Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad iškepti šį sūrio pyragą – gana sudėtinga. Tačiau gaminimo eiga išties labai paprasta, o vienintelis minusas, kad prieš ragaujant teks kantriai išlaukti, kol pyragas naktį praleis šaldytuve.

Taigi, kokių produktų reikia šiam nuostabiam desertui?

Pagrindui:

85 g sviesto (ir šiek tiek papildomai skardos kraštams ištepti);
140 g paprastų sausainių (juos reikės susmulkinti; jei norite kiek storesnio pagrindo, kaip rekomenduoja bbcgoodfood.com, įdėkite 2 papildomus sausainius);
1 valgomojo šaukšto cukraus.

Įdarui:

900 g kreminio sūrio;
250 g cukraus;
3 šaukštų miltų;
žiupsnelio druskos;
1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto;
1 smulkiai tarkuotos citrinos žievelės (apie 2 šaukštelių);
1,5 šaukštelio citrinos sulčių;
3 didelių kiaušinių ir dar papildomai 1 trynio;
200 ml riebios grietinėlės.

Užpilui:

apie 200 ml grietinėlės;
1 valgomojo šaukšto cukraus;
2 šaukštelių citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

1. Orkaitės viduryje įstatykite groteles, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

2. Pyragui kepti naudokite 23 cm skersmens torto formą, jos dugną išklokite kepimo popieriumi.

3. Ruošdami pyrago pagrindą pirmiausia susmulkinkite sausainius iki trupinių tekstūros. Patogiausia tai padaryti naudojant maisto smulkintuvą. Ištirpinkite 85 g sviesto ir sumaišykite jį su smulkintais sausainiais ir šaukštu cukraus.

4. Gautą masę suberkite ant popieriumi išklotos kepimo formos ir stipriai pirštais suspauskite, kad neliktų oro, o visas kepimo formos pagrindas tolygiai pasidengtų. Kepkite 10 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Paskui ištraukite ir atvėsinkite.

5. Ruošiant įdarą, pirmiausia reikia išplakti kreminį sūrį iki kreminės masės. Jei turite – naudokite plaktuvą, jei ne – šį darbą teks atlikti rankomis. Į kreminę masę pamažu pilkite 250 g cukraus, įdėkite tris šaukštus miltų ir žiupsnelį druskos ir plakite sumažintu greičiu.

6. Supilkite vanilės ekstraktą, citrinos sultis ir suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Po vieną įmuškite 3 didelius kiaušinius ir 1 trynį, viską išplakite.

7. Supilkite grietinėlę, plakite, kad viskas susimaišytų, bet neperplakite – tešla turi būti lygi, lengva ir turinti šiek tiek oro.

8. Kepimo formos šonus patepkite ištirpintu sviestu. Gautą įdaro masę supilkite ant sausaininio pagrindo. Atkreipkite dėmesį į paviršių – jis turi būti lygus, tad, jei yra kokių gumuliukų, peiliu ar kitu įrankiu juos panardinkite.

9. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių ir pyragą joje kepkite 10 minučių. Tada orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 110 laipsnių ir pyragą kepkite dar 45 minutes. Iškepusio pyrago kraštai turėtų būti tvirti, o įdaras, švelniai pajudinus skardą, turėtų lengvai judėti.

10. Išjunkite orkaitę, praverkite jos dureles ir palikite joje pyragą dviem valandoms, kad šis atvėstų. Tiesa, vėsdamas sūrio pyrago viršus gali šiek tiek įtrūkti.

11. Sumaišykite pyrago užpilui skirtą grietinėlę, cukrų ir citrinos sultis ir gauta mase padenkite pyrago viršų.

12. Visiškai atvėsusį pyragą uždenkite maistine plėvele ar folija ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 8 valandoms arba per naktį (kuo ilgiau pastings, tuo geriau). Kitą dieną jau galėsite skanauti. Prieš patiekdami pyrago viršų galite papuošti mėgstamomis uogomis. Pyragą šaldytuve galite laikyti keletą dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją