Gruodžio 1-osios vakarą vilniečiai ir miesto svečiai atėjo pasigėrėti nuostabiu koncertu ir pagrindinės Vilniaus eglės įžiebimu. Šiemet nutarta puošti gyvą eglutę, pastarąjį kartą toks sprendimas Vilniuje buvo priimtas dar 2010-aisiais.

Natūrali eglė – po 14 metų pertraukos

Gražuolę žaliaskarę dovanojo vilniečiai, mat medis savo gabaritais jau kėlė grėsmę kelių sklypų gyventojams. Ties trijų sklypų riba augusi eglė kėlė pavojų gyventojų turtui ir jų pačių saugumui – senas medis galėjo neatlaikyti stiprių vėjų ir nulūžti ant elektros laidų, todėl nuspręsta juo papuošti miestą.

Natūrali eglė papuošta aukso ir sidabro spalvų dekoracijomis: daugiau nei 300 žaislų ir 200 tūkst. LED lempučių, kurių bendras ilgis siekia 5 km. Eglutės viršūnėje ryškiai suspindo beveik 2 m aukščio tūrinė žvaigždė.

Šiemet eglės puošybai skirta 89,5 tūkst. Eur, o pati žaliaskarė savo idėja, kaip konferencijoje pristatė atsakingi asmenys, kvies puoselėti tradicijas, bendruomeniškumo jausmą ir dovanojimo dvasią.

Eglutės įžiebimo koncerte publiką džiugino Monika Marija, Vaidas Baumila, Moniqué, Rokas Yan, Rūta Mur, Alina Orlova, Giedrė, Evgenya Redko, Nombeko Augustė ir muzikos grupė FC Baseball, mišrus choras „Vilnius Voices“.

Kartu su žaliaskare Katedros aikštėje pradeda veikti ir kalėdinė mugė, o visai greta, Valdovų rūmų kieme jau gruodžio 2-ąją pradės veikti didžiulė ledo čiuožykla.

Įžiebta Vilniaus eglutė

„Pasitikdami jaukiausias metų šventes, kviečiame vilniečius ir miesto svečius šventiniu laikotarpiu dovanoti nematerialias dovanas: puoselėti, stiprinti tarpusavio ryšius bei skirti taip trūkstamo laiko bendravimui. Į programą šiemet įtraukdami visas miesto seniūnijas ir įvairias nevyriausybines organizacijas akcentuojame, kad geriausia kalėdinė dovana – dėmesys, pokalbiai ir bendrystė“, – Kalėdų koncepcijos pristatymo konferencijoje sakė Vilniaus vicemerė Simona Bieliūnė.

Šiemet kiek kitaip pasipuošė ir kai kurios Vilniaus gatvės: nauji šviečiantys elementai ir dekoracijos nušvito Rotušės aikštėje, Vokiečių, T. Vrublevskio, Šventaragio, Pilies, Stiklių, Aušros Vartų, Gariūnų, Ukmergės, Dariaus ir Girėno bei Galvės gatvėse, Gedimino, Konstitucijos ir Savanorių prospektuose, Molėtų ir Nemenčinės plentuose.

Linkėjo vilniečiams labiau atsigręžti vieniems į kitus

„Kalėdinė eglutė nuo seno kvietė žmones burtis ir skirti vieni kitiems taip trūkstamo laiko bendravimui. Šiuo šventiniu laikotarpiu Vilnius kviečia dovanoti vienas kitam tai, ko nenupirksi už jokius pinigus: dėmesį, pokalbius, bendrystę, susitikimus su artimaisiais, palaikymą ir dėkingumą. Tai didžiausi Kalėdiniai stebuklai“, – susirinkusius į Kalėdų eglės įžiebimo renginį sveikino Vilniaus meras Valdas Benkunskas su žmona Vismante Benkunskiene.

Sostinės meras linkėjo vilniečiams labiau atsigręžti vieniems į kitus:

„Šiemet kviečiame šventes pasitikti ne tik prie centrinės miesto eglės, bet ir susitikti su kaimynais prie seniūnijose įžiebtų eglučių. Po gyvenamuosius rajonus keliaujantis šventinis autobusiukas kvies susitikti kaimynystėje, pabendrauti, padėkoti vieni kitiems mėgaujantis šilta arbata ir skanėstais.“

Vilniečiai negailėjo pagyrų natūraliai eglutei

Eglutės įžiebime dalyvavę vilniečiai džiaugėsi, kad kažkas naujo, ir šiais metais pasirinkta gyva žaliaskarė. Miestiečiai tvirtino, kad šių metų eglutė – labai graži, jauki ir spinduliuoja elegantišku natūralumu.

Delfi kalbinti žmonės sutartinai tvirtino, kad labai pasiilgo natūralumo, o šių metų Vilniaus sprendimas juos labai džiugina. „Graži, kukli“, – tokiais epitetais eglutę pasitinka vienas iš įžiebimo žiūrovų, atvykęs į šventę iš Ukmergės, ir sako apsidžiaugęs, kuomet sužinojo, kad šįsyk Vilniuje bus puošiama gyva eglė. Tuo tarpu kiti įžiebimo dalyviai atvyko iš pačios Anglijos. Turistai neslepia pasigėrėjimo ir egle, ir pačiu Vilniumi. „Labai graži!“, – sako į įžiebimo šventę atėjusi moteris ir sako taip pat besidžiaugianti, jog į miestą pagaliau grįžo natūralizmas.

„Labai šauni, malonu matyti, seniai matyta tokia natūrali. Džiaugiuosi, kad sugrįžo eglė į Katedros aikštę, seniau būdavo tokios metalinės konstrukcijos, tai nelabai“, – šių metų sprendimu gėrisi kitas vyriškis ir sveikina Vilniaus dabartinį merą Valdą Benkunską, „atstačiusį teisingumą“, kur eglė yra tikra ir gyva. „Labai graži šiais metais, nenuvylė tikrai. Priduoda jaukumo“, – pirmaisiais įspūdžiais apie sostinės žaliaskarę dalinasi merginos. Tuo tarpu viena iš kalėdinės mugės prekybininkių taip pat gėrisi gyva egle ir sako nebeatsimenanti, kada paskutinį kartą Vilniuje matė gyvą žaliaskarę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)