Smulkioji buitinė technika – Kalėdų karalienė

Aplinkos apsaugos instituto duomenimis, smulkieji elektronikos prietaisai, kaip antai ausinės, telefonai, žaidimų kompiuteriai, kolonėlės, elektriniai dantų šepetėliai ar šokantys, grojantys, judantys žaislai kasmet yra tarp populiariausių kalėdinių dovanų. Sutikite, tokios staigmenos po kalėdine eglute retą palieka nusivylusį – šios dovanos dažnu atveju puikiai prigyja mūsų buityje ir nelieka dulkėti stalčiuose.

Kaip pasakoja „ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ prekės ženklų vadovė Aušrinė Juozelskė, tendencijos rodo, kad jau kurį laiką žmonės nelaukia Kalėdų ir buitinę techniką perka tada, kai jiems to reikia. Pasak jos, tai lemia ir dažniau skelbiamos nuolaidos, kurių anksčiau sulaukdavome tik prieš Kalėdas ar Velykas. Be to, palankesnės ir išsimokėjimo sąlygos, leidžiančios žmonėms įsigyti prekes bet kuriuo metu. Vis dėlto, ji sutinka, kad prieššventiniu laikotarpiu ženkliai išauga smulkiosios technikos populiarumas.

„Gruodį galime vadinti smulkių buitinių prietaisų mėnesiu. Ypač šiemet žmonės šventinėms dovanoms renkasi dantų šepetėlius, plaukų šalinimo prietaisus, kavos aparatus, dulkių siurblius, iš išmaniųjų prietaisų – telefonus ir planšetes. Įprastai smulkių buitinių prietaisų pardavimai gruodį kitus metų mėnesius lenkia 2 kartus ar netgi daugiau. Taip pat pastebime, kad Baltijos šalyse žmonės rinkdamiesi šventines dovanas vis dažniau pasinaudoja Juoduoju penktadieniu ir laukia pasiūlymų dar lapkričio mėnesį. Būtent lapkritį smulkios buitinės technikos kategorijoje pardavimai, lyginant su kitais mėnesiais, išauga apie 20 procentų“, – sako A. Juozelskė.

Apple parduotuvė Kaune

O štai stambi buitinė technika tokio didelio populiarumo prieššventiniu laikotarpiu nesulaukia. Pasak pašnekovės, taip yra todėl, kad tai – būtinoji technika, kurios reikia kiekvieną dieną ir žmonės nėra pasiruošę laukti Kalėdų, kad palengvintų buitį. Be to, akivaizdu, įtakos tam turi kaina bei tai, kad buitinė technika nėra itin patogi dovanoti.

„Ypač išsiskiria šaldytuvų ir šaldiklių kategorija, kurių didžiausi pardavimai būna vasarą, nes vasarą šaldytuvai genda dažniau dėl aukštesnės aplinkos temperatūros, o ir šaldiklius perka vasarą, kad išsisaugotų gėrybių žiemai. Skalbimo ir džiovinimo mašinas dažniausiai žmonės keičia rudenį, atvėsus orams atsiranda poreikis turėti džiovyklę, ir dažnai tuo pačiu metu atsinaujina ir skalbimo mašiną. Kartais viena iš priežasčių, kodėl žmonės įsigyja daugiau stambių buities prietaisų gruodžio mėnesį, yra noras įsikelti į naują būstą ar susitvarkyti buitį iki kalėdinio laikotarpio“, – aiškina specialistė.

Masina atliekų kiekį

Vis dėlto, neretai pasitaiko taip, kad kalėdinės dovanos tampa puikia proga atsinaujinti – seną telefoną, ausines ar kavos aparatą keičia naujas, net jei senieji prietaisai vis dar puikiai atlieka savo funkciją. O taip kartu su įvairiais smulkiosios elektronikos ir buities prietaisais, atkeliaujančiais į mūsų namus šventiniu laikotarpiu, išryškėja ir didelė problema – augantis elektronikos atliekų skaičius, kuris, pasirodo, pasaulyje kyla sparčiausiai, lyginant su kitomis atliekų kategorijomis. EMP Recycling Administracijos direktorės Dalios Jokubauskienės teigimu, šių prietaisų, lengvinančių mums kasdienybę, atsisakyti nereikia, tačiau labai svarbu atsakingai juos vartoti. O kartu – ir dovanoti.

„Naudokime daiktus kiek galima ilgiau. Mums nebereikalingus, tačiau dar veikiančius prietaisus, parduokime ar dovanokime kitiems, sugedusius ir nebetinkamus naudoti – atiduokime sertifikuotiems atliekų tvarkytojams, kurie pavers įrangą antrinėmis žaliavomis, ir iš jų gims nauji gaminiai“, – teigia elektronikos atliekų perdirbėjų atstovė.

Dalia Jokubauskienė

Jos atstovaujama įmonę, kaip teigia pašnekovė, galima pavadinti gyventojų pagalbininku, kuris padeda susitvarkyti namus dar prieš didžiausias metų šventes. Anot jos, bėgant metams įmonė pastebėjo, jog žmonės ruošdamiesi šventėms tvarkosi namus, sandėliukus ir atranda nebereikalingų daiktų ar elektronikos prietaisų, kuriuos atiduoda atliekų tvarkytojams. O po kalėdinio periodo sulaukiama girliandų, kitų papuošimų ir, akivaizdu, įvairios smulkios elektronikos. Didžiausia blogybė yra tai, kad teisingai elektros prietaisų atliekas rūšiuoja tikrai ne visi. Pirmiausia, dažnai tokie prietaisai atsiduria mūsų stalčiuose.

„Remiantis „Recolight“ duomenimis, Europos Sąjungos šalyse kiekviename namų ūkyje esančių elektronikos ir elektros prietaisų vidurkis yra 72, iš kurių net 11 yra sugedę arba nebenaudojami. Ši statistika apima ne tik smulkiąją elektroniką, bet apskritai visą elektroninę įrangą, į kurią įeina tiek stambi buitinė technika, tiek smulkūs prietaisai. Pasistenkime, kad mūsų namuose liktų ne 72, o tik 61, bet veikiantis, elektronikos prietaisas“, – sako D. Jokubauskienė.

Antra – iš stalčių ištraukti elektronikos prietaisai ar poreikį praradusi buitinė technika kartais keliauja ne į perdirbėjų rankas, o į šiukšlių konteinerius. D. Jokubauskienė pabrėžia, kad elektronikos ir buitinės technikos atliekų negalima mesti į bendrus komunalinius konteinerius, ardyti patiems, palikti gatvėse, miškuose, kur irdami šie prietaisai išskirtų aplinkai bei žmonių sveikatai pavojingas medžiagas. Be to, atsidūrę tinkamose rankose, šie prietaisai gali virsti naujais gaminiais, taip tausojant gamtos išteklius ir prisidedant prie aplinkos išsaugojimo.

„Visos atliekos turi vertę, jeigu yra teisingai perdirbtos. Elektros ir elektronikos atliekose galima rasti iki 50 kartų didesnę vertingų metalų ir mineralų koncentraciją nei kasyklų rūdose. Pavyzdžiui, laikydami rankose mobilųjį telefoną, mes net nepagalvojame, kad jame yra tauriųjų ir spalvotųjų metalų, kuriuos tinkamai perdirbus galima pagaminti, pavyzdžiui, auksinį žiedą, varinį sietyną ar netgi vieną iš tauriųjų metalų, tokį kaip platiną, panaudoti dantų implantų gamyboje“, – pasakoja pašnekovė.

Ką daryti su elektros prietaisų atliekomis?

Tad pirmiausia, kad elektronikos prietaisai nevirstų atliekomis greičiau nei pageidautina ir per kiekvienas Kalėdas nereikėtų atsinaujinti, derėtų atsiminti keletą svarbių patarimų. Kaip aiškina A. Juozelskė, įrenginio gyvavimo trukmė dažniausiai tiesiogiai priklauso nuo jo naudojimo intensyvumo, naudojimo instrukcijų paisymo ir tinkamos priežiūros.

„Todėl labai svarbu pasidomėti įrenginių naudojimo instrukcijomis ir jose pateiktomis gamintojų prietaiso vartojimo rekomendacijomis, tinkamai prižiūrėti buities prietaisą, ypač tai aktualu siurbliams, robotams, lygintuvams, kavos aparatams, kur yra pateikiamos rekomendacijos dėl prietaisų valymo ir tinkamo vandens naudojimo. Na, ir žinoma, jeigu esatę nusimatę naudoti buities prietaisą labai intensyviai, rekomenduojama investuoti į labiau kokybišką buities prietaisą, pavyzdžiui, norite plakti rytais ir vakarais vaisių kokteilius, dažnai malti riešutų sviestą, tai reikia dairytis didesnio galingumo smulkintuvo. Silpnas smulkintuvas tokio krūvio gali ilgą laiką neatlaikyti ir todėl teks pirkti naują įrenginį“, – aiškina ji.

Aušrinė Juozelskė

O kad išvengtume bereikalingų dovanų, pašnekovė rekomenduoja atlikti keletą namų darbų.

„Perkant dovaną reikėtų pasidomėti, ar tikrai daiktas reikalingas tam, kas gaus dovaną, ar dovaną gaunantis turės galimybę ja pasinaudoti ir kokie yra lūkesčiai konkrečiam daiktui. Kitas svarbus momentas – renkantis elektronikos prietaisą svarbu atkreipti dėmesį į kitų pirkėjų atsiliepimus ir rekomendacijas, jeigu tokie yra. Paprastai kitų realių buities prietaisų naudotojų palikti atsiliepimai būna labai vertingi“, – sako specialistė.

Jei dovanų gavus naujus prietaisus su senaisiais teks atsisveikinti, derėtų žinoti, kaip tinkamai tai daryti.

„Teisingai atsikratyti elektronikos ir senos buitinės technikos atliekomis EMP Recycling skatina keliais būdais. Tiek stambias, tiek smulkias elektronikos, buitinės technikos ar metalo atliekas įmonė išneša bei išveža visiškai nemokamai iš gyventojų bei juridinių asmenų visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir rajonuose aplink. Reikia tik užsiregistruoti nemokamą išvežimą www.emp.lt arba paskambinti trumpuoju numeriu 1806. Ši paslauga teikiama neribotą skaičių kartų.

Taip pat visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose turime supirktuvių tinklą, kuriose už atvežtas elektronikos, buitinės technikos ar metalo atliekas yra sumokami pinigai klientui. Be to, kiekvienuose prekybos centruose randasi smulkios elektronikos surinkimo dėžutės į kurias galima mesti įvairią smulkią elektroninę įrangą. Būdų, kaip galima atsisveikinti su elektronikos ir buitinės technikos atliekomis yra daug, svarbu, kad kiekvienas iš mūsų pasirinktų atsakingai ir sąmoningai“, – patarimais dalijasi pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją