai. Kaip sako N. Juchnevič, smagiausia, kad meduolius galima pasiruošti iki Kalėdų likus net ir kelioms savaitėms, nes tinkamai juos laikant uždaroje dėžutėje, jie išlieka švieži net iki kelių mėnesių.

„Pirmiausia, dideliame dubenyje sumaišykite 300 g miltų, 2 valgomuosius šaukštus kakavos, arbatinį šaukštelį kepimo miltelių bei 2 arbatinius šaukštelius meduolių prieskonių. Sumaišę visus sausus ingredientus, įberkite 200 g gabaliukais pjaustyto šalto sviesto bei įmuškite 1 didelį kiaušinį. Iš pasiruoštos masės išminkykite gana elastingą tešlą ir padarykite iš jos rutulį. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve apie 2 valandas. Toliau viskas itin paprasta ir greita. Iškočiokite apie 1 cm storio lakštą ir išspauskite norimomis formelėmis meduolius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite apie 15 minučių, po to meduolius gerai atvėsinkite“, – patarimais dalinasi kepyklų vadovė.

Neatsiejama Kalėdų dalis – itin paprastai paruošiami meduoliai
© Shutterstock nuotr.

Sviestiniai meduoliai su švelniu vanilės skoniu

Sviestiniai meduoliai sulaukia populiarumo visame pasaulyje, tačiau N. Juchnevič šįkart siūlo išbandyti šiek tiek kitokią sviestinių meduolių versiją. Vanile, kardamonu, gvazdikėliais ir cinamonu pagardinti sviestiniai meduoliai, be abejonės, jus maloniai nustebins.

„Dubenyje sumaišykite 250 g miltų bei 70 g rudojo cukraus, įmuškite 1 kiaušinį, įberkite 125 g šalto, gabaliukais pjaustyto sviesto, žiupsnelį druskos, 3 arbatinius šaukštelius vanilinio cukraus ir 2 arbatinius šaukštelius meduolių prieskonių, labiausiai tiks kardamono, gvazdikėlių ir cinamono prieskoniai. Iš visų ingredientų išminkykite vientisą tešlą, tuomet suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldytuve laikykite apie 2 valandas. Iš atvėsintos tešlos iškočiokite 1 cm storio lakštą ir formelėmis išspauskite norimus meduolius. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros ir meduolius kepkite apie 10 minučių“, – pasakoja N. Juchnevič.

Neatsiejama Kalėdų dalis – itin paprastai paruošiami meduoliai
© Santa Maria nuotr.

Kalėdiniai meduoliai su avietiniu glaistu

Gaminat meduolius, bene smagiausia dalis yra juos dekoruoti ir čia nėra jokių taisyklių, svarbiausia, kad tai teiktų džiaugsmo. Kaip pasakoja konditerė, iš įvairių uogų sirupų pagamintas glaistas, labiausiai savo skonio savybes atskleidžia ant tradicinių meduolių. Būtent tokius meduolius puošybai su aviečių glaistu ir siūlo pasigaminti kepyklų vadovė.

Neatsiejama Kalėdų dalis – itin paprastai paruošiami meduoliai
© Vida Press

„Iš 125 g cukraus pudros, šviežios tarkuotos citrinos žievelės, 1 didelio kiaušinio, 250 g miltų bei 150 g šalto sviesto išminkykite tešlą, ją dėkite 2 valandoms šaldyti. Iš atvėsintos tešlos iškočiokite 5 milimetrų lakštus ir išspauskite formelėmis meduolius. Meduolius kepkite iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, maždaug 10 minučių. Atvėsusius meduolius papuoškite avietiniu glaistu, kurį pasigaminsite sumaišę cukraus pudrą bei aviečių sirupą“, – sako N. Juchnevič.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Siūlo būdą Lietuvai išgarsėti (24)

Ekonomistas Žygimantas Mauricas pasiūlė lietuviams pirmiesiems įsteigti Nobelio premiją už...

Dmitrijus Trockis: šiuolaikinis žmonių gyvenimas baugus lyg zombių (6)

Rytų filosofijos mokyklose dažnas postulatas apie tai, kad laimės pagrindas – disciplina ....

Vaistus be receptų pirko dvejus metus: papasakojo, kiek laukia pas gydytojus eilėse (283)

Pakeitus tvarką ir sudarius galimybę vaistinėse lankytis slaptiesiems pirkėjams, kilo nenumatytų...

Stokholmo centre aidėjo šūviai, vienas žmogus sužeistas (2)

Stokholmo centre Estermalmės rajone penktadienį buvo šaudoma, policija tebeieško šaudžiusiojo...

Buvusio „Taxify“ vairuotojo patirtis - kaip iš filmo (37)

Socialiniame tinkle kaunietis vairuotojas pasidalino istorija, kurioje skundžiasi bendradarbiavimu su...

Naujas tyrimas atskleidė, kas ir kaip gintų Lietuvą: skaičiai nustebins (955)

Ar Lietuvos piliečiai nusiteikę ginti savo šalį, iškilus grėsmei? Kiek gyventojų ir kaip gintų...

Anglijoje ore susidūrė lėktuvas ir sraigtasparnis atnaujinta 17.49 (22)

Jungtinėje Karalystėje, netoli Londono esančioje Bakingamšyro grafystėje ore susidūrė...

Penktadienio vakarą sostinę sukaustė spūstys (28)

Penktadienio vakarą Vilniuje susiformavo didžiulės spūstys: užsikimšo Geležinio Vilko g.,...

Grybauskaitę Švedijoje nustebino žurnalistės klausimas apie pažeidžiamas lietuvių algas (481)

Švedijoje viešinčią Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę nustebino vietos žurnalistės...

Į naujos kolekcijos pristatymą susirinkę garsūs žmones nosis pabalnojo prabangiais akiniais (13)

Ketvirtadienio vakarą sostinės naktinį klubą „Anna Mesha“ užpildė žinomi šalies žmonės...