Jau dabar galima susiplanuoti turiningus rudens savaitgalius bei aplankyti 10 išskirtinių pilių bei dvarų. Toks savaitgalio planas patiks visiems šeimos nariams.

Šilutės miesto pažiba – Hugo Šojaus dvaras

Jei planuojate praleisti turiningą savaitgalį Klaipėdos rajone, būtinai užsukite į Šilutę. Čia aplankyti verta išskirtinį bei akį traukiantį dvarą, pavadintą Hugo Šojaus vardu. Šis dvasininkas – vienas žinomiausių Klaipėdos krašto žmonių, nupirkęs dvarą dar 1889 metais. Čia jis įkūrė ir pirmąjį muziejų Klaipėdos krašte.

Šiandien dvaras vilioja ne tik savo išvaizda bei galimybe ramiai pasivaikščioti jo teritorijoje. Jei norisi pagilinti žinias, verta apsilankyti dvare įkurtame muziejuje, restauracijos ir edukacijos centre, vidaus bibliotekoje. Šiuo metu muziejuje ir jo filialuose sukaupta virš šešiasdešimties tūkstančių eksponatų, kuriuos tikrai verta išvysti.

Vienintelė tokia Lietuvoje – Biržų pilis

Jei niekada nesilankėte Biržuose, daug prarandate. Čia gausu įvairiausių renginių, turistus vilioja ir įdomios edukacijos, pramogos vaikams. Vis tik, nuo senų laikų vienas pagrindinių dalykų, kodėl į šį miestą užsukdavo svečiai, buvo miesto centre esanti pilis. Ir nors čia atvykti verta ne tik dėl jos, būnant Biržuose neaplankyti pilies būtų tikra nuodėmė.

Biržų pilis pastatyta ant pietinio Širvėnos ežero kranto. Šis ežeras anuomet buvo suformuotas dirbtinai, siekiant apsaugoti miesto ir pačios pilies prieigas. Atvykus į Biržus verta apsilankyti pilies rūmuose, apžiūrėti išskirtinį tiltą, vartus, gynybinių statinių liekanas. Užsukti būtina ir į Biržų pilies vidų. Čia gausu tapybos darbų, skulptūrų. Pilyje veikia ir muziejus, rengiamos ekskursijos.
Biržų pilis

Dievinantiems meną ir mokslą – Alantos dvaras

Molėtų rajone, Alantos miestelyje esantis dvaras – tikras kultūros židinys, kuris sužavės kiekvieną. Atvykus čia galima apžiūrėti ne tik įspūdingą parką, tačiau ir visą dvaro pastatų kompleksą, net tris tvenkinius. Dvare nuolat vyksta meninės parodos, edukacijos. Vaikams patiks apsilankyti amatų centre, o mėgstantys fotografuotis nepraleis progos įsiamžinti nuostabioje medžių alėjoje, esančioje prie dvaro.

Anuomet dvare veikė Alantos žemesnioji žemės ūkio mokyklą, vienerius metus čia buvo įsikūrusi ir pradinė mokykla. Kiek vėliau dvare veikė ūkio kontora, parduotuvė, net gyveno žmonės. Dvare yra veikusi ir Žemės ūkio mokykla, čia gyveno dėstytojai ir moksleiviai.

Vieta, kurioje apsistodavo net Lietuvos didieji kunigaikščiai – Medininkų pilis

Vienas pačių įspūdingiausių ir istorine prasme vertingiausių pastatų Lietuvoje – Medininkų pilis. Nors tiksli šios pilies statybos data nėra žinoma, manoma, kad ji iškilo didžiojo kunigaikščio Gedimino laikais. Ši pilis – vienas iš pačių svarbiausių šalies akcentų pietrytinėje Lietuvoje. Teigiama, kad joje apsistodavo net didieji kunigaikščiai.

Šiuo metu atvykus apžiūrėti pilies, čia galima susipažinti ir su pagrindiniame bokšte nuolat veikiančia išskirtine ekspozicija, apžvalgos aikštelėje pasigrožėti Medininkų apylinkėmis. Pilies teritorijoje bei pačioje pilyje nuolat rengiami įvairūs renginiai, edukacijos, parodos. Konferencijų salėje bei pilies kieme organizuojami edukaciniai užsiėmimai vaikams ir suaugusiems.

Baroko stiliaus gerbėjams – Kelmės dvaras

Šis dvaras yra saugomas kultūros paveldo objektas. Ir visai ne be reikalo. Jis vertinamas kaip retas baroko stiliaus objektas. Lankytojai atvykę į šį dvarą gali išvysti net devynis unikalius pastatus. Teigiama, kad Kelmės dvaras – vieta, kurioje prasidėjo 1831 metų sukilimas prieš carinę Rusiją.

Atvykus į šį dvarą galima užsukti ir į muziejų. Čia lankytojai turi galimybę susipažinti su vienintele Lietuvoje indėniškosios kultūros ekspozicija. Įdomu tai, kad turistai įtraukiami į indėniškus žaidimus, čia organizuojamos įvairios viktorinos, galima paragauti „irokėzų“ pyragėlių. Drąsiausi savo jėgas turi galimybę išmėginti šaudant iš lankų į bizonų siluetus.

Tauragėje būtina aplankyti vienintelę Lietuvos pilį–muitinę

Ši pilis vilioja ne tik jaunavedžius, mat pastato aplinka tobulai tinka vestuvinėms fotosesijoms rengti. Aplankyti Tauragės pilį norės kiekvienas, kuriam įdomi istorija. Šis miesto centre stovintis mūrinis rūmų ansamblis – 1844–1847 metais pastatytas Rusijos imperijos muitinės pastatas. Vėliau jis perstatytas, teritorija aptverta mūro tvora, o kieme pastatyta pirtis, ūkinės paskirties pastatai, įrengti bokštai.

Pilis išsiskiria savo romantiniu stiliumi. Anuomet statiniuose gyveno ir dirbo muitinės tarnautojai, buvo įrengtas ir pasienio kalėjimas. Šioje pilyje buvo kalinti kontrabandininkai, net knygnešiai. Šiuo metu pilies erdvėse veikia Tauragės krašto muziejus.

Tikras Suvalkijos perlas – Paežerių dvaras

Ne veltui turistai šį dvarą labai pamėgę. Jame apsilankyti išties verta – akimirksniu nusikelsite į 18 amžių, galėsite bent trumpam prisiliesti prie Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikų. Vaizdingoje ežero pakrantėje pastatytas dvaras vilioja ne tik naujai įrengtais pasivaikščiojimo takais lauke, tačiau ir nuolat besikeičiančiomis parodomis, rengiamomis edukacinėmis veiklomis.

Paežerių dvaras

Dvare daugybė klasicizmo stiliaus elementų, išskirtinių skulptūrų. 2016 metais rūmai buvo restauruoti. Šiuo metu čia galima aplankyti dailės galeriją, muziejų. Šis dvaras – tikras kultūros centras.

Panemunės pilis – norintiems pasigrožėti autentišku grožiu

Teigiama, kad Panemunės pilis yra bene vienintelė, kuri iki šių dienų išlaikė savo nepakitusią autentišką išvaizdą. Jurbarko rajone esantis istorinis pastatas lankytojus traukia ir dėl neeilinės bei nepaprastai gražios lokacijos. Šiuo metu pilis yra pritaikyta lankytojams – čia rengiamos įvairios parodos, renginiai, įsikūręs ir restoranas. Norintys aristokratiškos aplinkos gali apsistoti ir pilyje įrengtame viešbutyje.

Paliesiaus dvaras – jei norisi tylos, ramybės ir poilsio

Ignalinos rajone esantis dvaras – puikus pasirinkimas, jei norisi turiningai praleisti laiką. Čia atvykti išties verta – lankytojus greitai sužavi išpuoselėta dvaro aplinka, galima sudalyvauti dažnai čia rengiamose edukacijose, meninėse parodose. Būtina paminėti ir tai, kad dvaro teritorijoje veikia fizinio krūvio terapijos klinika.

Paliesiaus dvaras – unikali vieta, traukianti savo kraštovaizdžiu ir paslaptinga gamta. Šalia dvaro plytinčiame miške įrengti įvairaus atstumo takai su nuorodomis. Žiemą šie takai virsta puikiomis slidinėjimo trasomis.

Vienas mistiškiausių renesansinių pastatų Lietuvoje – Siesikų pilis

Siesikų dvaro pilis stovi pietiniame to paties pavadinimo ežero krante, vos už kelių kilometrų nuo Siesikų miestelio. Pilis pastatyta XVI amžiaus pradžioje ir iki šiolei išlieka vienu ankstyviausiu renesansinių statinių Lietuvoje.

Siesikų pilis

Norintys pajusti istorinę dvasią gali pasivaikščioti pilies apylinkėse. Šiuo metu visiškai restauruotas pirmas pilies aukštas. Vis tik, šiuo metu yra tęsiami tvarkybos darbai, tad norintys patekti į pilies vidų bei susipažinti su autentiška sienine tapyba bei architektūriniais sprendimais turėtų susisiekti su pilies administracija. Esant galimybei, pilyje rengiamos ir valandos trukmės ekskursijos su gidu.