Gyvename laikmečiu, kai visi turi viską ir nustebinti dovana tampa vis sudėtingiau, sako dovanų idėjų ir pakavimo platformos „Rebox“ įkūrėjas A. Kamantauskas.

Nepaisant to, tai tikrai yra įmanoma – pasak jo, tereikia nepamiršti vienos paprastos taisyklės.

„Mano patarimas tiems, kurie vis dar galvoja, ką padovanoti mamai, vyrui, broliui ar anytai ir susigriebę už galvų dabar laksto po parduotuves – rinktis praktiškos ir gerą emociją dovanojančios dovanos derinį.

 Aurimas Kamantauskas

Viena dovanos dalis gali būti kas nors nebūtinai brangaus, bet praktiško ir naudingo: pavyzdžiui, daili skarelė, termosas-puodelis, kokybiška kava, ąžuolinė žvakidė, šiltas pledas arba šių Kalėdų hitas – džemperis ar marškinėliai su mylimo augintinio atvaizdu, pagaminti vietinių kūrėjų. O kita dovanos dalis tegu būna kas nors nematerialaus, bet labai šilto ir jaukaus: pavyzdžiui, jūsų rankomis iškeptas pyragas arba išvyka po išskirtines Lietuvos vietas, į kurią išsiruošiate su visa šeima. Kalėdinės dovanos visų pirma turi kurti artimą ryšį, gerą emociją, saugumo ir šilumos jausmą“, – pranešime spaudai primena A. Kamantauskas.

Jis pasidalino ir konkrečia tokios dovanos idėja, kuri padovanos jaukumo kupinų akimirkų net ir visko mačiusiems – tai apsilankymas kalėdine dvasia persmelktose Grybų dvaro arklidėse netoli Vilniaus.

 Tomas Grybas

„Grybų dvaro arklidžių“ įkūrėjas, gaspadoriumi save pristatantis Tomas Grybas tvirtina, kad vizitas šienu ir medžiu kvepiančioje erdvėje, kurioje skamba kalėdinė muzika ir arklių žvengimas, jau 15 metų sėkmingai įžiebia kalėdinę dvasią net pačiose šalčiausiose vaikų bei suaugusiųjų širdyse.

„Pas mus atvykę žmonės ne jodinėti mokosi, o pajaučia tą magišką kalėdinę dvasią, kurios visi taip stipriai ieškome, bet taip retai atrandame. Būtent čia – arklidėse – ji ir slepiasi, nes kūdikėlis Jėzus irgi gimė ne pirtyje, restorane ar bažnyčioje, o nedideliame tvartelyje“, – akcentuoja arklidžių šeimininkas T. Grybas.

Maždaug 3–4 valandas trunkančioje šventinės nuotaikos programoje svečiai ne tik susipažįsta su arklidės gyventojais, arkliais ir poniais, paspaudžia ranką Kalėdų seneliui, bet ir paskanauja šviežių čirvinių blynų, iškeptų pagal originalųjį receptą – šimtametėje keptuvėje ant atviros ugnies. Galimybė pajusti kalėdinę dvasią Grybų dvaro sodyboje vienam asmeniui kainuoja apie 30 eurų.

 Grybų dvaro arklidės

„Kartais pajuokauju, kad pirmąkart žmonės atvažiuoja dėl žirgų, o antrąkart – dėl čirvinių blynų. Jie gaminami keptuvėje, kuriai turbūt yra daugiau nei 100 metų: ją aš paveldėjau iš savo babytės. Šitų blynų skonis iš tikrųjų yra kitoks – unikalus, nostalgiškas ir tikras. Juolab kad jie kepami visai kitokioje, ne kasdienėje aplinkoje, o tai irgi suteikia savotiško žavesio“, – šypsosi T. Grybas.

A. Kamantauskas pastebi, kad šiais metais kalėdinių dovanų padangėje ryškiausiai šviečia praktiškos, naudingos ir, svarbiausia, rudos spalvos elementą turinčios dovanų idėjos. Absoliutus Kalėdų hitas – džemperiai, marškinėliai arba plakatai su mylimo augintinio atvaizdu.

Idėja skubantiems – atokvėpis pirtyje

A. Kamantausko netikėtų dovanų sąraše yra ir dar viena patyriminė dovana, puikiai tinkanti žiemos švenčių proga – tai gero garo ritualas arba, kitaip tariant, lėtas apsilankymas malkomis kūrenamoje „Juodojoje pirtyje“. Šios pirties savininkė Viktorija Prokofjeva tikina, jog pasibuvimai pirtyje ypač aktualūs šaltuoju metų sezonu, nes pirtis teikia naudą ne tik fizinei, bet ir psichologinei žmogaus sveikatai.

 Lieptelis prie Viktorijos Prokofjevos Juodos pirties

„Žiemą Lietuvoje labai trūksta gamtos ir saulės šviesos, o pirtis tą saulės šviesą mums ir atstoja. Tikriausiai ne veltui šiauriečiai jau daugelį metų stato pirtis bei reguliariai jose lankosi. Be to, ir mano asmeninė patirtis rodo, kad noras sprukti į Egiptą ar Ispaniją dingsta vos atvėrus įkaitusios pirties duris“, – sako V. Prokofjeva.

Pirtis naudinga įvairioms amžiaus grupėms – ir vaikams, ir vyresniems asmenims. Vis dėlto moteris į „Juodąją pirtį“ ypač ragina atvykti tuos, kurie savo kasdienybėje patiria daug įtampos, streso arba yra įsisukę darbų diktuojamoje rutinoje.

Galbūt todėl apsilankymą pirtyje rūpestingi artimieji vis dažniau renkasi kaip dovaną savo pervargusiems sutuoktiniams, kolegoms ar naujų patirčių ieškantiems bičiuliams.

 Viktorijos Prokofjevos Juoda pirtis

„Pirtis atpalaiduoja, suteikia jėgų ir energijos ateinančios savaitės darbams, todėl labai rekomenduoju apsilankyti jaunus, darbingo amžiaus žmones, kurie nuolat skuba, juda ir lekia pirmyn – jiems be galo naudinga trumpam atsikvėpti pirtyje.

Teigiamą patyrimą sukuria ne tik pirtis, bet ir buvimas gamtos apsuptyje: netoli pirties teka upelis, šalia yra miškas, galima drąsiai pasivaikščioti basomis pėdomis po žeme ar nerti į eketę. Grįžę į pirtį, žmonės gali atsigaivinti šviežia žolelių arbata, pasinaudoti natūraliais, iš beržų bei medaus pagamintais kūno šveitikliais ar pakvėpuoti eterinių aliejų aromatu – visa tai sukuria neįkainojamai naudingą patirtį“, – įsitikinusi V. Prokofjeva.