Skirtingose vietose – skirtingi valandų įkainiai

Vaikštinėjant Palangos centru pro dviračių nuomos punktus, valandos įkainių taip paprastai nepamatysi – čia nėra viešai pakabintų lentelių su kainomis, tad jų reikia pasiklausti.

Einant nuo Palangos tilto dešiniau į Meilės alėją, dviračių ir pėsčiųjų tako pašonėje prie poilsio namų „Lagūna“ pavėsyje rikiuojasi būrys dviračių.
Palanga laukia Joninių

Juos nuomojantis vyras paaiškina, kad valanda pasivažinėjimo dviračiu kainuoja 4 eurus. Jei vis tik esate nusiteikę rimtam pasivažinėjimui, ekonomiškiau rinktis 18 eurų mokestį visai dienai arba 20 eurų parai. Taigi, kiekvienas pasiskaičiuoja, kaip jam optimaliau pagal savo lūkesčius ir galimybes.

Vis dėlto, nuomojantis dviratį, svarbu atkreipti dėmesį į nuomos punkto darbo laiką – kai kuriomis dienomis jis keičiasi, todėl visuomet vertėtų atsiklausti. Štai, ketvirtadienį apie 18 val. stabtelėjus prie dviračių Meilės alėjoje, nuomotojas įspėja, kad tądien dirba tik iki 19 val.

Kitą dviračių nuomos vietą galima rasti einant Basanavičiaus gatve tolyn nuo jūros iki pat galo ir Vytauto gatvėje pasukus į kairę. Čia įsikūrusios dviračių nuomos paslaugas teikiančios „Kurortų pramogos“, o čia pat važiuojamoje kelio dalyje driekiasi dviračių takas.

Vis tik jei dviračio dairotės šioje Basanavičiaus gatvės pusėje – mokėti teks šiek tiek brangiau. Čia dirbantis žmogus įvardija, kad valandos pasivažinėjimo dviračiu kaina – 5 eurai.
Basanavičiaus gatvėje dauguma poilsiautojų dviračius tvarkingai vedasi šalia

Kadangi tai buvo penktadienio vakaras ir poilsiautojai plūdo praleisti Joninių savaitgalio pajūryje, nuomotojas tikino, kad tokią dieną dirbs ilgiau nei įprastai – galbūt net iki pat vidurnakčio. Įprastą dieną dviračių nuomos vieta dirba iki 23 val.

Čia rikiuojasi ne tik įprasti miesto dviračiai – poilsiautojai taip pat gali išsinuomoti velomobilį, papildomai prie dviračio prisijungti vaikams skirtas kėdutes ar priekabėles. Tiesa, už velomobilį jau tektų pamokėti kiek brangiau – 12 eurų.

Paklaustas, ką poilsiautojai renkasi dažniausiai, nuomotojas pastebi, kad viskas priklauso nuo situacijos, tačiau dviračiai pasirenkami dažniau.

Dalyje pajūrio vietų važiuoti draudžiama: ne ten pasukus, gresia bauda

Ši vasara – jau ketvirta, kai nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 1 d. Basanavičiaus gatvėje įvedami eismo ribojimai dviračiams, elektriniams paspirtukams, velomobiliams ir riedžiams. Analogiškas draudimas galioja ir Birutės parke.
Dviračių eismas Basanavičiaus gatvėje draudžiamas

Sprendimas priimtas atsižvelgiant į didelius poilsiautojų srautus ir dažnus eismo įvykius. Skaičiuojama, kad vos per vieną dieną karštuoju sezonu J. Basanavičiaus gatve praeina nuo tūkstančio iki keliolikos tūkstančių poilsiautojų. Be to, kol draudimas nebuvo įvestas, čia buvo fiksuojama daug eismo įvykių, kuriuose nukentėdavo pėstieji.

Nors šiandien J. Basanavičiaus gatvėje apstu kelio ženklų, draudžiančių dviračių ir motorinių transporto priemonių eismą, vieną kitą praskriejantį pažeidėją dar galima pastebėti.
Basanavičiaus gatvėje važiuoti dviračiais draudžiama, tačiau pažeidėjų netrūksta

Kad pažeidimai nesikartotų, policijos pareigūnai vykdo reidus, kurių metu nepaklusniems poilsiautojams skiria baudas. Baudos dydis siekia nuo 20 iki 40 eurų. Pareigūnams įkliuvus pirmą kartą, tektų mokėti pusę minimalios baudos – 10 eurų.