„Keliauk Lietuvoje“ Duomenų analizės ir turizmo statistikos projektų vadovė Jogilė Miežienė sako, kad skaičiai kalba patys už save.

„Bendras vaizdas, sakyčiau, iš lėto gerėjantis. Dar tų auksinių 2019 turizmo metų dar nepasiekėme – koks 70 procentų siekiama šiuo metu su pirmais septyniais šių metų mėnesiais. Galima sakyti, matosi tos suspaustos spyruoklės efektas, turistai grįžta, jų daugėja greičiau, nei prieš pandemiją buvo kasmetinis kylimas. Pavyzdžiui, lyginant su pernai, ūgtelėjom net ketvirtadaliu, tai yra 24-iais procentais. Tokio augimo kol kas nesame matę, tačiau tai natūralios tendencijos, nes anksčiau užsieniečiai negalėjo keliauti“, – sako J. Miežienė.

Jogilė Miežienė

Pašnekovė sako, kad dažniausiai svečiai iš užsienio noriai lankosi didžiuosiuose miestuose, tačiau ne mažiau traukia kurortinės vietos.

„Šiemet nuo sausio iki liepos mėnesio sulaukėme apie 700 tūkstančius turistų. Užsieniečiai mėgsta aplankyti didžiuosius miestus. Pirmiausia atvažiuoja į Vilnių, neaplenkia ir kitų didžiųjų miestų, tarp jų – ir Klaipėdos, ir, aišku, pajūrio taip pat nepraleidžia“, – dalijasi pašnekovė.

Palangoje daugiausia ilsisi lietuviai

Paskutinėmis vasaros dienomis pajūrio perlo gatvės, viešbučiai ir restoranai ėmė tuštėti. Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Laura Taučiutė pastebi, kad kaip ir anksčiau, turizmo srautus pajūryje labiausia lemia orai, mat užsienio turistai čia vis dar užsuka gerokai rečiau, nei patys lietuviai.

„Į Palangą ilsėtis daugiausia atvyksta Lietuvos gyventojai. Užsieniečių mes turime, lyginant su didžiausiais Lietuvos miestais. Galiu vertinti vasarą tikrai neblogai. Žinoma, orai nelepino, buvo klasikinė tradicinė lietuviška vasara – turėjome labai permainingus orus, tai turi įtakos mūsų sezoniškumui ir užimtumui. Kadangi daugiausia svečiai yra iš Lietuvos, tai jie iki paskutinės minutės stebi orų prognozę ir jei oras nusimato geras, jie paskutinę minutę rezervuoja viešbučius, apgyvendinimo įstaigas ir važiuoja į Palangą atostogauti“, – sako L. Taučiutė.
Laura Taučiūtė

Kokių šalių gyventojai užsuka į Palangą? Pašnekovė sako, kad kurortą lanko estai ir latviai, kurie giria šį pajūrio miestą.
„Jie mus sako, kad tokio kurorto, kaip Palanga, neturi. Mes taip pat pastebime, kad Palanga eina link europietiško kurorto, galime pasiūlyti daug paslaugų, ko negali pasiūlyti mažieji mūsų kaimynų kurortai. Taip pat turime turistų iš Lenkijos, Vokietijos, Izraelis atardo mus ir kuo labiau, tuo intensyviau atvažiuoja iš šios šalies. Šiais metais netikėtas atradimas – didesnis amerikiečių procentas, ko anksčiau nebuvo pajutę. Galbūt, tam įtakos turėjo NATO“, – dalijasi Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

J. Miežienė sako, kad svečiai iš Izraelio į Lietuvą atvyksta pasimėgauti SPA malonumais bei gamta, tačiau turimais duomenimis, Palanga nėra jų didžiausias pasirinkimas – dažniau lankosi Vilniuje ar Druskininkuose.
Turistai iš Vokietijos aktyviai lanko kone visą šalį, daug keliauja dviračiais. Stebint atvykstančių užsieniečių poreikius, anot J. Mieželienės, stengiamasi jiems pasiūlyti tai, ko atvykstantieji ir ieško.
Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Keliauk Lietuvoje“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją