Pasak pašnekovo investuojančių skaičius išaugo ketvirtadaliu, o pinigų sumos, investuojamos į banko valdomos grupės fondus, padidėjo 3 kartus.

„Augimas tapo ryškesnis 2020 m., kai prasidėjo pandemija; tai buvo siejama su tuo, kad žmonės galėjo sutaupyti daugiau pinigų ir atsirado lėšų investuoti, buvo pakankama „turbulencija“ vertybinių popierių rinkoje, ir visa tai prisidėjo prie šios srities aktualumo bei domėjimosi tarp klientų“, – kalbėjo P. Ladziato.

Paklaustas, kokius investavimo įrankius renkasi lietuviai, ekspertas patikino, kad, remiantis banko turimais duomenimis, klientai daugiausia investuoja į banko valdomus grupės fondus.

„Yra nemažai ir tokių klientų, kurie perka akcijas, obligacijas, bet dominuoja kolektyviniai investavimo instrumentai“, – kalba banko atstovas.

Nors šiuo metu situacija investavimo rinkoje įtempta, tačiau P. Ladziato nevadintų to panika, anot jo, rinkose ir pačiame gyvenime padidėjo neapibrėžtumas, o tai gyvenimui, pasak jo, suteikia „turbulencijos“.

„Patarimas bet kuriam žmogui, kuris investuoja, – tęsti tai, ką pradėjai. „Swedbank“ skatina ne vienkartinį investavimą, o periodinį. Geriau nuolat, bet mažomis sumomis, nei didelę sumą iš karto, nes vienu šūviu pataikyti tiksliai labai sunku. Investuodamas periodiškai per skirtingus ekonomikos ciklus tu nusiperki vertybinių popierių pigiau ir brangiau, realiai ilguoju laikotarpiu tavo grąžos išsilygina ir sutampa su rinkos vidurkiais. Patarimas – nedaryti spontaniškų sprendimų, o jeigu norima imtis ko nors radikaliai kitokio, verta pasitarti su specialistu“, – kalba pašnekovas.

Pinigai

Klientai linkę nerizikuoti

Jis priduria, kad, žiūrint bendrai, visi klientai ieško kuo mažesnės rizikos ir kuo didesnės grąžos. Ypač tai aktualu pradedantiesiems, nes tie žmonės kažkiek metų ar mėnesių taupė pinigus, suprato jų vertę ir iš tikrųjų labai nerimauja, bijo prarasti daug investuojamų pinigų.

„Ar yra rizikuojančių klientų? Taip, yra. Paklausa ar susidomėjimas labai rizikingais instrumentais, pavyzdžiui, kriptovaliutomis, yra išaugę. Ar tai mados reikalas, ar žmonės mato galimybę užsidirbti vienu šūviu, neaišku. Bet, sakykime, mūsų akimis, rizikuojančių žmonių yra mažuma. Neretu atveju yra dvi grupės klientų – itin gerai suprantantys instrumentą ir tiesiog statantys, kad kas nors radikalaus įvyks, ir tie, kurie absoliučiai nieko nesupranta bei žaidžia loteriją“, – dalijasi P. Ladziato.

Kalbant apie tai, kaip gali atrodyti investavimas ateityje, pašnekovas pateikia Švedijos pavyzdį. Anot jo, Švedijoje investicijomis užsiima daugiau nei 80 % žmonių, o Lietuvoje – iki 5 %.

„Žiūrint į ateitį, mums, lietuviams, yra didelių galimybių ir potencialo, mūsų nuomone, investavimas Lietuvos finansų rinkoje – viena iš svarbių ateities krypčių, ir investuojančių žmonių daugės per ateinančius 5 ar 10 m.“, – kalba banko privačių klientų tarnybos vadovas.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Investavimo akademija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją