„Mūsų apklausos rodo, kad Lietuvos gyventojai yra linkę laikytis Kalėdų ir Kūčių tradicijų, kurios susijusios su maistu. Tačiau jie vis dažniau išdrįsta išbandyti naujus patiekalus ir skonius. Todėl, jei dar nesate Kalėdoms ruošę žąsies, šiemet galite tai išmėginti. Tai patiekalas, kuris tiks patiems įvairiausiems valgytojams, o suderintas su netikėtais priedais ar prieskoniais taps maloniu siurprizu", – pranešime žiniasklaidai sako „Lidl Lietuva" Rinkodaros departamento vadovė Kristina Mažeikytė.

Anot jos, žąsį pirkėjai Lietuvoje noriai renkasi tiek šaldytą, tiek šviežią. Žąsys įprastai sveria apie 4-5 kg, todėl yra idealaus dydžio gausesnei šeimai. Tačiau kartu toks dydis yra puikus ir todėl, kad nereikės sukti galvos dėl mėsos likučių po šventinių pietų ar vakarienės kaip, pavyzdžiui, nutinka su kalakutu, kurio svoris gali viršyti net 10 kg. Vienintelis žąsies trūkumas – gali tekti pasivaržyti, kam atiteks šlaunelė ar sparnelis. Na, nebent... keptumėte kelias žąsis iškart!

Žąsiena nereikalauja ilgo marinavimo, todėl ją galima nusipirkti neskubant, tiesiog švenčių išvakarėse. Visgi, jeigu nuspręsite šį paukštį šaldyti, reikėtų jau iš anksto palikti jam pakankamai vietos šaldymo kameroje, kad nereikėtų žąsienos pjaustyti, ir atšildę galėtume kepti visą paukštį. Tai leis paruošti sultingą ir aromatingą patiekalą.

Vienintelis dalykas, dėl kurio reikėtų apsispręsti ir daugiau pagalvoti – priedai, kuriuos patieksite kartu. Prie žąsienos tinka rūgštesni obuoliai ir slyvos, spanguolės ir apelsinai. Kartu prie šios paukštienos dažniausiai patiekiama ir keptų šakninių daržovių – bulvių, morkų, salierų, pastarnokų ar burokėlių. Taip pat reikėtų nusiteikti, kad kepant žąsį iš jos išbėgs daug taukų. Tačiau būtent jie kepamoms daržovėms ir kitiems priedams suteikia išskirtinį skonį. Be to, patariama išsiskyrusiais taukais kepamą žąsį vis palaistyti – taip galėsite mėgautis itin sultinga mėsa.

Apelsinais ir obuoliais gardinta kalėdinė žąsis su šakninėmis daržovėmis

Jums reikės:

Žąsies

2 svogūnų

Petražolių

Druskos

Pipirų

Tarkuoto imbiero (pasirinktinai)

3 obuolių

2 apelsinų

Bulvių, morkų, salierų ir kitų mėgstamų šakinių daržovių

Ruošimo eiga:

Pirmiausia trumpam pamerkite žąsį į šaltą vandenį. Tuomet ją išimkite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Smulkiai supjaustykite petražoles ir svogūnus, sumaišykite juos su druska ir pipirais. Šiuo mišiniu įtrinkite žąsį tiek iš išorės, tiek viduje. Prieskonių mišinio likučius sudėkite į paukščio vidų. Beje, šį mišinį galite praturtinti tarkuotu imbieru.

Pasiruoškite obuolius ir apelsinus. Juos gerai nuplaukite ir supjaustykite: obuolius ketvirčiais, išimdami sėklas, o apelsinus – griežinėliais. Sudėkite vaisių įdarą į paukščio vidų ir sutvirtinkite angą mediniu smeigtuku. Vietomis įpjaukite žąsies odą peiliu arba pabadykite šakute – tai leis kepant ištekėti taukams.

Kepimui paruoškite šaknines daržoves, padruskinkite ir papipirinkite jas. Išklokite kepimo indą daržovėmis, ant viršaus paguldykite paruoštą žąsį ir įpilkite šiek tiek vandens. Kepti reikėtų jau gerai įkaitintoje, 180 laipsnių karštumo orkaitėje. Kepant susidarančiu skysčiu vis palaistykite kepamą paukštį. Priklausomai nuo žąsies dydžio ir jūsų orkaitės, kepimo procesas gali užtrukti apie 2-3 valandas. Pabaigoje, jei reikia, temperatūrą galima kiek kilstelėti, kad gražiai apskrustų tiek daržovės, tiek paukštis, tačiau stebėkite, kad žąsis nesudegtų. Patiekdami žąsį į stalą, kartu serviruokite tiek keptas daržoves, tiek obuolius bei apelsinus.

Be to, žąsį galima lėtai kepti per naktį – taip dieną turėsite laisvą orkaitę kitiems patiekalams. Tokiu atveju kepimo temperatūrą reikėtų nustatyti apie 100–110 laipsnių ir kepti žąsį maždaug 8 valandas. Tam, kad paukštis būtų sultingas ir gerai iškepęs, rinkitės uždarą kepimo indą arba kepimo rankovę. Per naktį keptą žąsį prieš valgydami ir tiekdami į stalą paskrudinkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 minučių. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją