VILNIUS

Trys Karaliai Vilniuje

Vilniuje sausio 6 d. tradiciškai vyks teatralizuota Trijų Karalių eisena – nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės. Ji prasidės 16.00 val.

Trijų metrų aukščio karalių figūros: Kasparas, Merkelis, Baltazaras bei jų palyda, žaismingos eisenos Vilniaus senamiesčio gatvėmis metu linkės derlingų ir sėkmingų metų.

Priėjus prakartėlę Katedros aikštėje, nuo 16.30 val. šventę tęs koncertas, kuriame kalėdines giesmes ir žinomus kūrinius atliks choras „ARTyn“.

Vėliau Trys Karaliai užsuks ir į Mokytojų namų kiemelį, kur nuo 18.00 val. vyks tradicinis, ketvirtą dešimtmetį skaičiuojantis, renginys – šventė visai šeimai „Lik sveika, Kalėdų eglute!“, kviesianti simboliškai ir smagiai atsisveikinti su žaliaskarėmis.

Visoms linksmybėms vadovaus animatorių komanda „Gyvieji žaislai“, o jiems padės mažieji Vilniaus mokytojų namų teatro studijos „Bats“ aktoriai. Šventės dalyviai išvys teatro vaikams „Teatriukas“ muzikinę interaktyvią programą, kurioje skambės nuotaikingos dainelės bei žaidimai.

KAUNAS


Sausio 6 dieną 15 val. Trijų karalių eisena pajudės nuo Kauno Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios ir keliaus Laisvės alėja, Vilniaus gatve iki Rotušės aikštės.

Prie pagrindinės miesto eglės vyks teatralizuotas sveikinimas „Trys karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“. Linksmybės tęsis Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro salėje, Vilniaus g. 42, kur 17 val. prasidės lietuviški šokiai su „Kauno bandonija“. Įėjimas nemokamas.

Dalyvauja folkloro ansambliai: „Žaisa“, „Alda“, „Gadula“, „Piliarožė“, „Ratilėlis“, „Jotija“, „Kauno bandonija“.

ŠIAULIAI

Trijų karalių eisena Šiauliuose, R. Parafinavičiaus nuotr.

Sausio 6 d. 13 val. pagrindinėmis Šiaulių gatvėmis šurmuliuos triukšminga teatralizuota Trijų Karalių eisena.

Procesijos dalyviai sveikins kiekvieną praeivį ir stoviniuojantįjį su didžiųjų metų švenčių pabaigą ir naujų darbų pradžią žyminčia švente.

Eisenoje beveik 3 metrus siekiančių karūnuotų kaukių personažus Kasparą, Merkelį ir Baltazarą lydės Avelės, Asiliukas, Jautukas, o prie jų prisijungs naujas personažas – Kupranugaris, kurį, kaip
ir kitus personažus, kūrė Šiaulių kultūros centro dailininkė Reda Uogintienė. Naujasis veikėjas iš minios išsiskirs ne tik iškilminga ir tauria išvaizda, savo simboline reikšme, bet ir dydžiu – kupranugaris bus 2,5 m ilgio ir 2 m aukščio. Priekyje, kaip pasakojama legendoje, kelią pas kūdikėlį Jėzų Kristų rodys įspūdinga ir ryški Aušrinė Žvaigždė.

Teatralizuotos eisenos pradžios tašku tradiciškai taps Šiaulių kultūros centras, nuo kurio Trys Karaliai su savo triukšminga ir pakiliai nusiteikusia palyda judės Kaštonų alėjos link, šurmuliuos Vilniaus g. pėsčiųjų bulvaru, toliau džiaugsmingai žygiuos ir sveikins stoviniuojančius. bei praeinančius gyventojus Tilžės gatve, kol pasieks lemiamą tašką – skverą prie Šiaulių miesto savivaldybės. Čia Trys išminčiai apdovanos ir pagerbs kūdikėlį Jėzų Kristų.

Susirinkusius žiūrovus taurios šventės proga sveikins Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedros klebonas Egidijus Venckus.

Tikimasi, kad Trijų Karalių šventė pakvies žmones apmąstyti praėjusių metų kelionę ir į naujuosius išsinešti vilties, meilės, vienybės ir prasmingų darbų.

Organizatoriai primena, kad eisenos metu trumpam bus ribojamas eismas nuo Vilniaus g. bulvaro Tilžės gatve iki skvero prie Šiaulių miesto savivaldybės.

PANEVĖŽYS

Trijų Karalių šventė Panevėžyje

Iškilminga eisena su Trijų karalių figūromis Kasparu, Merkeliu ir Baltazaru žygiuos ir Panevėžio gatvėse.

Trys Karaliai žygį pradės sausio 6 dieną 12 valandą nuo Panevėžio kultūros centro ir keliaus Kranto gatve link Laisvės aikštės. Ten aplankys miesto kalėdinę eglę, pasveikins susirinkusius panevėžiečius, apėję aikštę žygiuos Vasario 16-osios gatve, praeis Respublikos gatvėje esančią prakartėlę ir sugrįš atgal prie kultūros centro.

Puspenkto metro aukščio karalių skulptūrų eiseną lydės foninė muzika.
16 valandą pakviesime panevėžiečius į Panevėžio kultūros centre vyksiantį koncertą „Senjorų kalėdos“.

ALYTUS

Trys karaliai apsilankė Alytaus savivaldybėje, nuotr. savivaldybės.

Anksčiau už visus, sausio 5 d., Trys karaliai atvyks į Alytų, kur sveikins ir gerų metų linkės.

Tą dieną karaliai keliaus per įvairias įstaigas, organizacijas ir lankys alytiškius.

12 val. juos taip bus galima sutikti prie Alytaus miesto eglutės Rotušės aikštėje. Alytiškiai kviečiami prisijungti ir šį šventinį laikotarpį užbaigti drauge.

PALANGA


Palangiškiai ir miesto svečiai sausio 6 d. susitiks prie šventinės miesto eglės atsisveikinti su senaisiais metais. Čia atvyks ir Trys Karaliai, kurie palaimins visus atvykusius ir palinkės puikių 2024-ųjų metų.

Vidurdienį Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios. 12.45 val. visi palangiškiai ir miesto svečiai kviečiami sudalyvauti šventinėje eisenoje nuo Palangos bažnyčios iki Palangos miesto eglės, o 13 val. prasidės Trijų Karalių šventė, kurioje taip pat dalyvaus Palangos kultūros centro liaudiškų šokių kolektyvai „Bočiai“ ir „Banguolis“.

Organizatoriai kviečia ateiti su šeimomis, vaikais, nes tik būryje yra linksma ir gera. Bus ir dovanų – juk aplankys Trys Karaliai.

MARIJAMPOLĖ

Trys karaliai Marijampolėje, nuotr. savivaldybės.

Sausio 6 d. 16.45 val. marijampoliečius sveikins Trys Karaliai, kurie tradiciškai jau ne vieną dešimtmetį lanko Sūduvos sostinę.

Marijampoliečiai atkeliavusius evangelijos išminčius Kasparą, Melchiorą ir Baltazarą, kurių įspūdingus rūbus sukūrė mėgėjų teatro „Kuparas“ režisierė Birutė Labutytė, pasitiks Marijampolės šv. arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje.

Po to Trijų Karalių eisena, lydima Marijampolės kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Žolynukai“ (Vadovė Dalia Venckienė) palydos, žygiuos į J. Basanavičiaus aikštę prie Prakartėlės.

Čia tradiciškai Trys Karaliai sveikins susirinkusius ir užbaigdami kalėdinį laikotarpį linkės visiems santarvės, meilės ir sveikatos.

UTENA

Trys Karaliai Utenoje // Kristinos Sakaitės nuotr.

Utenos miesto gyventojai kviečiami į šventę „Trys Karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“, kuri vyks sausio 6-ąją dieną, 13.00 val., Utenos kultūros centro aikštėje (Aušros g. 49).

Šventę pradės Trijų karalių pasveikinimas su fokloro ansambliu „Davila". 14 val. šeimų ir vaikų kalėdų spektaklis „Laimė ir begemotas", kuris vyks Utenos kultūros centro Didžiojioje salėje, bilieto kaina 4 eurai.

Į šventę gyventojai kviečiami atsinešti nupuoštas eglutes bei šakas ir sudėti į specialiai parengtą vietą prie Utenos Kultūros centro, taip prisidedant prie kasmetinės ekologinės akcijos „Kalėdų eglutė – namų šilumai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)