Perka net kelias dešimtis atvirukų

Šalies pašto skyriuose jau galima pamatyti besirenkančius kalėdinius atvirukus, kurie prieš Kalėdas atsidurs artimųjų pašto dėžutėse.

„Eglutė nusibodusi, norisi gamtos“, – sako vilnietė Janina, pašto skyriuje atidžiai ieškodama tinkamos dovanos artimiesiems. Ji priduria, kad dievina ir gauti, ir siųsti ranka rašytus sveikinimus.

Vilnietė jų perka ne vieną, o keliolika. „Turiu draugų ir Vokietijoje, ir Amerikoje, ir su bendraklasėmis bendrauju“, – žmones, kuriems siųs sveikinimus, žurnalistams vardija Janina.

Paštininkai teigia, kad lietuviai darosi išrankūs ne tik patiems atvirukams, bet ir pašto ženklams, kurie bus priklijuoti ant vokų. Pašto darbuotojai sako, kad patys sutinka parinkti pašto ženklus pagal tematiką – kam patinka gamta, kam Lietuvos istorija.

Rekomenduoja išsiųsti kuo anksčiau

Pašto darbuotojų teigimu, įprastą mėnesį atvirlaiškius siunčia apie 40 tūkst. gyventojų, o gruodį šis skaičius išauga 30-40 proc. Dėl padidėjusių srautų paštininkai atvirukais rekomenduoja rūpintis jau dabar, ypač tais atvejais, kada adresatas gyvena toliau nuo Europos. Tokiais atvejais atviruką rekomenduojama išsiųsti tik prasidėjus Adventui.

„Į tolimą šalį atvirukas keliauja per kelias šalis, per kelis oro uostus. Visa tai įvertinant, mes rekomenduojame į tolimas šalis išsiųsti jau gruodžio pradžioje, kad iki Kalėdų tikrai pasiektų“, – TV3 žinioms sako Lietuvos pašto tinklo tarnybos direktorė Inga Dundulienė.

Gyventojai taip pat įspėjami atidžiai perskaityti neleistinų siųsti daiktų sąrašą ir įsitikinti, kad dovana į jį nepatenka. Siųsti negalima daiktų ,kurie gali būti pavojingi sveikatai: ginklai, aštrūs daiktai, aerozoliai, net ir kvepalai.

Kalėdoms ruošiasi dar lapkritį

Tiesa, ne visi lietuviai vis dar siunčia ranka rašytus sveikinimus. Štai, vilnietė Paulina atvirukų jau nebeperka ir sveikinimų nerašo. „Jau nebeįprasta, senamadiška“, – to priežastis įvardija žurnalistų kalbinama mergina.

Tačiau ir paštininkai, ir prekybininkai sutinka – lietuviai Kalėdoms ruošiasi vis anksčiau ir anksčiau. Užsienyje tradicija didžiosioms metų šventėms ruošis jau lapkričio mėnesį yra kur kas senesnė: ten skelbiami vadinami juodieji išpardavimai, kai prekės kainuoja gerokai pigiau.

Anot pašto darbuotojų, užsienyje prasidėjus šiems išpardavimams, Lietuvoje taip pat jaučiamas siuntų suaktyvėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)