aA
Nuo seno laikomasi papročio, kad ant Kūčių stalo turi nugulti 12 patiekalų. Artėjant šventėms, turbūt dažnas susimąsto: o kokius patiekalus paruošti šiemet? Apie tai pagalvojo ir DELFI žurnalistas Arnas Mazėtis, iki švenčių ketinantis atrasti 12 unikalių receptų, galinčių tapti šventinio stalo pasididžiavimu. Kviečiame pasižiūrėti, kaip jam sekasi, o tuo pačiu – pasisemti idėjų.

Pirmąjį patiekalą Kūčių stalui pasiūlė kulinarinių knygų autorė ir maisto blogerė Renata Ničajienė. Jos manymu, Kūčios ypatingos tuo, kad jų metu valgome tai, ko nevalgome visus metus. Renatos šeima Kūčioms saugoja išskirtinius receptus, kurių laukia visus metus.

Vienas iš šių receptų – perlinių kruopų kūčia. „Tai tradicinis lietuviškas patiekalas. Pagal pavadinimą galime spręsti, kad būtent kūčia ir buvo tas pagrindinis patiekalas, kuris atstovauja Kūčių vakarą“, – teigia ji.

Perlinių kruopų kūčia

Reikės:

1 stiklinės perlinių kruopų

0,5 stiklinės graikinių riešutų

0,5 stiklinės lazdynų riešutų

0,5 stiklinės aguonų

0,5 stiklinės džiovintų spanguolių

0,5 stiklinės džiovintų juodųjų serbentų

1 šaukšto medaus

1 šaukštelio cinamono

Paruošimo būdas:

Perlines kruopas reikia išvirti – tai bus galima padaryti greičiau, jei iš vakaro jas paliksite brinkti vandenyje. Riešutus reikia paskrudinti įkaitintoje keptuvėje, nuo lazdyno riešutų nuimti luobeles. Vėliau riešutus galima susmulkinti. Džiovintus vaisius ir uogas reikia užpilti karštu vandeniu, palikti jame minutei. Perpiltus per rėtį vaisius sumaišyti su smulkintais riešutais ir perlinėmis kruopomis. Į gautą masę įpilti aguonų pieno, įdėti medaus ir cinamono.

Dar daugiau patiekalų – kituose laidos „Kalėdų stalas“ įrašuose.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Du „valstiečių“ skyriai iškėlė ne Skvernelį: siūlys rinktis slaptu balsavimu papildyta (293)

Du „valstiečių“ skyriai partijos kandidatu į prezidentus iškėlė ne Saulių Skvernelį. Kauno...

„Ryto“ popieriai prastėja: ar atpirkimo ožys Vilniuje – tik vienas? (34)

Vidinių dramų purtomas Vilniaus „Rytas“ per savaitę pralaimėjo visas trejas žaistas rungtynes...

Biržų meras švedams neleidžia kelti kojos į miestą: ne mes juos ėjome grobti ir žudyti patikslinta (522)

Biržų miesto meras Valdemaras Valkiūnas, sužinojęs, kad Švedijos ambasada ruošiasi rengti...

Pietūs Vilniuje už 3 eurus: į tokią vietą koją kelti baisu, bet didelė porcija atėmė žadą (145)

Nors retai skaitau komentarus, o ypatingai anoniminius, po savo pietų pertraukų apžvalgomis, bet...

Vis dar čia? Kaip „Brexit“ atidėjimas gerokai apsunkintų gyvenimą Briuseliui (1)

Nacionalistai – nuo Italijos iki Vengrijos – ruošiasi kovoti Europos Parlamento (EP)...

7 šių metų interjero tendencijos: kaip žinoti, kuri tinka būtent jums

Prieš rinkdamiesi stilių pagalvokime, kas tokie esame ir ko norime. Taip galėtume pavadinti vieną...

Nepagražintas Kubos veidas – už nepriklausomybę, revoliuciją ir vietinių skurdą (5)

Jau pats straipsnio pavadinimas daug kam gali pasirodyti netinkamas ir atgrasus, todėl visai...

Didžiausios pūgos Lietuvos istorijoje: tikras pragaras, kuris šiandien kirstų dar stipriau (32)

Šiųmetė žiema lietuviams priminė, kas yra tikrasis šaltasis metų laikas. Pūgos ir dideli...

Vairuotojo pažymėjimo netekęs Klaipėdos „Gladiatorius“ sugrįžo: ir vėl įkliuvo pareigūnams (11)

Antradienį už KET pažeidimą vairuotojo pažymėjimą praradęs taksi vairuotojas...

Šiųmetis gripas – itin grėsmingas: gydytojai pastebi, kas šiemet serga labiausiai (100)

Smarkiai šoktelėjus sergamumo ūmiomis peršalimo ligomis ir gripu kreivei, nuo antradienio penkiose...