Nėra kvapo, kuris atbaidytų

Visuomenės sveikatos specialistas Matas Budriūnas sako, kad įprastai erkės yra aktyvios, kai temperatūra yra 6 laipsniai ir daugiau – tokia temperatūra dažniausiai laikosi nuo kovo iki lapkričio mėnesio, tačiau esant globaliniam klimato atšilimui erkių aktyvumas gali būti ir ilgesnis.

Pavasaris yra labai pavojingas periodas, nes šiuo metų laiku visų vystymosi stadijų erkės yra alkanos po žiemos ramybės periodo. Kad išaugtų į kitą stadiją, erkėms reikia maitintis krauju. Todėl pavasarį turime būti ypatingai atidūs. Tačiau pašnekovas siūlo nepasitikėti liaudiškų priemonių veiksmingumu, lankantis vietose, kur gali būti šių parazitų.

„Nors literatūroje yra duomenų, kad tam tikri eteriniai aliejai gali turėti repelento savybių ir padėti apsisaugoti nuo erkių, vis tik jų veiksmingumas abejotinas. Kaip visuomenės sveikatos biuras tokių priemonių apsisaugojimui nuo erkių nerekomenduojame“, – pabrėžė Vilniaus visuomenės sveikatos biure „Vilnius sveikiau“ dirbantis specialistas.

Dauguma plačiai paplitusių liaudiškų priemonių yra paremti kvapų, kurių neva nemėgsta erkės, paskleidimu. Tačiau, anot pašnekovo, tam, kad geriau suprastume kaip erkės sąveikauja su kvapais bei repelentais, verta pasigilinti į jų struktūrą.

„Tai nėra vabzdžiai, kurie kvapus aptinka antenomis. Erkės – voragyviai ir į kvapus reaguoja struktūra, vadinama Halerio organu, kuris yra išsidėstęs jos priekinėse kojose. Savo priekinių kojelių receptoriais erkės reaguoja į anglies dvideginį (CO2), kurį išskiria žmonės ir gyvūnai – taip jos aptinka savo grobį. Dažnai yra paplitęs mitas, kad erkės reaguoja į kraujo kvapą, tačiau tai nėra tiesa. “, – paaiškino M. Budriūnas.

Pasak jo, būtent repelentai blokuoja Halerio organo receptorius ir erkėms yra sunkiau aptikti savo grobį. Tačiau ši struktūra atlieka ir kitą funkcija – ji reaguoja į infraraudonąją spinduliuotę, t.y. erkės savo grobį medžioja ir pagal šilumą.

Erkė

„Todėl net ir geriausi repelentai nėra šimtu procentų efektyvūs. Ir nėra kvapo, kuris visiškai atbaidytų erkes“, – sakė sveikatos specialistas.

Jo tikinimu, efektyviausias būdas atbaidyti erkes yra repelentai savo sudėtyje turintys dietiltoluamido (DEET) arba pikaridino. Purškalai turintys šių medžiagų yra tos priemonės, kurios gali sutrikdyti erkės funkcijas aptikti savo grobį.

Purškalai taip pat nėra šimtaprocentinė apsauga


Anot M. Budriūno, netgi repelentai su išvardintomis medžiagomis negarantuoja šimtaprocentinės apsaugos. Todėl papildomai reikia imtis ir prevencinių priemonių, kurios padės apsisaugoti nuo erkių įsisiurbimo. Viena iš svarbiausių – tai drabužių ir kūno apsižiūrėjimas po apsilankymo gamtoje, pasivaikščiojimo ar kitos veiklos, kurios metu galėjote susidurti su erkėmis.

„Erkės įsisiurbia ne iškart, o nuo 10 minučių iki 2 valandų, todėl efektyviausias prevencijos būdas yra vaikštinėjant apsižiūrėti kas 15-20 minučių. Tokiu būdu galima pašalinti erkę nuo kūno jai dar neįsisiurbus“, – akcentavo pašnekovas.

Kalbant apie apsaugą nuo erkių, viena iš svarbiausių priemonių išlieka skiepai, kurie pagelbės jau įsisiurbus erkei. Tačiau nė vienam tai nėra malonu, todėl norint to išvengti nereikėtų pamiršti metodų, kurie gali nuo to apsaugoti.

„Skiepai nuo erkinio encefalito yra prevencinė priemonė jau po fakto, kai erkė įsisiurbė, tačiau tai nesumažina jų svarbos. Kadangi repelentai šimtu procentų neatbaido erkių, o apsižiūrėti galime pamiršti arba tai daryti nepakankamai efektyviai, skiepai išlieka svarbiausia prevencinė priemonė“, – sakė M. Budriūnas.

Anot jo, vis tik nuo erkių platinamos Laimo ligos skiepų nėra. Todėl kalbant apie būtent šią ligą, efektyviausiomis priemonėmis, norint apsisaugoti nuo įsisiurbimo, išlieka repelentai savo sudėtyje turintys dietiltoluamido (DEET) arba pikaridino bei kūno ir drabužių apžiūra kas 15-20 minučių.

Teikiamos rekomendacijos, kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų

Pasiskiepykite. Pati efektyviausia priemonė apsisaugoti nuo erkinio encefalito yra skiepai, vaistų nuo šios ligos nėra, o gydymas galimas tik simptominis. Tik pasiskiepiję asmenys įgyja imunitetą ir gali apsisaugoti nuo ligos sukeliamų pasekmių. Pradėti skiepų programą rekomenduojama prasidėjus pavasariui, tačiau jeigu nesate pasiskiepiję, tai siūlome padaryti kuo greičiau. Net ir nepilna vakcinacijos programa yra geriau, nei buvimas visiškai nepasiskiepijus.

Eidami į miškingą vietovę dėvėkite šviesius drabužius. Tokiu būdu lengviau pastebėsite ant jūsų esančias erkes, kurias galėsite pašalinti, prieš joms įsisiurbiant. Taip pat rekomenduojama kelnes susikišti į kojines, o viršutinį drabužį į kelnes – tokiu būdu apsunkinsite erkės patekimo kelią ant kūno.

Pasipurkškite erkių repelentu. Nors nėra repelento, kuris atbaidytų visas erkes ir visiškai apsaugotų nuo šių voragyvių patekimo ant kūno, tačiau repelentai yra efektyvi priemonė sumažinti erkių įsisiurbimo riziką.

Apsižiūrėkite drabužius ir kūną. Būdami vietovėje, kur yra erkių, periodiškai (kas 15-20 minučių) sustokite ir apsižiūrėkite savo drabužius ir kūną – erkės nėra linkusios įsisiurbti iš karto, todėl laiku aptikę erkę galite išvengti jos įsisiurbimo. Dažniausios vietos kur erkės įsisiurbia yra kaklas, kirkšnys, pažastys ir kojų bei rankų sulenkimo vietos.

Grįžę iš pasivaikščiojimo gamtoje nueikite į dušą ir persirenkite kitais drabužiais. Tokiu būdu vandeniu nuplausite nepastebėtas erkes ir išvengsite įsisiurbimo, jeigu jos buvo prikibusios prie drabužių.