Latvija, Ryga

Rygos Kalėdų eglė

Ne paslaptis, kad Rygoje kasmet išdygsta ne viena, o dvi eglės – Rotušės ir Domu aikštėse. Abi eglės buvo įžiebtos gruodžio 3 dieną.

Kaip jau anksčiau rašė Delfi, šįmet Rotušės aikštėje stovinčią eglę puošia tūrinės snaigės ir dovanėlių dekoracijos iš perdirbto plastiko. Prabangos ir šventiškumo įspūdį kompozicijoje kuria šviesos girliandos bei aukso spalvos žaislai. O štai Domus aikštės eglutė gausiai dekoruota šiltai baltos šviesos girliandomis bei puošmenomis, pagamintomis iš natūralių medžiagų. Tai – mediniai, aukso spalva dažyti paukšteliai, kurių siluetą jaukiai išryškina šviesos kontūras.

Kasmet Ryga stengiasi papuošti gyvą medį, tad ir šiais metais eglės tikros, kvepiančios Kalėdomis. Prie latvių eglių puošimo jau ne pirmą kartą prisidėjo ir lietuviai.

„Pagrindines Rygos egles puošiame ne vienerius metus. Įdomu dirbti ir Latvijoje, kur puoselėjama baltiškų motyvų tradicija, vertinamas natūralumas. Miestas kasmet tikisi šiuolaikiškų, originalių ir netradicinių sprendimų, puošiant tikras egles. Džiaugiamės, kad mūsų kūrybiniai sprendimai yra laukiami ir vertinami“, – sako kompozicijų dizaineris, dizaineris Dominykas Koncevičius.

Prie Kalėdų eglės Domu aikštėje veikia ir kalėdinis turgus. Čia galite įsigyti suvenyrų, amatininkų rankų darbo gaminių, taip pat paragauti įvairių gardėsių ir gėrimų, kuriuos siūlo daugiau nei 80 pardavėjų.

Latvijos amatininkai pasiūlys gintaro papuošalų, megztų ir odos dirbinių, medinių žaislų, žvakių ir dirbinių iš avikailių. Taip pat Kalėdų mugėje senamiestyje galėsite įsigyti tradicinių šventinių patiekalų ir gėrimų – meduolių, žirnių, raugintų kopūstų, karšto vyno, plovo, barščių, belgiškų vaflių, įdarytų blynų, latviškų vaisių vynų ir kitų gardumynų.

Kaip ir ankstesniais metais, turguje ypač laukiamos šeimos su vaikais. Čia jų lauks Kalėdų Senelis ir nykštukai, karuselės, gyvos avys ir ponis.

Estija, Talinas

Talino Kalėdų eglė

Šiais metais į Talino Rotušės aikštę pretendavo net 15 eglių. Svarbu pastebėti, kad pernai metais pretendenčių buvo daugiau – miesto valdžiai buvo siūlomos net 26 žaliaskarės. Iš šiais metais siūlytų penkiolikos eglių, buvo atrinkta 14 metrų eglė iš Nabalos kaimo. Nors kai kurios pretendentės eglės buvo aukštesnės už pasirinktąją, jos turėjo trūkumų: buvo kreivos ar turinčios per mažai šakų kurioje nors eglės pusėje. Miesto gražuolė sužibo gruodžio pirmąją, kai žiebėme Vilniaus Kalėdų eglę. Kaip ir Vilniuje, taip ir Taline, miesto širdyje iki pat švenčių pabaigos puikuosis gyvas medis.

Nors eglė įspūdinga, dideliu traukos centru Taline kasmet tampa kalėdinis turgus. Čia, kaip ir Rygoje, netrūksta įvairiausių prekių ir skanumynų, kurie itin paklausūs šventiniu laikotarpiu. Talino kalėdinis turgus veiks iki pat sausio 7 dienos, o čia apsilankyti galima kiekvieną dieną nuo 11 val. iki 20 val.

Karšti gėrimai ir maistas čia parduodami nuo sekmadienio iki ketvirtadienio nuo 10 val. iki 22 val., penktadieniais ir šeštadieniais nuo 10 val. iki 23 val. Tačiau, kaip parodė Estijos Delfi atliktas tyrimas, kainos čia, palyginti su praėjusiais metais, išaugo gana ženkliai.

Pavyzdžiui, „Vana Tallinn“ karšto vyno puodelis jums kainuos 7 eurus, kiti alkoholiniai gėrimai – 6 eurus, nealkoholinis karštas vynas – 5 eurus. Palyginimui, pernai metais nealkoholinis karštas vynas kainavo 3 eurus, alkoholinis – 4–5 eurus. Už kavą ar kakavą teks pakloti keturis eurus.

Norintys ne tik prikimšti pilvus skaniausių gėrimų ir gardėsių, kviečiami stebėti kalėdinių renginių programą. Didžiojoje scenoje kultūrinė programa vyks penktadieniais ir šeštadieniais nuo 17 val. iki 19 val., sekmadieniais – nuo 12 val. iki 14 val. Kalėdų Senelio namai dirbs kiekvieną dieną nuo 12 val. iki 18 val. O išsamesnę koncertų ir pasirodymų Talino Rotušės aikštėje programą rasite ČIA.

Lietuva, Vilnius

Vilniaus Kalėdų eglė

Pagrindinė Lietuvos Kalėdų eglė, kaip įprasta, džiugins akį Katedros aikštėje. Įžiebimo ceremonija įvyko gruodžio 1 d. Šįkart eglė isškirtinė – gyva. Paskutinį kartą gyvas medis Vilniuje buvo puoštas 2010 metais.

Katedros aikštės Kalėdų eglės meninę kompoziciją šįmet kūrė konkurso nugalėtoja UAB „Lumidėja“, šventinį medį papuošusi už 89,5 tūkst. eurų. Kalėdų eglė Katedros aikštę puoš iki pat sausio 7 d.

Kaip anksčiau rašė Delfi, gražuolę žaliaskarę dovanojo vilniečiai, mat medis savo gabaritais jau kėlė grėsmę kelių sklypų gyventojams. Ties trijų sklypų riba augusi eglė kėlė pavojų gyventojų turtui ir jų pačių saugumui – senas medis galėjo neatlaikyti stiprių vėjų ir nulūžti ant elektros laidų, todėl nuspręsta juo papuošti miestą.

Natūrali eglė papuošta aukso ir sidabro spalvų dekoracijomis: daugiau nei 300 žaislų ir 200 tūkst. LED lempučių, kurių bendras ilgis siekia 5 km. Eglutės viršūnėje ryškiai suspindo beveik 2 m aukščio tūrinė žvaigždė. Kaip teigė eglę puošę organizatoriai, šiųmetis šventinis medis kvies puoselėti tradicijas, bendruomeniškumo jausmą ir dovanojimo dvasią.

Kartu su žaliaskare Katedros aikštėje pradeda veikti ir kalėdinė mugė, miestiečius ir jo lankytojus džiuginsianti iki sausio 1 d., o visai greta, Valdovų rūmų kieme, gruodžio 2-ąją pradėjo veikti didžiulė ledo čiuožykla.

Iškilioje istorinėje vietoje stovinčioje 700 kv. m ploto čiuožykloje kasdien vyks bent aštuoni masinio čiuožimo seansai, iš kurių pirmieji du – 10.00 val. ir 11.15 val. – bus nemokami (darbo dienomis senjorams ir vaikams iki 14 m., savaitgaliais visiems). Seansas „Vilniaus Valdovų rūmų ledo“ čiuožykloje trunka 45 minutes, kaina suaugusiems 7 Eur, vaikams – 5 Eur, atvykus gyvai. Bilietus įsigyti galima kakava.lt arba renginio vietoje.

Ledo čiuožykla – viena iš projekto „Vilniaus Valdovų rūmų ledas“ dalių. Kas vakarą bus galima išvysti ledo šou „Legenda. Vilniaus sapnas“ ar aplankyti Kalėdų Senelį jo rezidencijoje. Šalia čiuožyklos esančioje scenoje vyksta įvairūs šventiniai pasirodymai, kuriuos galima stebėti iš beveik 1000 vietų tribūnų, o prie pat Valdovų rūmų įsikūsrusios kalėdinės krautuvėlės, vilioja pasimėgauti karštais gėrimais ir gardėsiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)