Jose taip yra organinių rūgščių, pektinų, karotino ir rauginių medžiagų. Šios karčios uogos vartojamos sutrikus inkstų, šlapimo takų, skrandžio, kepenų, širdies veiklai. Taip pat labai padeda esant peršalimui bei profilaktiniam imuniteto stiprinimui.

Nors padeda daugeliu atvejų, šių uogų nereikėtų padauginti ir vartoti labai atsakingai. Žolininkė Jadvyga Balvočiūtė papasakojo, kaip tinkamai ir po kiek vartoti putino uogas – sveika, o kada jau kenksminga. Perdozavus šio gamtos turto gali laukti labai nemalonūs potyriai.

Kokius sveikatos sutrikimus padeda gydyti putino uogos?

– Jos turi daug vitamino C bei kitų vitaminų. Kadangi savyje sukaupia nemažai kalio, naudingos turintiems širdies susirgimų bei gerinant kepenų veiklą. Jas vartoti patariama esant hipertonijai, padeda nuo sklerozės, diurezės, ypač tiems, kurie patiria patinimus. Taip pat šios uogos laisvina vidurius. Jos pasižymi priešinfekcinėmis, priešuždegiminėmis savybėmis. Skatina prakaitavimą. Valgomos sėklytės skatina peristaltiką.

Kada tinkamiausias metas jas rinkti?

– Tinkamumą rinkimui reguliuoja metų laikai. Labiausiai tai priklauso nuo šalnų. Teoriškai, uogas galima rinkti visada, bet geriausia būtų po šalnų, kuomet uogos jau raudonos ir minkštos. Renkant anksčiau, kol uogos kietos, jas vartoti reikėtų dar atsargiau. Be to, iki galo neprinokusios, jos nebūna sukaupusios visų mums naudingų vitaminų. Jas labai gerai rinkti su visa keke, ypač jeigu norime džiovinti, tuomet uogos nesubliūkšta.

Kokiose vietose augančio putino uogų geriau neskinti?

– Reikėtų atkreipti dėmesį į vietą, kurioje auga medis. Geriausia neskinti iš pakelių, kur važiuoja transporto priemonės. Taip pat, augančių netoli chemikalais purškiamų laukų, arčiau, negu 10 metrų. Geriausia skinti, žinoma, iš miškų ar pamiškių.

Naudingiausios ir sveikiausios uogos būtų savo, todėl galima pasisodinti patiems, šalia namų. Nesunku užauginti net pasėjus keletą uogų, iš kurių išauga daigai. Putinas – gana išrankus augalas, ne visur jis jaučiasi gerai, nemėgsta tiesioginių saulės spindulių, todėl sodinant patiems reikėtų išbandyti keletą vietų. Putinui reikia draugų – kitų medžių ar krūmų, kad suteiktų šešėlį.

Kaip atskirti tinkamas vartoti uogas nuo netinkamų?

– Geriausia vartoti jau minkštas uogas. Jos parausta anksčiau, negu prinoksta. Nors atrodo gražiai, bet yra dar kietos uogos, geriau jų nereikėtų valgyti, nes galime sudirginti skrandį. Džiovinimui geriausiai tinka ką tik prinokusios uogos, kol dar ne visiškai minkštutės.

Kaip ruošti šių uogų atsargas žiemai, kad būtų išsaugomos gydomosios savybės?

– Sveika valgyti ne tik pačias uogas, bet ir jų sėklytes, kurios turi daug gydomųjų aliejų. Šviežias uogas ilgesniam laikui paruošti labai tinka su medumi – sutrinti ir sumaišyti lygiomis dalimis, kad nepradėtų rūgti. Tokį mišinį galima vartoti kasdien, imunitetui stiprinti. Taip pat galima džiovinti, šaldyti.

Džiovintas uogas galima sumalti ir ruošti jų arbatą. Paruoštos tokiais būdais jos išlaiko visus vitaminus. Džiovinti reikėtų pradedant nuo žemos temperatūros, kokių 30 laipsnių pirmąją parą, vėliau – 50-70 laipsnių temperatūroje.

Ar išvirus iš jų uogienę išlieka naudingos medžiagos?

– Uogienę iš putino uogų tikrai verta gaminti. Tokiu būdu paruoštos uogos švelniau veikia žarnyną, mažiau dirgina. Taip pat tokią uogienę paprasčiau ir skaniau vartoti, galima valgyti su koše, varške ar dėtis į arbatą. Žinoma, reikia prisiminti, kad putino uogos laisvina vidurius.

Kaip galima sumažinti jų kartumą, ar kuo kartesnė – tuo sveikesnė uoga?

– Jos yra karčiai rūgščios, tačiau kartesnė uoga nereiškia sveikesnės. Niekad neragavusiam žmogui jos gali pasirodyti labai neskanios. Kartumas gamtoje savaime rodo, kad nereikėtų šio augalo padauginti. Kai žinome jų naudą ir vertę bei vartojame po truputį, jos nebeatrodo tokios karčios.

Kartumas truputį sumažėja po šalnų, tačiau vis tiek šiek tiek išlieka. Reikia atsiminti, kad tai yra – vaistas, kurį turime vartoti saikingai. Tuomet gausime naudos ir išvengsime žalos. Yra ir saldžiavaisių putinų, jų uogų kartumas – kiek mažesnis, nei įprastų.

Kokiems žmonėms nepatartumėte vartoti putino uogų?

– Nereikėtų uogų vartoti besilaukiančioms moterims dėl šlapimo išsiskyrimą, viduriavimą skatinančių savybių. Nesakau, kad nėščiosios negali paragauti uogos, tačiau taip dažnai vartoti, kaip kitiems, tikrai negalima.

Didžiausia problema su putinu yra nesaikingas vartojimas. Pavyzdžiui, jos turi spaudimą mažinančių savybių, tačiau suvalgius per daug poveikis gali būti priešingas. Taip pat vartojant su gleivingomis žolelėmis putinas padeda nuo skrandžio opų, gydo žaizdas, tačiau per daug jo opaligę tik paskatina.

Ar įmanoma suvalgyti per daug putino uogų?

– Man yra tekę susidurti su žmonėmis, kuriems šios uogos labai skanios, tad valgo jas neskaičiuodami. Tačiau per daug jų gali sukelti vėmimą, viduriavimą, skrandžio skausmus.

Jos gali sudirginti skrandį, ypač, jeigu didesnis rūgštingumas. Nors jomis gydomas gastritas, tačiau per didelis kiekis gali didinti rūgštingumą, sukelti skausmą. Pirmiausia reikėtų išbandyti mažais kiekiais. Pirmą kartą reikėtų patikrinti suvartojant vieną arbatinį šaukštelį per dieną. Ilgainiui didinant kiekį, galima suvalgyti ir po valgomąjį šaukštą. Džiovintų geriausiai suvalgyti iki 20 uogų per dieną.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Imuniteto gidas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją