Siekė atkreipti gyventojų dėmesį

„Tvariausios Kalėdų eglės instaliacija – tai lyg galimos ateities šaržas, parodantis, kas gali nutikti, jeigu tinkamai nepasirūpinsime žmogaus veiklos atliekomis. Galiausiai, jos pakeis mus supančią aplinką negrįžtamai“, – pabrėžė instaliacijos autorius D. Koncevičius.

Savo ruožtu parodų ir kongresų centro vadovas Jonas Sakalauskas, prieš įžiebiant tvariąją Kalėdų eglę, tvirtino, kad ji yra manifestas, kuriuo siekiama priminti, kad vartoti, net ir per šventes, reikėtų sąmoningai, o vietoje daiktų verčiau dovanoti patirtis, kurios išlieka su žmogumi visą jo gyvenimą ir neretai praturtina labiau nei materialiniai dalykai.

Eglės puošybos pagrindą sudaro dviejų tipų šviesos reflektoriai. Vieni yra gaubtos formos, pakabinti karkaso išorėje. Jie kartu su žalių švieselių girlianda sudaro futuristinių augalų įspūdį. Girliandos ilgis – apie 1,5 km, o pati ji buvo naudojama kelis kartus ir anksčiau švietė kituose kalėdiniuose projektuose.

Kiti eglės reflektoriai – viduje. Pastarieji užpildo eglutės tūrį ir atspindi girliandų šviesą visomis kryptimis. Instaliacijos apačioje – gyventojų atiduoti buitiniai prietaisai ir seni elektroniniai viešojo transporto komposteriai. O eglės karkasas – taip pat jau daugelį kartų naudotas ir bus naudojamas ateityje.

Iš šaldytuvo – telefonas

Kaip pasakoja „EMP Recycling“ administracijos direktorė Dalia Jokubauskienė, įmonei svarstant, ką parodoje būtų galima parodyti kitoniško ir netradicinio, gimė idėja sukurti Kalėdų eglę, kuri būtų pagaminta iš tų atliekų, su kuriomis kasdien dirba didžiausia Baltijos šalyse elektronikos prietaisų perdirbimo gamykla, o gyventojai būtų skatinami susimąstyti apie tvarumą.

„Norėjome tvarumą Lietuvos gyventojams parodyti truputėlį kitaip. Svarstėme, kaip tai pateikti. Kalėdinis laikotarpis mums davė mintį, kad o kodėl gi nepadarius eglės iš elektronikos prietaisų, kurie yra perdirbami? Norėjome žmones sustabdyti šiuo kalėdiniu, vartojimo laikotarpiu, kad jie pagalvotų apie sąmoningumą. Manau, kad mes visi dar mokomės suprasti, kas yra tas tvarumas, bet iš tiesų jis ir yra žmonėse, tik neturi tam tikros formos ir apibrėžimo – tai yra tai, ką tu darai kiekvieną dieną ir kas tave supa“, – renginio metu kalbėjo D. Jokubauskienė.

Dalia Jokubauskienė

Pasak pašnekovės, elektronikos atliekų srautas pasaulyje auga sparčiausiai, todėl kiekvienas iš mūsų turime teisingai jas sutvarkyti, kad poveikio gamtai būtų kuo mažiau.

„Kaip mes kiekvienas galime prie to prisidėti? Su elektronikos prietaisais tai yra labai paprasta. Europos Komisijos užsakytas tyrimas parodė, kad vidutiniškai vienas šeimos ūkis turi 72 elektronikos prietaisus, iš kurių net 11 neveikia. Vadinasi, beveik kiekvienuose namuose yra įrangos, kuri gali būti panaudota, perdirbta ar prikelta antram gyvenimui.

Pavyzdžiui, iš šaldytuvo galima pagaminti telefoną. Jeigu mes paimtume, tarkime, varį, kuris yra išgaunamas perdirbus šaldytuvą, ką mūsų įmonė ir daro, tai jis gali būti panaudotas telefono gamybai. Mes, kaip įmonė, suteikiame visas sąlygas gyventojams atliekas tinkamai sutvarkyti – mums paskambina, mes nemokamai atvažiuojame, išvežame. Žmogui nieko nereikia daryti, užtenka tiesiog apmąstyti, kaip teisingai galima susitvarkyti namuose turimas atliekas“, – sako D. Jokubauskienė.

Tvariausią Kalėdų eglutę bus galima pamatyti iki pat šventinio laikotarpio pabaigos, o šventėms pasibaigus – elektronikos prietaisai grįš pas perdirbėjus, kur atgavus metalus – keliaus pas naujų produktų gamintojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją