Virš miesto skriejo angelas, barstęs plunksnas

„Lengvos Kalėdos Kaune“, – šiuo šūkiu Kaune prasidėjo šventinių renginių maratonas, o pagrindiniu jo akcentu tapo Rotušės aikštėje fantastiškomis spalvomis nušvitusi pagrindinė miesto eglė.

Kaune įžiebta Kalėdų eglė

Kaip ir anksčiau, ją bei Rotušės aikštę patikėta puošti menininkės Jolantos Šmidtienės vadovaujamai komandai. Šios, neeilinės misijos ji ėmėsi jau šešioliktą kartą, pati ironizavo, kad tapo savotiška Kauno „Kalėdų bobute“, todėl tiesiog negalinti nuvilti kauniečių ir miesto svečių.

J. Šmidtienė kiekvienais metais pasirenka naują, unikalią ir iki šiol nenaudotą pagrindinės miesto eglės ir Rotušės aikštės puošybos koncepciją. Šį kartą joje dominuoja mitinis angelas, kuris praskriedamas virš miesto išbarstė gigantiškas plunksnas.

Dekoracijoms kurti panaudota apie 1,5 mln. plastiko dirželių

Pačios plunksnos, tapusios pagrindiniais eglės bei aplinkui esančio Kalėdų miestelio puošybos elementais – pagamintos iš daugeliui puikiai pažįstamos, dažniau buityje nei meniniuose sumanymuose naudojamos medžiagos – plastikinių tvirtinimo dirželių. Juos gana plačiai naudoja elektrikai sukabinti laidams, šie dirželiai tapo nepamainoma priemone pačių įvairiausių daiktų tvirtinimui.


Menininkė J. Šmidtienė portalui „Delfi“ pasakojo, jog sumanymas angelo plunksnas kurti iš plastiko dirželių panaudojant metalo karkasą kilo visai atsitiktinai, dirbant kitus darbus.

„Šie užtraukėjai naudojami visur ir visada. Dekoracijoms, lemputėms, laidams tvirtinti, tokia, universali priemonė. Tik dirželį užveržus, likęs jo galas dažniausiai nukerpamas. O aš pradžioje dirbdama šių galų nenukirpau, dėliojau, paskui pradėjau iš jų kažką formuoti. Gavosi taip, kad dirželių galus palikau nenukirptus ir iš jų dariau pačią dekoraciją. Po to jau prasidėjo žaidimas su faktūromis, apšvietimu ir tūriais, kurį tarsi formuoja palikti dirželių galai. Kurdama dekoracijas iš tiesų visiškai nieko neišmečiau“, – pasakojo J. Šmidtienė.

Pasak menininkės, gaminant dekoracijas iš viso panaudota virš 1,5 mln. tvirtinimo dirželių. J. Šmidtienė minėjo, kad užtraukėjus pasaulio menininkai jau naudoja savo idėjoms įgyvendinti, rengiamos šių dirbinių parodos.

„Tai universali, stabili, nedeganti, išorės poveikiams atspari medžiaga“, – sakė Kauno eglės kūrėja.

Eglę puošiančios plunksnos atiteks miestui, jas bus galima išvysti dar ne kartą

Pagrindinės Kauno Kalėdų eglės aukštis – apie 24 metrai, panašaus aukščio eglė buvo ir praėjusiais metais. Iš esmės jos aukštis nežymiai kinta tik dėl viršūnėje sumontuotų dekoro elementų, nes kasmet naudojamas tas pats metalo konstrukcijų karkasas, jį uždengiant tikromis eglių šakomis.

Rotušės aikštės ir eglės šviečiančių dekoracijų ilgis siekia apie 5 kilometrus. J. Šmidtienė minėjo, kad naudojamos itin taupios LED lemputės, tad šiais metais eglutės apšvietimas – itin ekonomiškas.

Pasibaigus didžiosioms metų šventėms Kauno eglės dekoracijas miesto gyventojai bei svečiai dar ne kartą galės išvysti įvairiose erdvėse.

„Tai nėra vienkartinės dekoracijos, pasibaigus šventiniams renginiams jos atiteks miestui ir galės būti daugybę kartų panaudotos puošiant pačias įvairiausias erdvės. Šios dekoracijos – ilgaamžės, šviečiančios, su metaliniu karkasu bei uždėta faktūra. Ją galima nuplauti, prireikus – dažyti“, – portalui „Delfi“ sakė Kauno eglės kūrėja J. Šmidtienė.

Eglės ir Rotušės aikštės puošyba šįkart miestui kainavo – 160 tūkst. eurų, dar 170 tūkst. eurų – šventinis koncertas.

Jo metu šventinę nuotaiką kūrė žinomi atlikėjai: Ieva Zasimauskaitė, Justinas Jarutis, Jurga Šeduikytė, Remis Retro, Evgenya Redko, Jurijus Veklenko bei kiti. Renginį patikėta vesti Jonui Nainiui.

Šventiniai renginiai vyks iki Naujųjų metų

Pagrindinėje Kauno Senamiesčio arterijoje, Vilniaus gatvėje praeivių akį traukia iš 319 eglučių sudaryta kompozicija, suformuojanti taką, vedantį tiesiai į Rotušės aikštę. Čia iškilusiuose kupoluose tradiciškai įsikūrė šventinės mugės prekeiviai, edukacijų erdvė bei Senelio Kalėdos rezidencija, o pats Kalėdų miestelis veiks iki šių metų pabaigos.

Patiems mažiausiems bus rengiamos pačios įvairiausios edukacinės veiklos, kepami kūčiukai, dekoruojami vafliai, vaikus linksmins įvairūs personažai, vyks kalėdinių giesmių koncertai.

Šventiniame miestelyje veiks Kalėdų paštas, tad kiekvienas norintis galės išsiųsti linkėjimą širdžiai mielam žmogui. Kauno savivaldybė žada pasirūpinti nemokamu laiškų pristatymu net į pačius atokiausius šalies kampelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)