Atostogas Lietuvoje pamilo vyresnio amžiaus poros

„Keliauk Lietuvoje“ atstovė Dovilė Seliukė laidoje „Delfi rytas“ pastebi, kad užsienio šalių turistai Lietuvą vertina skirtingai, tačiau statistika rodo, kad kas šeštas čia viešėjęs turistas planuoja čia sugrįžti dar kartą. Taigi, nors Lietuva ir nėra pirmo pasirenkamumo šalis keliaujantiems, tačiau čia atvykusieji mūsų šalį vertina pakankamai teigiamai.

„Renkantis Lietuvos kryptį, kainos ir kokybės santykis išlieka vienu populiariausių veiksnių. Iš tiesų, tai, kad mes Lietuvoje turime aukštus standartus ir pakankamai palankias kainas yra vienas iš tų maginančių dalykų atvykti į Lietuvą. Be kita ko, Lietuva yra turtinga gamta. Gamtos mylėtojai, kurie nori šviežio, gryno oro, pavargę nuo didmiesčių smogo, renkasi pamatyti Lietuvą, pasigrožėti ja. Turime nuostabią Kuršių neriją, kuri yra unikalus gamtos kūrinys ir kurį tikrai labai noriai renkasi visų šalių turistai“, – sako D. Seliukė.
Takas prie jūros

Paklausta, kaip atrodo įprasto Lietuvą pasirenkančio turisto portretas, pašnekovė nurodo, kad dažniau mūsų kraštu domisi vyresnio amžiaus žmonės.

„Kadangi Lietuva ne pirmo pasirenkamumo šalis, tai atkeliauja šiek tiek vyresni. Tai nėra visiškai žalio jaunimo kryptis. Tie, kurie jau yra matę to pasaulio, atkeliauja pas mus dažniausiai poromis. Vis tik, nesame Disneilendo ar Legolendo šalis, kur labai norėtųsi keliauti su vaikais. Tai didžioji dalis yra poros be vaikų“, – sako D. Seliukė.

Lietuvoje turistai įprastai renkasi apsistoti vietiniuose viešbučiuose ar „Airbnb“ apartamentuose, taip pat populiarūs ir tinkliniai viešbučiai. Dažniausiai turistai čia atvyksta keliones susiplanavę savarankiškai.

Vilioja švelnus klimatas ir ne tik: turistų lankomiausios vietos turi ir savų minusų

Įtakos turizmui Lietuvoje neabejotinai turi ir klimato kaita. Kol karščio bangos alina Pietų Europą ir kitus žemynus, o populiariose kelionių kryptyse plinta gaisrai, Lietuva tampa patrauklesne atostogų kryptimi.
Turistai

„Europiečiai, kurie yra iš Pietų, ieško šiek tiek gaivesnio oro. Tai Lietuva šiuo atveju yra labai palanki. Nepaisant lietaus, kuris kartais palyja, turime švelnų klimatą – šiek tiek vėjo, šiek tiek saulės, šiek tiek lietaus. Kai pietavome su žurnalistais iš Italijos ir Ispanijos, jie juokavo, kad jei kur galima rasti visas orų prognozes, tai Lietuvoje. Per savaitę čia gausi viską“, – sako D. Seliukė.

Be klimato sąlygų, pastebima dar viena tendencija, palanki turizmui Lietuvoje – tai vadinamas overtourism, kuomet populiariose kelionių kryptyse dėl didelės turistų gausos mėgautis įspūdžiais tampa sudėtinga.

„Vis daugiau kalbama apie tą overtourism į tas populiariausias vietas, kur visi keliauja. Kur tiesiog norėdamas nusifotografuoti prie tam tikro objekto turi praleisti valandą eilėje. Iš tiesų, žmonės nori daugiau individualumo, daugiau vienišumo, pavadinkime taip, ir individualesnio dėmesio. Vėlgi, mūsų SPA paslaugos, lyginant su Europos kainomis, nėra labai pigios, bet jeigu pažiūrėtume, kiek tu gauni individualaus dėmesio, kokią kokybę gauni – tai visiškai nepalyginami dalykai. Lygiai taip pat yra ir su mūsų lankytinais objektais“, – teigia D. Seliukė.
Dovilė Seliukė

Anot jos, užsienio turistai informacijos apie Lietuvą dažniausiai gauna per rekomendacijas ir draugus, kurie jau čia buvo.

„Kaip bebūtų liūdna, tokiais influenceriais tapti mes negalime, tačiau galime pasinaudoti šiuolaikiniu būdu būti rekomenduojamiems. Būkime atviri sau – jeigu mes keliaujame, tai visi žino, kur mes keliaujame, nes mes tuo dalinamės socialiniuose tinkluose. Tai mes tuos socialinius tinklus išnaudojame rodydami, ką čia galima veikti, kokie mūsų privalumai ir kas galėtų juos patraukti. Be to, vežamės į Lietuvą žurnalistus iš skirtingų šalių, nes jie taip pat dirba influencerių darbą. Kas geriau papasakos tautiečiams, negu jie, pabandę viską savo kailiu“, – sako D. Seliukė.