Jaukus šurmulys, dekoracijos, karuselėse krykštaujantys vaikai, dovanomis besirūpinantys ar tiesiog mugėje susitikę berlyniečiai bei nosį riečiantys maisto kvapai – visa tai neatskiriama Berlyno kalėdinių mugių dalis. Tai aptikome ir apsilankę šalia Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios esančiame kalėdiniame miestelyje. Tiesa, būtent čia praėjusiais metais įvykdytas žiaurus teroristinis išpuolis, kai į žmonių minią rėžėsi sunkvežimis.

Mugė – mėgstama susitikimų vieta

Kalėdinis miestelis išsidėstęs ratu aplink Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčią. Jame galite ne tik įsigyti dovanų ar mielų smulkmenų, bet ir paragauti tradicinių, kalėdinių patiekalų ir gėrimų. Labiausiai nustebino besišnekučiuojančių žmonių gausa – berlyniečiai, kurie ateina į mugę tik susitikti su draugais, paragauti maisto ar išgerti vokiško alaus.

„Tokiuose kalėdiniuose miesteliuose daugelis žmonių stengiasi net po darbo ar išėję į miestą su draugais ar artimaisiais susitikti būtent kalėdinėse mugėse – mano galva, tai išskirtinis Berlyno bruožas”, – tikina sutiktas berlynietis.

Jei norisi mugėje lengvai užkąsti – karšti sumuštiniai, bandelės, kruasanai, saldžios spurgytės ar dešrainiai kainuos nuo 3 iki 5–6 eurų. Žvalgantis dovanų, yra ir savais dirbiniais prekiaujančių menininkų, tačiau dauguma prekiautojų pardavinėja įvairiausias smulkmenas ir suvenyrus – viską, kas tinkama kalėdinėms dovanoms. Pavyzdžiui, kalėdinės pirštinės kainuoja nuo 7,90 iki 15 eurų, kalėdiniai meduoliai – nuo 2,50 eurų. Rankų darbo žvakidės nuo 9 iki 19 eurų, iš medžio pagaminti telefono dėkliukai su pasirinktu ornamentu – nuo 15 eurų.

Berlynas, Kalėdų mugė, Eglutė

Vienos didelės eglės nėra, tačiau mugių – daugybė

„Berlynas neturi vieno, tipinio miesto centro. Šį miestą galime laikyti kelių atskirų miestų ansambliu, su atskirais centrais. Taip pat, reiktų nepamiršti, jog Berlynas buvo padalintas – miestui susijungus rytų ir vakarų centrai išliko. Skirtingose Berlyno dalyse ir yra įsikūrusios kalėdinės mugės, tačiau visame Berlyne jų galima priskaičiuoti apie 20 ar net daugiau.

Berlyne vienos kalėdinės mugės yra senesnės, žinomesnės, kitos išsiskiria savo tematika. Kai kuriose kalėdinėse mugėse išgirsite tradicines kalėdines giesmes, kitos nustebins įvairiausiomis, moderniomis instaliacijomis ar garsiai grojančiu amerikietišku rokenrolu. Kitur, norint patekti į kalėdinę mugę, gali tekti susimokėti. Pavyzdžiui, kalėdiniame miestelyje, įsikūrusiame Gendarmenmarkt aikštėje, įėjimas į mugę mokamas.

Berlynas, Kalėdų mugė, Eglutė

Žinoma, kiekvienas kalėdinis miestelis turi ir po eglutę, todėl vienos didelės kalėdinės eglės Berlyne išskirti negalėčiau. Bet, tikiu, kad didžiausia eglutė stovi Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios Kalėdų mugės pašonėje”, – pasakoja Berlyne gyvenantis vokietis.

Minėtoji eglė mugės pašonėje – subtili. Papuošta vien tik kalėdinėmis lemputėmis bei kalėdine žvaigžde viršuje. Iš pažiūros paprasta, tačiau mėgstama lankytojų – prie eglutės vienas po kito fotografuojasi tiek miesto svečiai, tiek ir patys berlyniečiai.

Saugo ginkluoti pareigūnai

Bevaikštant po Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios mugę, pastebėjome poromis patruliuojančius, ginkluotus policijos pareigūnus. Prie įėjimo į mugę stovi ir patrulių autobusiukas, o įvažiavimą gaubia cementiniai sutvirtinimai.

Visa tai ne be priežasties. Būtent čia, beveik prieš metus, kalėdinėje mugėje buvo įvykdytas teroro išpuolis, kurio metu žuvo 12 mugės lankytojų. Dar ir dabar degamos žvakės bei nešamos gėlės žuvusiesiems atminti.

Per Kūčias – dovanos ir mėsa

„Kūčių vakarą artimiausiųjų rate, apsikeičiame dovanomis, įžiebiame Kalėdų eglutes švieseles. Nors naudojamos ir elektrinės lemputės, tačiau kai kas namuose dar išlaikė seną, vokišką tradiciją – ant eglutės uždegti specialias, tikras kalėdines žvakeles”, – pasakoja berlynietis.

Vokietijoje taip pat įprasta Kūčių vakarą eiti į bažnyčią, o grįžus susėsti prie šventinės vakarienės stalo. Tačiau priešingai nei Lietuvoje, 12-os patiekalų nereikia, o ir mėsą valgyti galima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)