Vos atėjus į senamiestį, Turgaus gatvė kaip mat pakvimpa čia pat rūkyta žuvimi.

„Tos pačios dienos, tos pačios minutės, – iš Sakūčių, esančių Šilutės rajone, žuvies rūkyklą atsivežę jauni vyrai kaip tik ima ką tik rūkytą žuvį. – Tai šeimos verslas. Mes patys švenčiam po švenčių – Kūčių dieną taip pat dirbam.“

Paskanauti žuvies galima nuo 4 eurų už kilogramą – tiek kainuoja skumbrės išklotinė ar suktinukas, savorino kilogramas kainuos 12 eurų, karšis su ikrais ikrais kainuos kone 7 eurus už kilogramą.

Netoliese turkiškais skanumynais ir itališkais sūriais smagurius vilioja iš Panevėžio atvykusi moteris. Ir jei dar neturite dovanų artimiesiems – ji mielai pasiūlys nuo mums neįprastos, tačiau mažųjų smaližių įvertintos chalvos, iki įvairių skanėstų rinkinukų.

„Čia mano pirma kalėdinė mugė Klaipėdoje. Gal labiausia perka lukumą, jo pagrindą sudaro riešutukai, vaisiai, uogos. Ir baklavą perka, ypač prie kavos, kakavos. Vaikų mėgstamiausi guminukai – granatų, apelsinų sulčių. Dar vaikai mėgsta plėšomą chalvą, kuri yra labai panaši į cukraus vatą“, – aprodo prekes panevėžietė ir pasiūlo užsukusiems pasimėgauti ir patiems, ir parsinešti dovanų artimiesiems.

Dauguma skanėstų kainuos nuo 3 eurų už 100 gramų, rinkinių kainos jau aukštesnės, tačiau sukurti skanią dovaną-rinkinį juk galima pagal savo galimybes.

Iš Kauno atvykęs vyras siūlo išragauti gruzinišką duoną, chačiapuri ir net kūčiukų.

„Su įdarais pasišildžius ant keptuvės labai skanu“, – rekomenduoja vyras pirkėjams, kaip kepiniai atskleidžia geriausią savo skonį.

Su varškės, vištienos ar aštresniu mėsos įdaru duona kainuos 6 eurus, o duona, kuri kepama be cukraus, konservantų, kainuos nuo 3 eurų.

O štai netoliese iš kenių puošmenas patys kuriantys ir parduodantys iš Priekulės rajono atvykę jaunu vyrai sulaukia ne tik pirkėjų – prie jų pagamintų nykštukų ar briedžių, žmonės nori ir nusifotografuoti. Jei dar neturite kalėdinio vainiko – čia rasite jų ne vieną. Kūrėjai atskleidžia, kad kenio spygliai nebyrės ir nedurs, tik po ilgesnio laiko jis sudžius.

„Nepuoštas vaikinas kainuos nuo 10 eurų, o brangiausia kainuoja dideli briedžiai – jie po 200 eurų. Pamačiau Lenkijoje, patobulinau ir darome patys briedžiukus. Pagaminti nedidelį briedį ar nykštuką užtrunka apie pusantros valandos. Nors man labiausia patinka kurti eglutes. Kenis nebyra, neduria. O patys keniai kainuoja nuo 25 iki 60 eurų, jais prekiaujame jau medelyne. Net užsako prieš atvažiuojant, ne tik klaipėdiečiai, visa Lietuva laukia“, – nusišypso vienas vyrų.

Šiltais skanumynais – vafliukais su įvairiais priedais, šokoladu ir pabarstukais prekiaujanti jauna moteris sako, kad ir pati mielai pasidairo po šventinę mugę, kol dar tik prasideda darbai. O vos padaugėję traukiančiųjų prie eglutės – darbas ima virte virti. Kretingiškių šeima kalėdinės eglutės įžiebimo šventės mugėse dalyvauja ne pirmą kartą ir sako, kad visuomet gera dirbti, kai žmonės nusiteikę šventiškai. Na, o kainos nekinta jau kurį laiką – už vieną skanėstą mokėsite 4 eurus.

Karštas nealkoholinis vynas kainuos 3-4 eurus, čia jau priklauso, kuriame kioske jo įsigysite.

Mamos ir dukros mezgamos šiltos puošmenos, kojinės, pirštinės, kepurės, šalikai, riešinės bei megztiniai vilioja ne tik lietuvius. Klaipėdietės pasakoja, kad mugėms ruošiasi ištisus metus, mat pačios viską mezgą, pačios viską ir susiuva.

„Per parą kojines ir numezgi. Tai kaip darbo diena – baigiame megzti, tada rankomis siuvame. Žmonės tikrai vertina, prekinasi, grįžta. Dauguma mezginių gaminami tik iš natūralių siūlų, o gaminame su meile, tad tai jaukumas ir šiluma. Vertina ne tik Lietuviai, labai daug užsieniečių perka. Mes važinėjame po visą Lietuvą. Vienoje mugėje moteris iš Suomijos jau gerai žinojo, ko nori, jai reikėjo kepurės ir šaliko, nes pas juos žiemos rimtos yra. Gal toliausia gaminys išvyko į Indiją, pirko ir iš Irano“, – vardija jauna moteris ir prisipažino, kad visuomet malonu gatvėje pamatyti šitais jų gaminiais pasiruošusius žmones.

Kainos svyruoja nuo 6 eurų už vaikiškas kojine, iki apie 65 eurų už šiltą megztuką.

„Klaipėda labai fanai priima ir mėgsta saldumynus, – nusišypso šalia šiltų mezginių lietuviškais konditeriniais grybukais, kaštonais ir kitais skanumynais prekiaujanti kaunietė. – Pigiausia kainuoja grybukas – 40 centų. Perka įvairiai, ir sau, ir dovanų, ir kalėdinį stalą pasipuošti.“

Nebe toliausiai į mugę keliavo vyras iš Latvijos, kuris atvežė gausybę įvairiausių tikrų latviškų karvučių.

„Lietuviai labiausia ieško su kanapėmis, – pastebi prekybininkas. – Aš pirmą kartą Lietuvoje, pirmą kartą Klaipėdoje, gražu čia. Tik ne viską atvežiau, ką turime, nes dar Liepojoje mugė buvo vakar, tai saldainius su drakoniukais išpirko“.

Tradicinės latviškos karvutės kainuos nuo 2 eurų, rinkinių kainuos siekia nuo 5 eurų, tačiau pasirinkimas vargu ar bus lengvas, mat skonių itin daug.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją