Lazdijų eglutės įžiebimo šventėje „Kalėdinė miesto pasaka“, kaip jau tapo įprasta kasmet, šoko ir dainavo ne kviestinės žvaigždės, o šaunūs rajono meno mokyklos ir kultūros centro kolektyvai.
„Mes nesivaržome su kitais miestais eglutės prabanga, bet siekiame, kad jos papuošimai turėtų prasmę. Turėjome Tautodailės metų ir riešutines Kalėdas, o šiemet pagerbiame iš mūsų krašto kilusį poetą Sigitą Gedą“, – kalbėjo Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Šventę organizavęs Lazdijų kultūros centras kvietė lazdijiečius ir rajono svečius pasinerti į neįprastas „Poetiškas Kalėdas", įkvėptas talentingo kraštiečio, Sigito Gedos 80-mečio jubiliejaus – miesto dekoracijose ir eglutės papuošime atrasti poeto kūrybos simbolius.

Įspūdingo dydžio paukščiai, žuvys, arklys, saulė, mėnulis, pagaminti iš šieno, visą vasarą plaukiojo Ančios ežere, Veisiejuose, o dabar tarsi sulipo į Lazdijų eglę ir šviečia mums iš ten.

Buvo šventėje ir žemiškesnių grožybių – visą pavakarę aikštėje klegėjo dovanų, tautodailės dirbinių ir skanėstų mugė, o mažiesiems šventės svečiams pirmiausiai knietėjo užsukti į Kalėdų senelio rezidenciją. Ten pat pastatytas ir jaukus edukacijų namelis, kuriame visą gruodį patyrę meistrai vaikus ir suaugusiuosius mokys pasigaminti kalėdines dekoracijas, sveikinimo atvirlaiškius ir eglutės žaisliukus, poetiškai supakuoti šventines dovanas.

Kitą savaitę visi Lazdijų rajono ugdymo įstaigas lankantys darželinukai ir ikimokyklinukai galės nemokamai pasivažinėti po miestą spalvingu šventiniu traukinuku. Traukinukas lauks mažųjų keliautojų prie Kalėdų eglutės, Nepriklausomybės aikštėje.

Lazdijuose jau ne pirmus metus puošiama ta pati metalinė konstrukcija, apkaišyta eglišakiais, kaitaliojant tik šviečiančias jos dekoracijas. Dar tvaresnį pasiruošimo žiemos šventėms būdą praktikuoja Lazdijų rajono Veisiejų miestas, kasmet puošiantis vis tą pačią, ne nukirstą, o gyvą, Santarvės aikštėje ne pirmą dešimtmetį auginamą eglę. Veisiejų eglutės įžiebimo šventė „Kalėdos nykštukų mieste“ surengta pora dienų anksčiau, negu Lazdijuose – gruodžio 6-ąją.

„Nusižiūrėjom tą eglutę, kai buvo dar visai maža, tik pasodinta ir laukėm, kada ji paūgės ir jau tiks puošti. O dabar kasmet atrodo vis gražesnė ir didesnė“, – pasakojo Veisiejų seniūnas Zenonas Sabaliauskas.

Kitapus Nemuno iš visų dzūkų originalumu išsiskiria Merkinės miestelis. Ketvirtadienį įžiebtos merkiniškių eglutės viršūnę papuošė Barboros Radvilaitės karūnos, atrastos prie jos palaikų Vilniaus arkikatedros požemiuose, kopija. Pasak eglutės įžiebimo šventėje kalbėjusio Merkinės krašto muziejaus vadovo Žygimanto Buržinsko, eglutės įžiebimo datą merkiniškai pasirinko ne atsitiktinai, nes prieš 454 metus būtent gruodžio 7-ąją Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Augustas suteikė Merkinei Magdeburgo miesto teises.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją