Populiariausia dovanoti techniką

Kalėdines dovanas žmonės dažnai planuoja iš anksto, ypatingai – didesnės piniginės vertės, tad natūralu, kad šventiniu laikotarpiu šių prekių pardavimai ūgteli. Šiuo laikotarpiu brangesnes dovanas žmonės renkasi dovanoti ir sau, ir savo artimiesiems. Statistiškai išauga dovanų namams pardavimai, tai yra įvairūs namų pagalbininkai: siurbliai – robotai, langų valymo robotai, oro drėkintuvai, oro valytuvai, išmanūs maisto ruošimo įrankiai: daugiafunkciniai puodai, karšto oro gruzdintuvės.

Šiemet populiariausios dovanos bus panašios, kaip ir pernai. Lietuviai dažnai perka išmaniuosius telefonus, buities prekes, grožio priemones bei įrangą, žaidimų konsoles bei televizorius.

Kainų stebėjimo portalo pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas sako, kad vyrai per Kalėdas perka vidutiniškai 1-2 dovanas, moterys – 5-7 dovanas, kurioms skiriama apie 300 eurų. Taip pat kasmet atsiranda „prekė – žvaigždė“ vaikams, kurios masiškai nori daugelis. Taip sukuriamas deficitas, dėl kurio gali pabrangti būtent tos prekės.

Dirbtinai sukurtas deficitas gali sukelti ir nežmonišką pabrangimą. „Praėjusiais metais užfiksavome komišką situaciją – Jungtinėje Karalystėje populiarios saldainių dėžutės, kurios ten kainuoja iki 3,5 svaro sterlingų, Lietuvoje buvo parduodamos po 15 eurų. Gruodį joms pritaikyta nuolaida iki 9 eurų. Vėliau tie patys saldainiai internetinėje parduotuvėje buvo parduodami po 120 eurų. Tai rodo, kad prieš perkant dovanas vertėtų labai įdėmiai apžiūrėti daug pasiūlymų“, – aiškino A. Vizickas.

Arūnas Vizickas

Paskolos dovanoms – ne itin populiarios

Viena iš galimybių nusipirkti brangesnius daiktus Lietuvoje – įsigyti išsimokėtinai, o kad to nereikėtų daryti, dalis lietuvių skolinasi iš bankų ir perka iš karto. Deja, vėliau dar ilgai moka už per šventes padovanotą ir galbūt jau pamirštą daiktą. Tam gali būti pasitelkiama vartojimo paskola. Pavyzdžiui, SEB bankas vartojimui skolina nuo 500 eurų iki 40 tūkst. eurų (vienam asmeniui – iki 20 tūkst. eurų). Paskolos grąžinimo laikotarpis gali siekti nuo vienų iki septynerių metų. Tai reiškia, tiek laiko dovanotojui gali tekti mokėti už vienos dienos džiaugsmą.

Banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė sako, kad skolinantis dovanai svarbu įvertinti galimybes tokią paskolą grąžinti bei atsižvelgti į paskolos grąžinimo trukmę. Pavyzdžiui, paėmus tokią paskolą dvejiems metams, emociškai tampa sunkiau mokėti jos įmokas, kai dovanos įspūdžiai jau seniai atšalę. Jei visgi nusprendžiama skolintis pinigų dovanai nupirkti, rekomenduojama rinktis trumpo laikotarpio vartojimo paskolas – iki metų.

„Vertinant iš šeimos finansų perspektyvos, skolintis tam, kad įteiktumėte dovaną ir padarytumėte įspūdį nėra racionalus pasirinkimas. Kalėdų laikotarpiu dažniausiai siekiame tiesiog nudžiuginti artimą žmogų, parodyti jam dėmesį. Vargu, ar artimas žmogus itin nudžiugtų sužinojęs, jog už dovaną jūs dar pusmetį, metus ar ilgiau turėsite mokėti paskolos įmokas. Tad jei norimai dovanai sutaupyti nepavyko, geriau tiesiog praleisti laiką kartu, apsiriboti simbolinėmis dovanomis, planuoti jas pagal savo galimybes ir turimas santaupas, dovanoti dėmesį, bet neužsikrauti papildomų finansinių įsipareigojimų“, – patarė S. Strockytė – Varnė.

Pasak A. Vizicko, jeigu dovana kainuoja daugiau nei 30-50 eurų, daugelis prekybininku siūlo išsimokėjimo paslaugą ir pirkėjai ja dažnai naudojasi.

Svarbus prekės galiojimo – paskolos išmokėjimo terminas

Nupirkti brangesnę dovaną be paskolų taip pat įmanoma renkantis išsimokėjimą arba dalimis per tam tikrą trumpą laikotarpį paskirstytas įmokas. Pirkimas išsimokėtinai yra populiariausias atsiskaitymo būdas už didesnės vertės prekes. Žmonės internetinėse parduotuvėse gali patys paskaičiuoti, ar nori įnešti pradinį įnašą ir kokia mėnesinė įmoka jiems būtų tinkama bei sudaryti atitinkamos trukmės lizingo sutartį.

Dažnai teisingesnis pasirinkimas yra įsigyti tiksliai tokią prekę, kokios žmogus nori, net jei ji ir kainuoja brangiau. Pigesnė alternatyva, kuri neišpildo visų lūkesčių, greitai nuvilia ir žmonės vis tiek anksčiau ar vėliau grįžta norimos prekės. Tai ypatingai aktualu, kai ieškoma brangesnės, visai šeimai skirtos dovanos, pavyzdžiui, didesnio televizoriaus, kad visa šeima galėtų mėgautis kino vakarais ar žaidimų konsolės, kuria net tik šeimos nariai, bet ir jų bičiuliai galėtų naudotis. Galimybė tokią dovaną įsigyti išsimokėtinai reiškia, kad dovana žmonės galės džiaugtis jau Kalėdų rytą, o atsiskaitys per ilgesnį laikotarpį.

„Tarkime, vien Advento kalendorius šiemet kainuoja nuo 7 eurų, nors yra ir gerokai brangesnių. Atsižvelgiant į šių metų infliaciją, pakilusias palūkanas, dar stipriai nejaučiamą šildymo sezoną, panašu, kad brangių dovanų mažės. Prieš Kalėdas lietuviai naudojasi ir specialių dienų, tarkime, „Juodojo penktadienio“, „Kibernetinio pirmadienio“ pasiūlymais. Tačiau ne visada tai pasiteisina. 90 proc. visų išpardavimų prekių yra pabranginamos anksčiau, o vėliau joms „pritaikoma nuolaida“, – sakė A. Vizickas.

Sigita Strockytė-Varnė

Dovanų išsimokėtinai patariama nesirinkti tokiu atveju, kai dovanos galiojimo ciklas yra trumpesnis nei išsimokėjimo terminas. Tokiais atvejais tinkamesnis atsiskaitymo variantas, kai prekės įsigijimo metu, klientas už išsirinktą prekę nemoka, o įmokos yra paskirstomos lygiomis dalimis, kurias klientas sumoka per tris mėnesius be jokio pabrangimo. Europoje tai labai populiari pirkėjų elgsena ir dažnu atveju sudaro didesnę dalį mokėjimo būdų. Vis dažniau šis atsiskaitymo būdas taikomas ir Baltijos šalyse bei sulaukia daugiau klientų susidomėjimo.

S. Strockytė – Varnė pridūrė, kad lietuviai yra apdairūs ir Kalėdų laikotarpiu neima daugiau vartojimo paskolų. „Jei gyventojai planuoja skolintis dovanai, pirmiausia, svarbu suprasti, kada iš esmės pravartu skolintis: skolinamės tuomet, kai įsigyjamas daiktas sukuria papildomos vertės, ne tik suteikia trumpalaikio džiaugsmo. Taigi, jei dovanojate dovaną artimam žmogui, kuri galbūt yra itin reikalinga jo darbui ir sukurs papildomos vertės ar pajamų jūsų bendrai gerovei, tada, įvertinu visas galimybes, skolintis galima“, – patarė ji.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Kalėdinių dovanų gidas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją