Vilnius

Sostinė kasmet stebina įmantriomis Kalėdų eglių kompozicijomis, o šiemet vilniečių ir miesto svečių akis pradžiugino kelioliką metų nematytu, dažno išsiilgtu vaizdu – gyva eglute. Paskutinį kartą gyva eglutė Katedros aikštėje stovėjo 2010 metais.

Šiemet sostinę puošianti žaliaskarė – vilniečių dovana, mat šalia trijų sklypų augęs didžiulis medis ėmė kelti grėsmę gyventojų saugumui.

Natūrali eglė papuošta aukso ir sidabro spalvų dekoracijomis: daugiau nei 300 žaislų ir 200 tūkst. LED lempučių, kurių bendras ilgis siekia 5 km. Eglutės viršūnėje ryškiai suspindo beveik 2 m aukščio tūrinė žvaigždė.

Kaunas

„Lengvos Kalėdos Kaune“ – su tokiu šūkiu kauniečiai pasipuošė miestą baltų plunsknų dekoracijomis. Kaip sako jau 16–ą Kauno eglę puošianti Jolanta Šmidtienė, jos simbolizuoja, kad virš miesto praskrido angelas.

24 metrų aukščio eglutę puošia apie 150 įvairaus dydžio plunksnų, jų matmenys siekia nuo metro iki trijų. Iš didesnių plunksnų sukonstruoti vartai.

Pačios plunksnos pagamintos iš plastikinių tvirtinimo dirželių, kuriuos dažnas tekę naudoti buityje. Dekoracijoms viso panaudota apie 1,5 mln. plastiko dirželių, o apšvietimui pasirinktos itin taupios LED lemputės.

Klaipėda

Šiemet Klaipėdos gyventojai ir svečiai buvo pakviesti pasitikti eglutės įžiebimą skambinant varpeliais. Kalėdinių garsų apsuptyje, Teatro aikštėje sužibo daili gyva eglutė, 23 metus augusi klaipėdiečių kieme.

Eglutę puošia spindinti skraistė ir metro aukščio viršūnė. Šventės dieną šalia eglutės taip pat atidaryta įspūdinga ledo arena, kuriai iš lempučių sukurtas spindintis dangus.

Šiauliai

Šiaulių Prisikėlimo aikštėje šiemet sužibo gyva 13 metrų aukščio eglutė – čia ji pateko tiesiai iš šiauliečių kiemo.

Žaliaskarę puošia maždaug 400 įvairių dydžių aukso ir sidabro spalvos burbulų, daugiau nei 2 kilometrų ilgio girlianda.

Visai kaip ir namuose, šalia Šiaulių eglutės pūpso kalėdinių dovanų dekoracijos. Jų popierius sukurtas specialiai šiai progai ir papuoštas žiemos motyvais bei šiaulietiškais simboliais: geležine lape, auksiniu berniuku ir meška.

Panevėžys

Šiemet Panevėžys miesto puošimui pasirinko nuotaikingą temą – „Kalėdų garsai“. Tad šventinę nuotaiką miesto dekoracijose galima ne tik pamatyti, bet ir išgirsti.

13 metrų žaliaskarę Laisvės aikštėje puošia auksiniai ir sidabriniai žaisliukai, raudoni kaspinai ir 15 tūkstančių lempučių.

Šių metų Panevėžio papuošimų tema pasirinkta siekiant pratęsti 520-ojo miesto gimtadienio tematiką „Panevėžys skamba gerai“.

Alytus

Alytaus Rotušės aikštę šiemet papuošė gyva 15 metrų aukščio eglutė su rankų darbo žaislais. Žaliaskarės šakose supasi 150 ryškiaspalvių sniegenų, kurias sukūrė menininkas Arvydas Švirmickas su komanda.

Kaip sako eglutės įžiebimo šventės organizatoriai, Alytaus eglutės dekoracijos „simbolizuoja Dainavos metų minėjimo pabaigą, atkreipia dėmesį į Dzūkijos tradicijas ir skatina pasidžiaugti stipria šio krašto žmonių etnine savimone“.

Marijampolė

Per šias Kalėdas Marijampolė pasiskelbė dovanų šalimi ir pasipuošė didelėmis, nuotaikingai šviečiančiomis kalėdinių dovanų dėžių dekoracijomis.

Viena iš dovanų miestui tapo ir eglutė – beveik 18 metrų aukščio žaliaskarė įžiebimo šventės metu iškilo iš didžiulės dovanų dėžės.

Mažeikiai

Mažeikių miesto eglė šiemet tarytum iš magiško atviruko. Šiųmečio kalėdinio dekoro Mažeikiuose tema – pasakiškos Kalėdos, tad ir eglutės įvaizdis primena pasaką.

Šventinę scenografiją sudaro natūrali 13 metrų aukščio eglė, šeši dviejų metrų aukščio šviečiantys kankorėžiai, keturių elniukų traukiamos magiškos rogės ir keturi dekoratyviniai šviestuvai, menantys nykštukų kepures.

Jonava

Šiemet Jonava nutarė puoštis tema „Auksinė giria“, tad ir miesto žaliaskarė suspindo auksu. Auksinę Jonavos Kalėdų eglutę įžiebė auksinis personažas Žibinčius.

Auksu tviska ne tik Sąjūdžio aikštė, bet ir Ramybės skveras ir kitos miesto erdvės.

Utena

Šiemet uteniškiai nusprendė būti draugiškesni gamtai ir stengėsi žaliaskarę papuošti iš naudotų žaliavų. Eglutę papuošė daili girliandų skraistė ir šviečiančios tautinių simbolių dekoracijos.

Vis dėlto, šventės organizatoriai sako, kad šiemet didžiausią dėmesį skyrė ne pagrindinės miesto eglės puošimui, o miesto gyventojų bendrystės akcijas. Viena jų – „Padovanok minkštą žaislą“, kviečianti vaikus vieni kitiems dovanoti savo nebenaudojamus minkštus žaislus.

Rinkite gražiausią Lietuvos didžiųjų miestų eglę, o apie laimėjusią žaliaskarę paskelbsime gruodžio 13 d.
Utenos Kalėdų eglė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją