Regėjimo ir skaitymo sutrikimai – ne kliūtis mėgautis knygomis

„Knygos ir filmai ar netgi miestų gatves bei aikštes nušviečiančios kalėdinės šviesos – tai dalykai, kuriuos dažnas priima kaip savaime suprantamus ir lengvai pasiekiamus. Tačiau tarp mūsų yra daugybė žmonių, kurie pasaulį patiria liesdami, klausydami ir jausdami. Šie žmonės taip pat nori ir gali patirti skaitymo džiaugsmą, pasinerti į intriguojantį filmo siužetą ar įsitraukti į diskusijas dėl amžino klausimo – kurio gi miesto kalėdinė eglė šiemet yra gražiausia? Dėl to šiemet prieš šventes raginame atsigręžti vieniems į kitus ir padėti šventinę šilumą patirti visiems, o patys tęsiame nuosekliai dedamas pastangas daryti daugiau, kad visiems gyvenimas būtų įdomesnis. Dovanojamos audioknygos yra dalelė šių pastangų“, – sako bendrovės vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters.

Telia CEO Giedrė Kaminskaitė-Salters

Anot Lietuvos audiosensorinės bibliotekos Informacinių išteklių skyriaus vyr. bibliotekininkės Elvyros Liaudanskienės, susidomėjimas audioknygomis yra išties didelis. Auga karta žmonių, kurie, nepaisant turimų sutrikimų ir patiriamų skaitymo sunkumų, mėgsta knygas bei ieško vis naujo garsinio turinio.

„Tai, kad negali skaityti įprasto teksto, nereiškia, kad nemėgsti istorijų. Priešingai – vis daugiau regos ir disleksijos sutrikimus turinčių vaikų, jaunuolių bei suaugusiųjų atranda virtualią garsinių knygų biblioteką ELVIS. Tuo labai džiaugiamės ir didžiuojamės savo partneriais, kurie prisideda prie atrandančių knygų pasaulį gausėjimo bei knygų formatų įvairovės“, – sako E. Liaudanskienė.

Elvyra Liaudanskienė (Lietuvos audiosensorinės bibliotekos archyvo nuotr.)

Audioknygose – nuotykiai ir praturtinančios patirtys

Mažiausiems skirtos trumpos linksmos pasakos apie gyvūnus ir žaismingi pasakojimai apie katiną, varną bei šikšnosparnį. Kiek vyresni vaikai gali pasinerti ir į detektyvinės serijos apie Domą ir Tomą herojų nuotykius. E. Liaudanskienės teigimu, „YouTube kanalo byla“ yra pirmoji įgarsinta ir virtualioje bibliotekoje ELVIS patalpinta „Domo ir Tomo“ serijos knyga, kurios vaikai labai laukė.

Paaugliai nuo 11 metų gali rinktis naujai įgarsintas audioknygas apie draugystę, magiją ir pasiaukojimą ar persikelti į stebuklingą viešbutį, kuriame patirs daug nuotykių ir išgyvenimų. Jaunuolius praturtins įspūdinga knygos „Sniego šokėjas“ istorija apie vilko širdį turinčio vaikino išgyvenimo nuotykį Šiaurės Kanados sniegynuose beieškant tėvo ir savęs paties. Įgarsinta ir šiuolaikinės jaunimo literatūros klasika tapusi knyga „Kalbėk“, paliečianti sudėtingas prievartos, atstūmimo, atsivėrimo temas.

ELVIS bibliotekoje bendrovės iniciatyva taip pat patalpinta audioknyga „Išskirtinis spindesys“ – pasakojimas apie Adę, kuri keičia miestelio gyventojų požiūrį į raganas, nes pati jaučiasi nepritampanti ir kitokia. Dėmesio neabejotinai vertas ir knyga „Jūs nežinote, kas yra karas“ tapęs sukrečiantis, bet kartu šviesos kupinas dvylikametės ukrainietės Jevos dienoraštis, kurį ji pradėjo rašyti Rusijai užpuolus Ukrainą.

Siekia, kad kokybiškos paslaugos ir pramogos būtų pasiekiamos visiems

Bendrovė ne tik dovanoja audioknygas, bet taip pat remia ELVIS autobusiuką, kuris keliauja po įvairius Lietuvos miestus ir atokiausius kaimus ir veikia kaip mobili garsinių knygų biblioteka, skirta vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems sunkiau skaityti. Specialistų komanda pristato garsines knygas, apmoko naudotis leidinių klausymo grotuvėliu ir grąžina skaitymo džiaugsmą, skelbiama pranešime spaudai.

Siekdama suteikti kokybišką pramogą regėjimo sutrikimus turintiems žmonėms didžiausia Lietuvos telekomunikacijų bendrovė savo „Telia Play+“ platformoje taip pat pristatė visus Hario Poterio filmus, kurių žiūrėjimas neretuose namuose tampa kalėdine tradicija, su garsiniu vaizdavimu. Visos šios pastangos yra bendresnių įtraukties ir įvairovės siekių pritaikyti savo biurus, salonus, paslaugas ir produktus visiems, dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją