Šventiniu laikotarpiu Kalėdų Senelio personažas virsta išties geidžiama profesija – daugiau kaip šimtas lietuvių kasmet užsivelka raudoną kostiumą ir už apsilankymą darželio, mokyklos, privačių klientų ar įmonių šventėje prašo sumokėti nuo 40 iki 500 eurų.

Už ką moka užsakovai, kokia Kalėdų Senelių paklausa šiais metais ir kodėl Kalėdų Senelio apsilankymo laukia ne tik vaikai, bet ir suaugusieji, – pasakoja Kalėdų Seneliu dirbantis aktorius Petras Lisauskas ir renginių organizatorius Aurimas Kamantauskas.

4 500 kilometrų per vieną mėnesį

„Jeigu galvosi, kad tai yra puiki proga užsidirbti pinigų, tau nebus malonu dirbti. Aš niekada nežiūrėjau į šią veiklą kaip į chaltūrą ar pinigų generavimą – aš noriu dalintis gerumu, dovanoti patirtis ir prisiminimus“, – pranešime spaudai sako aktorius Petras Lisauskas.

Senelis Kalėda – tai vienas pagrindinių aktoriaus P. Lisausko vaidmenų, kuriam jis visapusiškai atsiduoda jau 13 savo gyvenimo metų. Rudens sezono pabaigoje jis išsipurena kruopščiai prižiūrėtą, natūraliai vešlią žilą barzdą, užsideda ryškiai raudoną kostiumą, ovalios formos akinius ir pradeda savo kasmetinę kelionę po Lietuvą: aplanko darželius, mokyklas ir netgi kalėdinius įmonių vakarėlius.

Dirbdamas visoje Lietuvoje, šiuolaikinėmis rogėmis, t.y. automobiliu, jis prasuka tūkstančius kilometrų – praeitais metais per vieną mėnesį įveikė apie 4 500 km.

„Bus tokių dienų, kai ryte vyksiu į Vilniaus darželį, po pietų keliausiu į Kauno darželį, o vakare grįšiu atgal į Vilnių, kokios nors įmonės šventę. Kuomet įmonių atstovams pasakoju, ką drauge veiksime, visuomet sakau, kad „darysime nykštukų mankštą ir žaisime patį kvailiausią žaidimą pasaulyje“. Žinau, kaip tai skamba – šiek tiek juokingai, naiviai.

Svarbu, kad suaugę žmonės patys norėtų bendrauti ir nesilaikytų požiūrio „aš sumokėjau pinigus, todėl dabar privalai mane linksminti“ – tokiu atveju gali atvažiuoti visa senių grupė, kuri tikrai sukurs wow efektą, bet tą padarys nebe už 400 eurų, o daugiau“, – pasakoja aktorius P. Lisauskas.

Kalėdiniame įmonės vakarėlyje integruoti Kalėdų Senelio pasirodymą gali būti išties sudėtinga: suaugę žmonės jį pasitinka ne taip džiaugsmingai, kaip vaikai. Būtent dėl to, aktoriaus teigimu, didelę dalį vakaro sėkmės lemia režisūriniai sprendimai – pasirodymo laikas, sukurta emocija ir atmosfera. Pavyzdžiui, P. Lisauskas pastebėjo, kad Kalėdų Seneliui geriau žengti į sceną tada, kai įmonės kolektyvas jau būna užkandęs.

„Režisūrinis aspektas yra beprotiškai svarbus, todėl daug kas priklauso nuo organizatoriaus profesionalumo. Jeigu renginiuose yra puikūs režisieriai, tuomet viskas įvyksta puikiai. Atvažiuoji, palauki ir išeini į sceną, kai pradeda šaudyti emociniai fejerverkai“, – sako P. Lisauskas.

Aktoriaus įžvalgoms pritaria ir renginių paslaugų grupės „ReKūrai“ vadovas Aurimas Kamantauskas. Renginio režisieriaus kūrybiškumas ir gebėjimas efektingai išnaudoti stebuklingą Kalėdų Senelio personažą, A. Kamantausko teigimu, iš tikrųjų lemia žiūrovų nuotaikas bei požiūrį į kalėdinio renginio eigą, tačiau svarbu įvertinti ir kitas renginio detales: aktoriaus profesionalumą, jo aprangos kokybę bei rekvizitus.

„Net ir būdami suaugę, mes vis dar esame vaikai. Mus, kaip ir vaikus, veikia tie patys dalykai: reaguojame į tai, kas gražu, netikėta, sentimentalu ir žadina mūsų susidomėjimą, todėl Kalėdų senio įvedimas turi įvykti tada, kuomet mažiausiai to tikimąsi. Jis turi būti toks įtikinamai nuostabus, kad net suaugęs išsklaidytų abejones, jog Kalėdų senis neegzistuoja – jei Kalėdų senis įžengs sukurdamas būtent tokį efektą, abejingų neliks“, – įsitikinęs renginių organizatorius.

Lapkričio pabaiga – tai kalėdinio maratono pradžia

„Aš ypač retai sutinku žmonių, kurie būtų patenkinti, kad kalėdinis sezonas prasideda lapkričio mėnesį. Gražu, bet atsibosta. Labai tikėjausi, kad miestai pradės švęsti gruodžio 1 dieną, penktadienį, bet eglutę vis tik įžiebsime lapkričio 25-ąją. Kaip ir kiekvienais metais, intensyviausią atkarpą bėgsime likus dvejoms savaitėms iki Kalėdų – šios datos yra pačios skaniausios, todėl ir labiausiai medžiojamos“, – įsitikinęs aktorius.

Įtemptas šventinis laikotarpis P. Lisauskui prasideda lapkričio pabaigoje ir tęsiasi iki gruodžio 24 dienos. Vis dėlto dirbti Kūčių vakarą ar Kalėdų rytą aktorius griežtai atsisako net ir tais atvejais, kai užsakovai pateikia viliojantį pasiūlymą bei siūlo dosniai susimokėti.

„Visą gruodžio mėnesį aš bėgu maratoną. Žinoma, tai suteikia nuostabių emocijų, bet ir kainuoja labai daug energijos, todėl atėjus šventėms noriu būti su savo šeima – 4 vaikais ir mylima žmona. Neparsiduodu Kalėdoms ir Kūčioms, nes man tai yra šeimos šventė“, – akcentuoja P. Lisauskas.

Aktorius sako, kad šis sezonas Kalėdų Seneliams bus itin darbingas – užsakymų kiekis šiemet galutinai sugrįžo į priešpandeminį lygį.

Milžiniškas Kalėdų Senelių užimtumas įrodo, kokia didelė yra šio personažo paklausa Lietuvoje: jų reikia ir vaikams, ir paaugliams, ir suaugusiesiems. Renginių organizatorius A. Kamantauskas pasakoja, kad profesionaliai Kalėdų Senelio personažą įkūnijantys aktoriai gali tapti tuo renginio akcentu, kuris sukurs „wow“ efektą.

„Šiais metais savo įgyvendinamų unikalių idėjų tarpe turime vieną, ypač ryškiai akcentuotą tik į Kalėdas. Čia bus ir Kalėdų Senelis, ir etnologo Liberto Klimkos autentiškos Kalėdų tradicijų detalės: tik per Kalėdas žaisti žaidimai ir tik Kalėdoms skirti valgiai.

Kalėdų Senelis mums asocijuojasi su dovanomis ir svajonėmis. Vienos jų realizavosi, kitos taip ir liko svajonėmis – ši tema taps interaktyviu renginio leitmotyvu ir stebuklais, kuriems nutikti tinkamiausias metas taps įmonės Kalėdų vakaras“, – pasakoja renginių organizatorius.

Mėgėjų daug, tačiau profesionalų – vienetai

Pasak A. Kamantausko, profesionaliai dirbančių Kalėdų Senelių Lietuvoje nėra daug – juos suskaičiuoti įmanoma ant vienos rankos pirštų.

„Aš žinau tik keletą Kalėdų Senelių, kurie net didžiausiam skeptikui sukurtų wow efektą. Vienas jų – šiuolaikinio šokio šokėjas, aktorius Petras Lisauskas. Šio kūrėjo įtraukimas į mūsų organizuotą „Baltic Amadeus“ gimtadienio renginį šiemet pelnė mūsų agentūrai auksą didžiausių Europos renginių apdovanojimuose“, – teigia A. Kamantauskas.

Prieš tapdamas Seneliu Kalėda, aktorius P. Lisauskas net aštuonerius metus Trakų pilyje vaidino Viduramžių juokdarį. Abu personažai – tiek Kalėdų Senelis, tiek juokdarys – dalinasi bendromis savybėmis: gebėjimu kalbėti, judėti bei, svarbiausia, daug ir natūraliai juoktis.

„Nesakau, kad esu geriausias – priskirčiau save prie TOP 5. Yra nuostabių senelių, kuriais aš žaviuosi ir iš kurių galiu pasimokyti, pavyzdžiui, mane stipriai žavi jau daugiau nei 30 metų Kalėdų Seneliu dirbantis vyriausiasis Lietuvos senelis Kalėda, bet jeigu organizuočiau profesionalių Kalėdų Senelių susitikimą, tikriausiai nepakviesčiau daugiau nei dešimties žmonių“, – sako aktorius.

Anot P. Lisausko, bene svarbiausias Kalėdų Senelio atributas yra ilga ir vešli barzda – savąją jis augina ištisus metus, tik retkarčiais ją patrumpindamas.

„Netikra barzda darbo metu pradeda spausti, veidas stipriai prakaituoja, jį išberia – visa tai trukdo darbo procesui bei didina atstumą tarp Kalėdų Senelio ir vaiko. Tuo tarpu natūrali barzda duoda visiškai natūralų judėjimą – vaikas gali ją visaip tampyti, žaisti, sukti. Sukuriamas kur kas šiltesnis ryšys“, – darbo subtilybėmis dalinasi P. Lisauskas.

Kalėdų Senelis – neatsiejamas žiemos švenčių atributas, jau tapęs mūsų tradicija. „Tradicijos praturtina mūsų prisiminimus. Kartu jos inspiruoja mūsų kūrybiškumą, kad tie prisiminimai būtų kuo ryškesni, geresni. Kalėdų Senelio misija yra skatinti mus būti geresniais, padėti mus supantiems ir atsidėkoti už meilę meile arba pradžiuginti mylimus žmones apdovanojant juos“, – įsitikinęs A. Kamantauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)