Kol pasiruošimo darbai įgauna pagreitį ir ledas pamažu baigiamas kloti, Dailiojo čiuožimo federacijos prezidentas Vytautas Jasutis pasakoja, kad Valdovų rūmų vidinis kiemas išties ypatinga vieta džiaugtis žiemos šventėmis, tačiau įrengti čiuožyklą šioje istorinėje vietoje – nemenkas iššūkis, mat įrengimui reikia ir nemenkų inžinerinių žinių.

„Mes stovime ne ant grindinio, o ant stogo – tai Valdovų rūmų dalies stogas. Yra reikalavimai dėl svorio. Ledas, vanduo, sveria daug. Vien mašinytė, kuri valys ledą, sveria 1,5 tonos“, – pasakoja V. Jasutis.

Skaičiuojama, kad visa čiuožyklos konstrukcija gali sverti ir per 30 tonų. Ledas buvo pradėtas lieti maždaug prieš savaitę, o federacijos prezidentui teko ir pačiam prisidėti prie darbų.

„Atrodo, nieko sudėtingo. Eini, laistai vandenį. Be abejo, yra kolektoriai, yra visa sistema, negali jos niveliuoti, bet procesas įdomus. Kai ledas auga,iš pradžių atrodo gana keistai, nes matai daug nelygumų, tuos pačius juodus kolektorius, nelabai supranti, ar tiek vandens reikia pilti, ar ne. Tada užsideda tam tikras tinklas, visokie kiti elementai ir supranti, kad tai yra pakankamai paprasta“, – patirtimi dalijasi pašnekovas.

Kalėdinės čiuožyklos lankytojų laukia ir speciali meninė programa – čia atgims Vilniaus legenda, žymusis kunigaikščio Gedimino sapnas apie geležinį vilką. Pasirodymas ant ledo truks 45 minutes, anot, V. Jasučio, tam suburta 120-ies žmonių komanda, iš kurių 40 čiuožėjų kurs magišką patirtį.

„Ji nebus nei liūdna, nei kaip būna muziejuose, teatleidžia man šis muziejus, viskas būna labai tyliai, liūdnai ir ilgai. Mes pasakojame šiuolaikiškai. Daug šviesų, daug garso, daug muzikos, kurią kūrė ir mūsų kompozitoriai. Mūsų dizaineriai kūrė specialius rūbus, kurie bus labai įspūdingi. 45 minutės prabėgs labai greitai ir visas Vilnius, Vilniaus svečiai, sužinos nuo pradžių iki galo, kas gi ten buvo su Gedimino visa medžiokle, sapnu ir kokį mes Vilnių įsivaizduojame po 100-200 metų“, – pasakoja Dailiojo čiuožimo federacijos prezidentas.

Kalėdinės čiuožyklos atidarymas – jau šį šeštadienį, gruodžio 2 dienos. Pirmieji du seansai bus nemokami, darbo dienomis nemokami seansai bus siūlomi senjorams bei vaikams.

„Iš karto įspėju, kad kas pirmesnis, tas gudresnis – nes ant ledo negali vienu metu būti 13 tūkstančių žmonių. Ant ledo gali būti iki 60 žmonių. Ateisite – galėsite čiuožti nemokamai. Jei nespėsite, po to jau masiniai seansai – vaikams 5 eurai, suaugusiems – 7 eurai“, – įvardija kainas V. Jasutis.

Speciali programa planuojama du kartus per dieną, bilieto kaina sieks šiek tiek daugiau nei 17 eurų. Kalėdinė čiuožykla Valdovų rūmų vidiniame kieme veiks iki kitų metų vasario 16 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją