„Man ši ekspozicija iš tiesų ypatinga, nes mokslo muziejuje pamatyti kažką panašaus tikrai nesitikėtume. Tradicija prasidėjo dar 1942 metais per karą, norėjome į muziejų sukviesti skirtingų bendruomenių atstovus ir šiek tiek praskaidrinti jų kasdienybę, įnešti šviesos, sukurti šventišką nuotaiką“, – pasakoja Čikagos mokslo ir pramonės muziejaus prekės ženklo vadovas Jeffas Buonomo.

1942 metais muziejuje stovėjo viena vienintelė kalėdinė eglutė, kas dvylika dienų ji buvo puošiama vis kitaip – pagal tradicijas šalių, kartu su Amerika kariavusių Antrajame pasauliniame kare. Ta eglutė buvo duoklė Sąjungininkams, tačiau simbolizavo ir viltį tokiais neramiais laikais.

„Mano mėgstamiausia yra Ukrainos eglutė, nes šeima paprasčiausiai neturėjo už ką nupirkti jai puošmenų. Nuėjo miegoti, o ryte pamatė įstabų vaizdą – saulės spinduliai žaidė šakose vorų nakčia sumegztuose voratinkliuose. Liūdna istorija, bet su laiminga pabaiga“, – sako J. Buonomo.


Kalėdinių eglučių iš viso pasaulio parodos tikslas – parodyti, kad mus daugiau dalykų vienija, o ne skiria, ir to nevertėtų pamiršti.

„Lankausi kiekvienais metais, tai nuostabu. Nors mačiau ne kartą, kaskart nustebina, kaskart vis kitaip. Kalėdinis stebuklas. Ir kaskart sužinau ką nors naujo apie vis kitą šalį, labai praturtinanti patirtis“, įspūdžiais dalinosi parodos lankytoja Judy Moreno-Millington. Ir tokių, kurie į Čikagoje rengiamą parodą atvyksta kiekvienais metais, ne vienas.

„Labai šauni paroda, man labai patinka. Kiek įdėta energijos ir laiko, kaip viskas apgalvota iki menkiausių detalių – tai nuostabu. Visos eglutės išskirtinės ir ypatingos – ne tik savo šaliai, bet ir mums, smalsuoliams“, – kalbėjo parodos lankytojas Charlesas Millingtonas.

Paroda „Kalėdos iš viso pasaulio“ veiks iki sausio 7 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją