Štai šiųmetis Kalėdų eglių įžiebimo maršrutas ir sąrašas šventinių krypčių visoje Lietuvoje.

Kalėdinių eglučių įžiebimo maršrutas

Kaunas

Kauno Pagrindinę miesto eglę įžiebė pirmasis iš Lietuvos miestų – praėjusį šeštadienį, lapkričio 25 d., Kauno rotušėje suspindo žaliaskarė, papuošta lengvumą simbolizuojančiomis angelų plunksnomis.

Į šventę susirinkusiems kauniečiams ir miesto svečiams koncertavo žinomi Lietuvos atlikėjai – DJ Jovani, Evgenya Redko, Jurijus Veklenko, Justinas Jarutis, Jurga Šeduikytė, „FreeStraz“ ir Saulius Petreikis, Ieva Zasimauskaitė, Remis Retro.

Aplink eglę įsikūręs kalėdinis miestelis lankytojus kvies pasivaišinti šventiniais skanėstais ir šiltais gėrimais, o nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vyks kalėdinė mugė, užsiėmimai vaikams. Taip pat organizatoriai kvies į žaidimą – pabandyti surankioti visas angelo pamestas plunksnas, įvykdžiusių šį iššūkį laukia dovanos.

Tris vakarus prieš Kūčias rotušės aikštėje vakarais vyks kalėdinių giesmių koncertai. Į Rotušės aikštę atvykę vaikai galės išsikepti kūčiukų, vafliukų, pasigaminti angelų, parašyti ir išsiųsti laišką Kalėdų Seneliui.

Širvintos

Antroji Lietuvos Kalėdų eglė bus įžiebta Širvintose – širvintiškiai ir miesto svečiai į šventę kviečiami lapkričio 30 d. 19.00 val.

Šventiškai pasipuošusios Širvinots šiemet kviečia įžengti į Kalėdų karalystę. Belaukdami šventinio koncerto, kuriame koncertuos Stano ir popdainavimo studija „Hey“, jau nuo 12 val. galėsite apsilankyti kalėdinėje mugėje. Šventinėje programoje numatyta ir 3D pasaka „Kalėdų dainos magija“ bei šventiniai fejerverkai. O didžiausiam mažųjų džiaugsmui – susitikimas su vyriausiuoju Lietuvos seneliu Kalėda.

Kalėdų eglutes gruodžio 1 d. įžiebs: Vilnius, Panevėžys, Alytus, Palanga, Jonava, Gargždai, Mažeikiai, Anykščiai ir Šilutė

Vilnius

Pagrindinės šalies Kalėdų eglės įžiebimas – gruodžio 1 d., 19.30 val. Belaukiant svarbiausio vakaro reginio Katedros aikštėje vyks šventinis žinomų Lietuvos atlikėjų koncertas.

Aplankyti šiemet kaip niekad įspūdingą natūralią Kalėdų eglę bus galima iki pat 2024 m. sausio 7 d.

Nuo gruodžio 1 d. iki 2024 m. sausio 1 d. (imtinai) aikštėje veiks ir lankytojų lauks tradicinis šventinis Kalėdų miestelis. Žaliaskarę jaukiai juosiantys dešimtys šventiškai išpuoštų namelių siūlys įvairiausias vietos amatininkų pagamintas dovanas ir kalėdinius skanėstus.

Ieškančius išskirtinių originalių rankų darbo kokybės dovanų kvies taip pat tradiciniu tapęs Kalėdinis dizaino skveras. Gruodžio 13–17 d. Vinco Kudirkos aikštėje įkurtame skvere apie 50 Lietuvos kūrėjų, menininkų ir dizainerių pristatys savo naujausius gaminius ir išskirtinių dovanų asortimentą.

Po šventines senamiesčio gatveles nuo gruodžio 1 d. po pietų pradės kursuoti ir kalėdinis traukinukas. Juo smagiai pasivažinėti ir pasidairyti po šventinę sostinę maži ir didelis kviečiami iki 2024 m. sausio 7 d. (imtinai). Į traukinuką įsėsti bus galima pagrindinėje jo stotelėje – šalia Katedros aikštės, Šventaragio g. 2.

Na o visų, aplankiusių miesto eglę, lauks ir šalia esantys Valdovų rūmai. Didžiajame kieme šiemet čia įrengta šventinė Vilniaus čiuožykla. Vakarais kasdien atgims didžiojo kunigaikščio Gedimino sapno istorija ir Geležinio Vilko legenda – muzikos, šviesos ir video projekcijų šou „Legenda. Vilniaus sapnas“. O į magišką ir užburiantį pasakų pasaulį kvies priešais Valdovų rūmus įsikūrusi Kalėdų Senelio rezidencija.

Panevėžys

Panevėžio miesto eglė taip pat bus įžiebta gruodžio 1 d. Į šventę Laisvės aikštėje svečiai kviečiami 18 val.

Kaip ir sostinės, šiųmetė Panevėžio eglė bus natūrali, 13 metrų žaliaskarė. Šiemet ji bus padabinta auksiniais ir sidabriniais žaisliukais bei raudonais kaspinais.

Per Kalėdų eglės įžiebimo ceremoniją panevėžiečiai ir miesto svečiai išvys teatralizuotą koncertinę programą „Kalėdų miestelis“, kurioje dalyvaus vaikų šou grupė „Saulės vaikai“ ir vaikų mados teatras „Demo“, Kalėdų Seneliui kelią nušvies net 100 nykštukų.

Laisvės aikštėje esančiame fontane bus galima pasigrožėti balerinų snaigių šokiu bei akomponuoti joms fortepijonu. Senvagėje miesto gyventojus pasitiks natų arka, kuri kvies nusifotografuoti ir pasidalinti šventiniais linkėjimais su artimaisiais. Nepriklausomybės aikštėje bus įkurtas jaukus natūralių eglučių parkas, ši šventinė oazė miesto centre kvies pasinerti į užburiantį Kalėdų pasakos pasaulį.

Alytus

Gruodžio 1 d. alytiškiai ir miesto svečiai kviečiami į magišką „Ledo stebuklą“. 18 val. Rotušės aikštėje svečių lauks įspūdingas šou, koncertas, mažųjų alytiškių mylimas Kalėdų Senelis, ir, žinoma, svarbiausias šventės akcentas – Kalėdų eglutės įžiebimas.

Alytaus Kalėdų eglė

Organizatoriai žada, kad šventinio laikotarpio metu įvairių veiklų netrūks. Savaitgaliais mažųjų ir jų tėvelių prie Kalėdų eglutės lauks Kalėdų Senelis. Rotušės aikštėje veiks Kalėdinis kupolas su Mini krautuvėle, lauks įvairios edukacijos. Nuo gruodžio 21 iki 30 d. Rotušės aikštėje vaikus linksmins kalėdinė karuselė. Šeštadieniais Alytaus miesto teatre įsikūrusioje Kalėdų Senelio rezidencijoje bus rodoma kalėdinių trumpametražinių filmų programa „Kalėdinis Tindirindis“, vyks daug įdomių edukacijų. Nuo gruodžio 13 iki 27 d. įvairūs kalėdiniai animaciniai filmukai bus rodomi ir ant teatro sienos. Gruodžio 23 d. Rotušės aikštėje ir miesto gatvėse bus galima išvysti Kalėdų Senelių keturračių karavaną.

Palanga

Tą pačią dieną, gruodžio 1 d., 18 val. bus įžiebta ir Palangos eglė. Magijos kupina šventė prasidės prie Palangos kurhauzo.

Šiemet Palangos Kalėdų eglės įžiebimo šventė „Grafai Tiškevičiai su muzikiniu atvirlaiškiu“ kvies į įspūdingą šviesų ir muzikos šou. Organizatoriai išduoda, kad atvykę svečiai išvys garsiąją šeimą, kuri atkeliaus lyg spindintys veidrodiniai praeities šešėliai. Tiškevičius lydės „žaisliukų“ eisena, paskui atkeliaus ir Kalėdų Senelis.

Jonava

Tuo pačiu metu, gruodžio 1 d. 18 val., miesto kalėdinę eglę įžiebs ir Jonava. Nuo pat ryto miestiečiai bus laukiami Krašto muziejuje ir Turizmo informacijos centre, kur veiks pats tikriausias Kalėdinis paštas, angelų paroda „Kelrodė svajonei. Kelionė tęsiasi“ ir apie jaukius žiemos vakarus primenanti paroda „Veltinio tradicija ir dabartis“.

Nuo 15 val. keliones po Kalėdinių eglučių miestelį „Auksinė giria“ pradės vaikų pamėgtas kalėdinis traukinukas, kuris dirbs iki pat vakaro – 20 valandos.

16.00 – 17.30 val. muziejus kvies į kūrybines dirbtuves „Bičių vaško eglutės žaisliuko liejimas“, kurioms iš anksto registruotis nereikia – bus galima užsukti keliaujant į eglės įžiebimo šventę.

Taip pat bus parengtas šventinis maršrutas žygiams po kalėdiniam laikotarpiui pasipuošusią Jonavą, kurį jonaviečiai ir miesto svečiai galės išmėginti bet kuriuo patogiu metu.

Vakare visi kviečiami į šventę Sąjūdžio aikštėje – čia žiūrovų lauks šventiškai nusiteikusios voverytės ir muzikinė miško istorija apie stebuklingą gilę. Į šventę atkeliavus Žibinčiui ir Kalėdų Seneliui bus įžiebta pagrindinė miesto eglė ir kalėdinių eglučių miestelis. Šventės nuotaiką kurs muzikiniai fejerverkai ir šių metų Eurovizijos dalyvės Monikos Linkytės atliekamos dainos.

Gargždai

Pagrindinė Klaipėdos rajono eglė Gargžduose, aikštėje prie savivaldybės, bus įžiebta jau gruodžio 1 d. 19 valandą.

Organizatoriai žada, kad renginio žiūrovai išvys dvi skaitmenines kalėdines istorijas, o jas vainikuos įspūdingas lazerių šou. Taip pat visą vakarą vyks ir šventinė kalėdinė mugė.

Mažeikiai

Mažeikiai – dar vienas Lietuvos miestas, šiemet nusprendęs puošti natūralią eglę. Visu gražumu ji aikštėje priešais Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią suspindės gruodžio 1-ąją, 18 val.

Kalėdinė Mažeikių eglė

Anykščiai

Pagrindinė Anykščių rajono eglė sužibs šventiškai pasipuošusioje A. Baranausko aikštėje gruodžio 1 d., 17.30 val. Šiais metais džiugins gražuolė žaliaskarė, atkeliausianti iš Andrioniškio apylinkių, pažymi organizatoriai.

Į šventę atvykusių svečių lauks spektaklis „Žibintų gatvės istorijos“ bei šventinis koncertas Anykščių Šv. evangelisto Mato bažnyčioje.

Šilutė

Žaliaskarė prie Šilutės kultūros ir pramogų centro bus įžiebta gruodžio 1 d. Nuo 12 val. čia veiks kalėdinė mugė, o 17 val. laukia šventinis koncertas „Žiemos pasaka“.

Visą gruodį Šilutės muziejuje vyks šventinės edukacijos, o Šilutės kultūros ir pramogų centre veiks dirbtuvės, organizuojami žaidimai.

Nuo gruodžio 1 iki 15 d. prie Hugo Šojaus muziejaus veiks Kalėdų Senelio paštas, o nuo 9 iki 16 d. čia pat Kalėdų Senelis su dovanėlėmis lauks Kalėdų Senelio fotoateljė.

Kalėdų eglutes gruodžio 2 d. įžiebs: Klaipėda, Šiauliai, Utena, Marijampolė, Druskininkai, Birštonas ir Zarasai

Klaipėda

Klaipėda į pagrindinės miesto Kalėdų eglės įžiebimo šventę Teatro aikštėje kviečia gruodžio 2 d., 17 val. Tačiau jau nuo 12 val. klaipėdiečiai ir miesto svečiai bus laukiami šventinėje mugėje.

Organizatoriai žada, kad jauki Klaipėdos eglutės įžiebimo šventė „Žiemos tiltai“ visus susirinkusius įkvėps gražiausių kalėdinių garsų skambesiu. Šventiniame koncerte išvysite Roką Yan, grupę „Baltos varnos“, Roką Kašėtą ir kitus atlikėjus. Užsuks čia ir Kalėdų Senelis.

Visus svečius organizatoriai ragina atsinešti savo varpelį, mat eglutės įžiebimo renginyje bus kuriama skambanti varpelių jūra.

Nuo 17.30 val. Teatro a. bus atidaryta atvira ledo čiuožykla. Čiuožykla klaipėdiečiams ir miesto svečiams bus atvira kiekvieną dieną.

Visą gruodį Klaipėdoje lauks šventiniai koncertai, diskotekos bei žaidimai – sekite informaciją.

Šiauliai

Gruodžio 2 d. miesto eglė bus įžiebta ir Šiauliuose. Miesto širdyje, Prisikėlimo aikštėje, šiemet žaliaskarė stovės taip pat ne karkasinė, kaip buvo jau įprasta matyti, bet tikra, maždaug 13 metrų aukščio. Eglutę papuoš auksinės, sidabrinės ir baltos spalvos, įvairių dydžių burbulai bei daugiau nei 2000 m šviečianti girlianda.

Šalia Kalėdų eglės bus įkurdintas daug mažesnių šviečiančiomis girliandomis papuoštų eglučių miškas, atskleidžia organizatoriai.

Skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės bus pastatyta prakartėlė, atvaizduojanti biblinį įvykį – Jėzaus Kristaus gimimą. Prakartėlėje puikuosis gipsinės Jėzaus Kristaus, Marijos, Juozapo, piemenų bei avių statulėlės.

Kalėdų eglės įžiebimas Šiauliuose. R. Parafinavičiaus nuotr.

Pagrindinės Šiaulių miesto Kalėdų eglės įžiebimo dieną nuo 12 val. šventinę nuotaiką kurs kalėdinė mugė. 17 val. susirinkusių žiūrovų lauks muzikinis šviesų šou ir šventinis koncertas, kurio kulminacija taps grupės „Biplan“ pasirodymas.

Utena

Utena prie miesto eglės Utenos kultūros centro aikštėje kviečia gruodžio 2 d. Čia nuo 12 val. iki 19 val. vyks kalėdinė mugė. 15 val. numatytas šventės atidarymas, svečiai kviečiami pasiklausyti šventinio koncerto. Kalėdų eglės įžiebimo ceremonija prasidės jau 16.50 val., o po jos nušvis šventiniai fejerverkai ir tęsis šventinis koncertas – svečius džiugins Deivis ir Renata bei Adrina.

Šventėje bus galima sutikti ir Kalėdų Senelį su palyda, įvairių kitų personažų, veiks karuselės, kalėdinio pašto skyrius, Kalėdų Senelio rezidencija. Kalėdinėse kavinukėse bus galima paragauti skanumynų ir susišildyti kava ar arbata.

Marijampolė

Gruodžio 2 dieną, 17 val., J. Basanavičiaus aikštėje sušvis ir Marijampolės miesto eglė.

