Rotušės aikštėje pradėtas statyti išskirtinis Kalėdų miestelis, įrenginėjami kupolai, o Senamiestyje praeivius jau džiugina vešlios žaliaskarės. Vis tik, visiems įdomu, o kada jau galėsime džiaugtis ir pagrindine Kauno miesto kalėdine eglute? Kokią viziją šiais metais įgyvendinti planuoja jau 16-tajį kartą eglutės puošyba besirūpinanti kalėdinių dekoracijų guru Jolanta Šmidtienė? Kiek eglutė kainuos bei kuo ji šiemet bus kitokia? Apie tai ir sutiko papasakoti viena žinomiausių šalies menininkių.


Šiemet atidarymo šventė įvyks anksčiau

Įvairių kūrybinių projektų sumanytoja J. Šmidtienė pasakoja, kad ji pati yra atsakinga už Kauno miesto pagrindinę eglę, jos puošybą bei dekoracijas.

„Mes šiuo metu dar dirbame su dekoracijomis savo dirbtuvėse. Džiugu, mat viskas vyksta pagal planą ir darbai eina į pabaigą. Planuojame, kad lapkričio 17–18 dienomis jau atsivešime visas dekoracijas į Rotušės aikštę ir prasidės montavimo darbai“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, šiemet nuspręsta eglutę įžiebti kiek anksčiau nei įprastai. Numatyta, kad įžiebimo šventė įvyks lapkričio 25 dieną, šeštadienį.

„Eglutei bei jos puošimui ir dekoracijoms yra paskirta 160 tūkst. eurų su PVM“, – supažindina menininkė.

Tokia pat suma miesto eglutei ir jos puošybai buvo skirta ir pernai.

Eglutė skleis šilumą ir pasaulį apgaubs viltimi

Pasakodama apie šiųmetės kalėdinės eglutės puošybos idėją, menininkė pabrėžia, kad jai įtaką turėjo neramūs metai, kurie paveikė visą pasaulį.

„Tikrai pasaulyje šiuo metu išgyvenami ne patys lengviausi laikai. Mus pasiekia skaudžios naujienos, miršta nekalti žmonės. Norėjosi ramesnio, sakralesnio vaizdo, kuris skleistų viltį. Tad per šias Kalėdas miestą puoš „Angelų palytėta“ eglė. Ji puošta bus baltomis angelo plunksnomis“, – teigia J. Šmidtienė.

Ji sako, kad visam pasauliui ši eglė lyg sakys, kad visi mes esame po angelo sparnu. Eglutės puošyboje naudojama balta plunksna skleis žinią, kad kažkas visada kiekvieną iš mūsų globoja.

„Juk norisi, kad visame pasaulyje vyrautų taika, ramybė. Tad šiemet eglutė bus sakrali, nebus naudojama jokių margų spalvų, nebus ir fejerverkų“, – nurodo pašnekovė.

Idėją šiųmetės eglutės puošybai J. Šmidtienė brandino jau nuo praėjusio pavasario. Pastarieji įvykiai pasaulyje ją tik dar labiau paskatino įgyvendinti išskirtinį projektą.

Idėjos autorei itin svarbus tvarumas: skatina žvelgti plačiau

J. Šmidtienė pabrėžia, kad jai pačiai yra itin svarbios tvarumo idėjos, kurios atsispindi ir kiekviename jos projekte.

„Visada stengiuosi aiškiai išdėstyti savo poziciją apie tai, kodėl labai svarbu yra vartotojiškumo mažinimas, susitvarkymas. Nors kartais žmonės labai primityviai supranta, kas apskritai yra ekologija. Juk dirbtinės medžiagos, tokios kaip plastikas, nėra pačios savaime blogis, jei jos naudojamos ilgą laiką, tvariai. Svarbiausia yra susitvarkymas. Kiekviename savo projekte vienu iš svarbiausių tikslų laikau susitvarkymą, rūšiavimą“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, svarbiausia, kad daiktas nebūtų panaudotas tik vieną kartą.

„Jei aš gaminu gaminį iš vienkartiniam naudojimui skirtų dalykų, pasistengiu, kad jis taptų daugkartiniu. Taip pat svarbu ir tai, kad mes puošyboje naudojamas dekoracijas pritaikome kitur, perdirbame, „prikeliame“ naujam gyvenimui“, – pasidžiaugia menininkė.

Ji nurodo ir vieną pavyzdį. Dekoracijose dažniausiai yra naudojami specialūs užtrauktukai. Šis užtrauktukas – lyg specialus užveržėjęs, skirtas priveržti lemputėms, kažkam pritvirtinti. Tačiau bėda ta, kad priveržus dekoraciją užtrauktuku, yra nukerpamas galiukas, kuris tampa nebereikalingas.

„O aš sukūriau specialų tvirtinimą, kuris pats tampa dekoracija ir niekas neišsimeta. Jį galima naudoti ilgai. Tad, mano nuomone, vienkartiniai daiktai gali būti panaudojami dar daug kartų, tapti daugkartiniais, tereikia išmonės bei fantazijos“, – įsitikinusi kaunietė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)