Londonas, Jungtinė Karalystė

Kaip rašo dezeen.com, aukštai iškelti į medžius panašūs obeliskai Granaro aikštėje simbolizuoja Kalėdų šventimą, laikantis atstumo. Šią kalėdinę „modernios architektūros pasakų miško“ instaliaciją sukūrė Sam Jacob Studio.

11 metrų aukščio instaliacija, pavadinta „Electric Nemeton“, sudaro įvairių dydžių žali, piramidės formos statiniai, imituojantys eglučių mišką. Dizainu siekiama futuristiškai perteikti tradicines Kalėdų egles, kurios stovėjo šventajame Nemetone, senovėje laikytoje šventa susibūrimo vieta keltų gentims.

Sukurti šiuos medžius buvo pasitelktos medinės sijos, kurios atstoja eglių karkasą, o spalvoti tinkleliai suteikia eglėms kūną. Apšvietimo elementai, pastatyti po medžių konstrukcijomis, išryškina medžius tamsiu paros metu, apšviesdami instaliaciją žaliais, raudonais ir oranžiniais atspalviais.

Londono Kalėdų eglė

Paryžius, Prancūzija

Viename iš populiariausių ir prašmatniausių bei išskirtiniausių Paryžiaus prekybos centrų „Galeries Lafayette“ stovi didinga Kalėdų eglė. Kiekvienais metais čia eglės atrodo tarsi iš pasakos. Šiais metais Kalėdų medis taip pat nenusileidžia savo pirmtakams.

Kaip rašo solosophie.com, 2020 metų kalėdinės eglutės tema ironiška – kelionės. Medį sukūrė belgų menininkas Tomas Schampas, kuriantis 2D komiksus vaikams.

Medis pasakoja keliaujančios po pasaulį jaunos merginos Celeste susitikimą su fantastiškais ritmais, kuriuos įkvėpė Saint-Exupéry „Mažasis princas“.
Paryžiaus Kalėdų eglė

Vatikanas, Italija

Mažiausiai gyventojų turinti valstybė – Vatikanas – šiemet šv. Petro aikštėje papuošė eglę, atgabentą iš Slovėnijos, rašo vaticannews.va. Čia pat, prie eglės, stovi ir prakartėlė, kuri atvyko iš centrinės Italijos Teramo provincijos, o ją sudaro net 54 keramikinės figūros.

Eglę, kaip Advento vilties simbolį, žymintį Kristaus laukimą, galinčio išsklaidyti pasaulį kaustančią, gyvybes nusinešančią COVID-19 pandemijos tamsą. Kalėdinis šių metų medis – 30 metrų aukščio, 7 tonų paprastoji eglė (lot. Picea abies). Ši eglė čia stovi nuo gruodžio 11 dienos ir puoš aikštę iki sausio 10 dienos.

„Trokštama, kad šiais metais dar labiau nei anksčiau Kalėdų temai skirta erdvė šv. Petro aikštėje visam pasauliui kalbėtų apie viltį ir pasitikėjimą. Norima išreikšti tikrumą, kad Jėzus ateina į savo tautą tam, kad ją išgelbėtų ir paguostų. Tai yra svarbi žinia dabartiniu sunkiu COVID-19 sukeltos sveikatos krizės metu“, – rašoma Vatikano miesto valstybės gubernatūros pranešime.
Vatikano Kalėdų eglė

Briuselis, Belgija

Šių metų eglė Briuselyje, Didžiojoje aikštėje, kaip rašo brussels.be, – 18 metrų aukščio, atgabenta iš „Hôtel de la Chaumière du Lac“ sodo Robertvilyje. Šių metų tema – atsinaujinimas. O nukirstos eglės vietoje, viešbučio savininko teigimu, buvo pasodinta 10 naujų pušų. Aikštėje ji puikuosis iki sausio 6 dienos.

Kadangi šiais metais buvo nuspręsta nerengti Kalėdinio kaimelio, eglė bus pagrindinis papuošimas, džiuginantis Belgijos sostinės gyventojus.
Briuselio Kalėdų eglė

Gadžnsilemas, Malta

Turbūt mažai kam girdėtoje pietrytinėje Goco salos pakrantėje taip pat sutvisko įspūdinga ir išskirtinė didžiulė kalėdinė eglė. Šios eglės aukštis siekia net 19 metrų, o plačiausia jos dalis siekia 8 metrus.

Kaip rašo independent.com.mt, Bethlehem f'Għajnsielem, paprastai organizuojantys kalėdinį miestelį Goco saloje, sakė, kad šių metų Kalėdų medis skirtas „visiems tiems žmonėms, kurie kenčia šiuo laikotarpiu, kurį išgyvena visas pasaulis“. O Kalėdų eglė skirta pandemijos aukoms ir herojams paminėti.

Šiai neįprastai eglei sukonstruoti prireikė net 3,3 tonos geležies, kurios ilgis siekia maždaug 2 kilometrus. Iš geležies pagaminta virš 5 tūkst. dalių, kurioms suvirinti reikėjo 30 kg vielos. Konstrukcijoms sujungti buvo panaudota 331 varžtas ir tiek pat veržlių.

Geležinę konstrukciją sudaro 4,2 tūkst. poveržlių ir 4,5 tūkst. stiklinių butelių, buvo panaudota per 1 tūkst. kaklaraiščių. Medį taip pat puošia daugiau nei 700 metrų šviesos kabelių su 7 tūkst. elektros lempučių. Eglę įžiebė Gozo ministras Clintas Camilleri.
Kalėdų eglė Gadžnsileme, Maltoje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)