Šalia eglės veiks kalėdinė mugė, o atvykę svečiai galės ne tik susitikti su Kalėdų Seneliu, bet ir pasigrožėti 3D pasaka, fejerverkais bei pasiklausyti Monikos Marijos koncerto.

Visą gruodžio mėnesį J. Basanavičiaus aikštėje lauks ir įvairios šventinės edukacijos bei dirbtuvės, o čia pat įkurtoje Kalėdų Senelio rezidencijoje lankytojus pasisvečiuoti kvies pats Kalėdų Senelis – tereikia sekti informaciją.

Druskininkai

Druskininkai eglutę Pramogų aikštėje įžiebs gruodžio 2 d., 18 val. Renginio svečių laukia ir 3D projekcija „Kalėdų Senelio pagrobimas“, kalėdinė ugnies šou pasaka „Legenda apie Kalėdų sergėtojus“, lazerių šou, fejerverkas bei šventinis Vido Bareikio koncertas.

Visą gruodį mieste kalėdinės nuotaikos patirti kvies šventinės dirbtuvės ir edukacijos, koncertai, šventinis Kalėdų ekranas po atviru dangumi. Renginių labai gausu – sekite informaciją.

Kalėdos Druskininkuose

„Snow arenoje“ gruodį bus įsikūrusi Kalėdų rezidencija. Čia lauks elfų dirbtuvės, mankštos, diskotekos ir pasakos su Kalėdų Seneliu.

Birštonas

Birštono kurorto eglės įžiebimo šventė miesto aikštėje kviečia gruodžio 2 d., 17 val.

Gražiausių metų švenčių laukimas kurorte prasideda su šūkiu „Miško taku į Kalėdas Birštone“. Šventinę dieną miesto gatves nušvies tradicinis oreivių paradas, lankytojus sveikins Kalėdų Senelis, o šventę vainikuos DJ Jovani koncertas.

Šiais metais Birštonas taip pat grįžta prie tikrų kalėdinių tradicijų ir puošia natūralią eglę. Pagrindinė miesto eglė nebus vieniša – ją visame mieste sups spindinčių eglaičių miškeliai, kuriuose galėsite sutikti ir miško gyventojų.

Šventės organizatoriai žada, kad Kalėdų dvasia bus ryški visame Birštone. Ją bus galima pajusti ir Kneipo sode, kuriame spindės dar vienas eglučių miškelis, stovės net 2,5 metrų aukščio balerinos, šviečiančios arkos ir muzikinė dėžutė. Pasukus stebuklingos dėžutės raktelį, bus galima išgirsti gražiausias kalėdines melodijas, nusifotografuoti spindinčių lempučių fone su šeima, draugais. Šventinį gruodžio 2–3 d. savaitgalį švieselėmis nušvis ir šalia esantis istorinis Birštono kurhauzas.

Simboliškai eglutės įžiebimo šventė pradės šventinių renginių bei pasiūlymų kurorte ciklą. Birštone visą gruodį skambės muzika, vyks parodos ir spektaklių premjeros. Kūčių išvakarėse koncertą „Nepaliesta muzika“ surengs Merūnas, antrąją Kalėdų dieną muzikos mylėtojų laukia R. Difarto ir A. Difartės akustinis koncertas „Stebuklo paliesti“.

Zarasai

Zarasai savo miesto eglę įžiebs gruodžio 2 d. 19 val. Iki tol nuo 12 val. miesto Sėlių aikštėje vyks kalėdinė mugė, kur savo darbais prekiaus tautodailininkai ir kiti prekybininkai, galėsite paskanauti įvairių gardumynų.

Kalėdų eglutes gruodžio 6 d. įžiebs: Telšiai ir Preila

Telšiai

Žemaitijos sostinė Telšiai prie miesto eglės Katedros aikštėje pakvies gruodžio 6 d., per savo 232-ąjį gimtadienį.

Eglutės įžiebimo šventė Telšiuose (nuotr.Rugilė Kumžaitė)

Čia nuo 12 val. iki 21 val. svečių lauks kalėdinė mugė, viliosianti karštais užkandžiais, meduoliais, įvairiais konditerijos gaminiais bei kalėdinėmis dovanomis.

Eglės įžiebimo šventę 18 val. su trenksmu vainikuos Donato Montydo gyvo garso koncerto.

Neringa kaip ir kasmet įžiebs kelias tradicines eglutes – Preiloje gruodžio 6 d., Nidoje gruodžio 7 d., Juodkrantėje – gruodžio 8 d.

Šiais metais aplink eglutę Nidoje įsikurs kalėdinė mugė, labiausiai nutolusi į Lietuvos vakarus – įžiebus eglutę mugėje kiekvieną gruodžio savaitgalį numatoma šventinė programa.

Kalėdų eglutes gruodžio 8 d. įžiebs: Juodkrantė, Pasvalys ir Molėtai

Pasvalys

Pasvalys į eglutės įžiebimo šventę Vytauto Didžiojo a. kviečia gruodžio 8 d.

Nuo 10 val. čia vyks kalėdinė mugė, o vakare, 18 val., lauks teatralizuotas eglutės įžiebimas. Svečių laukia koncertinė programa, šventinis fejerverkas ir susitikimas su Kalėdų Seneliu.

Molėtai

Gruodžio 8 d. ežerų miestas Molėtai kviečia į eglės įžiebimo šventę „Pro šviesos vartus į tūkstančio žvaigždžių miestą“.

Nuo 12 val. svečių laukia kalėdinė mugė. Atvykę čia sutiksite elfus, Kalėdų šviesos fėją ir patį Kalėdų senelį. Šventiniame renginio koncerte koncertuos Laura Remeikienė ir Kalėdinė kompanija.

Kalėdų eglutes gruodžio 9 d. įžiebs: Ignalina, Kėdainiai ir Ukmergė

Ignalina

Gruodžio 9 d., nuo 12 iki 21 val., Ignalinos Laisvės aikštėje šurmuliuos kalėdinė mugė.

Miesto eglės įžiebimo šventėje svečius linksmins atlikėjas Vidas Bareikis.

Visą gruodį Ignalinos krašto muziejuje organizuojamas įvairių kalėdinių edukacinių programų ciklas.

Kėdainiai

Kėdainių Kalėdų eglę šiemet Didžiosios Rinkos aikštėje kviečiama įžiebti gruodžio 9 d.

Nuo 13 val. aikštėje vilios kalėdinė mugė, veiks kalėdinio pašto skyrius.

Kėdainių kalėdinė eglė

17 val. visų šventės dalyvių laukia teatralizuotas Kalėdų Senelio sutikimas ir Kalėdų eglės įžiebimas. Šventiniame renginyje koncertuos Aistė Bugaitė, Justinas Lapatinskas ir kiti.

Taip pat Rinkos aikštėje planuojama papuošti 24 eglutes.

Ukmergė

Baigiantis jubiliejiniams, Ukmergės 690-ies metų sukakties metams, į miestą pamažu atkeliauja „Rockmergės Kalėdos“, kviečia šventės organizatoriai.

Gruodžio 9 dieną, 17 val., šalia Ukmergės kultūros centro sužibs pagrindinė ir visuomet gyva pagrindinė miesto Kalėdų eglė. Šalia eglės įsmeigta didžiulė gitara simbolizuos aistrą muzikai.

Kol susirinkusieji nekantriai lauks eglės įžiebimo, į miestą įvažiuos Kalėdinis automobilių karavanas. Su vienu iš karavano automobilių atvyks ir visų lauktas Kalėdų Senelis. Renginio metu gerą nuotaiką kurs vaikų pop grupė „Garsiukai“, o šventę vainikuos grupės „69 danguje“ koncertas ir šventiniai fejerverkai.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Keliauk Lietuvoje“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją