Lietuviai skiria vis daugiau pinigų

Suma, kurią Lietuvos gyventojai ketina išleisti kalėdinėms dovanoms kasmet vis didėja. Šiais metais nuo 61 iki 100 Eur planuoja išleisti 36 proc. apklaustųjų, 2016 metais tiek pat planavo išleisti 32 proc. apklaustųjų, o prieš dvejus metus tokią sumą planavo išleisti 26 proc.

Pasak „Swedbank“ finansų instituto vadovės Jūratės Cvilikienės, didesnes sumas (virš 101 Eur) planuoja išleisti 26-55 metų respondentai ir aukščiausio išsimokslinimo atstovai. Mažiau arba nieko neišleisti planavo vyresnio amžiaus žmonės, žemesnio išsilavinimo ir mažiausių pajamų atstovai. Anot atstovės, tie, kurie nurodė, jog neskirs išlaidų pirkiniams, galimai planuoja gaminti dovanas patys – megzti, gaminti ir t.t.

Tiesa, daugiau nei 100 Eur dovanoms planuoja tik 1 proc. apklaustųjų.

Gyventojai iš anksto netaupo

Tyrimas atskleidžia, kad beveik pusė gyventojų sveikinimams ir dovanoms iš anksto netaupo, o kas ketvirtas gyventojas idėjų ir dovanų ieško tik apsilankęs parduotuvėje.

Pasak J. Cvilikienės, ne vienerius metus sekant kalėdinių dovanų pirkimo įpročius pastebima, jog gyventojai šventėms taupo vis trumpiau ir tik kas dešimtas gyventojas iš anksto suplanuoja ir stengiasi laikytis dovanoms skirto biudžeto.

„Tai paaiškina, kodėl kalėdinė karštinė tampa išbandymu ne tik daugelio kantrybei, bet ir asmeniniam ar šeimos biudžetui. Gyventojai tiesiog pritrūksta laiko pasirūpinti prasmingomis dovanomis, todėl jie neretai pasiduoda spaudimui pirkti nereikalingus ar menkaverčius daiktus“, – komentuoja J. Cvilikienė.

Tiesa, dovanas pagal praktiškumą rinktųsi 49 proc. Palyginti su praėjusiais metais šis rodiklis mažėja, tačiau išlieka aukštas. Labiausiai praktiškais išlieka vyresnio amžiaus žmonės, o mažiau praktiškais – kaimo gyventojai.

Geidžiamiausia dovana – pinigai

Šiais metais populiariausių dovanų sąraše, kaip ir praeitais metais, išlieka dovanų čekiai arba pinigai.

„Dovanojantys čekius ar vokelį su grynaisiais pinigais apsidraudžia, kad kalėdinei dovanai išleisti pinigai nebus išmesti „į balą“ ir gavėjas galės pats nuspręsti, kaip tinkamiausiai juos panaudoti. Dovanoti pačių pagamintas dovanas ryžtasi retas – šiemet tai ketina daryti vos keli procentai gyventojų“, – pasakoja J. Cvilikienė.

Tiesa, moterų ir vyrų įgeidžiai skiriasi: moterys labiausiai geidžia per Kalėdas gauti kelionių ar spa procedūrų kuponus bei kvepalus. Tuo tarpu vyrai norėtų po eglute rasti išmanųjį įrenginį arba ką nors, kas yra susijęs su automobiliais.

Kaip rodo apklausa, tarp Lietuvos gyventojų populiarėja elektroninės parduotuvės, nes jose šiemet dovanas pirks kas ketvirtas. Daugiau gyventojų nei pernai planuoja dovanų ieškoti turguose, mugėse ar prekybos centruose.

Vaišėms išleidžia daugiau nei dovanoms

Šiais metais „Swedbank“ pasidomėjo, kiek gyventojai planuoja skirti kalėdinėms vaišėms. Didelė dalis lietuvių (59 proc.) negalvoja apie išankstinį taupymą kalėdinėms vaišėms. 23 proc. apklaustųjų vaišėms pradeda taupyti likus mėnesiui iki švenčių ir tik 11 proc. atsakė, jog pradėjo taupyti prieš 2-3 mėnesius.

Pasirodo, šiais metais didelė dalis žmonių vaišėms ant Kalėdų ir Kūčių stalo išleidžia apie 51-100 Eur.

Remdamasi atliktu tyrimu, banko atstovė pastebi, kad gyventojai vaišėms skiria daugiau pinigų, nei artimųjų sveikinimams ir ragina neatidėlioti dovanų pirkimo paskutinei minutei, nepasiduoti karštligiškam pirkimui ir realistiškai vertinti savo finansines galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)